Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Eνισχύεται ο ρόλος των Περιφερειών

Eνισχύεται ο ρόλος των  Περιφερειών

Αλλαγές αναμένονται να επέλθουν το επόμενο διάστημα στο διοικητικό μοντέλο της χώρας, αφού βούληση της κυβέρνησης είναι να γίνει το κράτος πιο επιτελικό, με απλούστευση αρκετών διοικητικών διαδικασιών.
Ήδη από τα τέλη του 2019 εκφράστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο η βούληση της κυβέρνησης να γίνει ένας σταδιακός περιορισμός του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε πολλές αρμοδιότητες που έχουν αυτές να μεταφερθούν είτε στις αιρετές Περιφέρειες, είτε απευθείας στο εκάστοτε υπουργείο.
Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια φουντώνει το αίτημα για κατάργηση ή περιορισμό του ρόλου των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς ο ασαφής ρόλος που είχαν (κάτι σαν μεσάζοντα μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης) οδήγησε σε τεράστια γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν πολλά ζητήματα μεταξύ αυτών και των επενδυτικών σχεδίων, ή ακόμη και αποφάσεων που έβρισκαν αντίθετους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως και τοπικές κοινωνίες.
Για τους παραπάνω λόγους, όπως διαφαίνεται μέχρις στιγμής, η απόφαση έχει παρθεί για σταδιακή κατάργηση του ρόλου των αποκεντρωμένων, διατηρώντας ελάχιστες μόνο αρμοδιότητες σε σχέση με αυτές που κατέχουν σήμερα. Η αρχή αναμένεται να γίνει σε ένα με δύο μήνες, όπου αναμένεται να κατατεθούν τα πρώτα νομοσχέδια, όπου ανά υπουργείο θα μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στις αιρετές Περιφέρειες, ιδίως για θέματα αδειοδοτήσεων, σε πεδία όπως η ενέργεια, η μεταποίηση, η βιομηχανία, η γεωργία κ.α. Στόχος είναι να περιοριστεί ο χρόνος των επενδυτικών διαδιακασιών, όπως και να απορροφηθούν τάχιστα τα ευρωπαικά κονδύλια.
Τέλος, αναμένεται να αλλάξει και το μοντέλο διαχείρισης των υγροβιότοπων, αφού στόχος είναι να υπάρξει μια κεντρική εποπτεία, με παράλληλα διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΄΄ΤΑΚΗ΄΄……….ΚΑΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΑΙΜΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΟΥ !!!!!!!! CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.