Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Ενώ όλοι συζητούν την άρνηση άδειας σε μια επιχείρηση…

Ap

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο στο Αγρίνιο πάρθηκε μια απόφαση που όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να σταθεί, να μην δοθεί άδεια δηλαδή σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα που θέλει να ανοίξει στην περιοχή. Όλοι ξέρουν ότι δόθηκε μια μάχη για την τιμή των όπλων αλλά όπως εξήγησε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μελιάδης, όπως επισήμανε και ο εκπρόσωπος της εταιρίας, όπου αλλού έχει συμβεί κάτι τέτοιο οι αποφάσεις κατέπεσαν από την Δικαιοσύνη. «Τελικά θα πάρει άδεια η εταιρία, δεν γίνεται αλλιώς», είπε τρεις φορές ο κ. Μελιάδης. Αφέθηκαν ελεύθεροι και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας (παρά την θετική εισήγησή της να δοθεί άδεια…) και το αποτέλεσμα ήρθε «διπλό».

Όπως συνήθως συμβαίνει, τώρα έχουν πιάσει όλοι τα γιοφύρια και έχουν μοιραστεί σε ένθερμους υποστηρικτές της απόφασης ή εξαγριωμένους ενάντιους.  Από τη μία εκείνοι που λένε ότι τέτοιες επιχειρήσεις κλείνουν τις μικρές και απορυθμίζουν την τοπική αγορά εργασίας και από την άλλη ότι είναι οπισθοδρομικό να μην θες να ανοίγουν μεγάλα μαγαζιά στην πόλη σου στην εποχή που όλοι αγοράζουν από το ίντερνετ.

Υπάρχει αντίρρηση ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα κλείνουν τα μικρά μαγαζιά; Υπάρχει αντίρρηση ότι ο καπιταλισμός στην Ελλάδα είναι ασύδοτος και σε στα πολυκαταστήματα στο Αγρίνιο δουλεύουν οι νέοι αυξημένα ωράρια με μειωμένες αποδοχές; Μπορεί να προτιμά ένας άνεργος να δουλέψει κι ας είναι στην γαλέρα, όμως αυτό σημαίνει πως πρέπει αυτό να ενθαρρύνεται;

Ναι, θα απαντήσει κάποιος, αλλά το συμφέρον του καταναλωτή; Η πτώση των τιμών; Οι επιλογές; Ο ανταγωνισμός από το ηλεκτρονικό εμπόριο; Οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν; Να με συγχωρούν όλοι, κι εγώ είμαι υπέρ των πολλών επιλογών(κατηγορούμενος από ultra αριστερούς ως «νεοφιλελές»…)αλλά το αίτημα για μεγάλωμα της αγοράς πρέπει να λαμβάνει υπόψη αν αυτή η αγορά χωράει και πόσους. Θα μου πει κάποιος, πόσες καφετέριες χωράει η αγορά κι ανοίγουν συνεχώς περισσότερες; Εδώ είναι η υποκρισία των οπαδών της παρέμβασης και της «κλειστής» οικονομίας. Ποτέ δεν ζήτησαν κανόνες για όλα τα επαγγέλματα. Μόνο για εκείνα που έχουν δυνατή… συνδικαλιστική παρουσία. Πριν λίγο διάβαζα ότι το καινούριο σχήμα που φτιάχνεται για την διάσωση του Μαρινόπουλου έχει «πνίξει» τα καταστήματα μικρού ανταγωνιστή στην Κρήτη και σε άλλα νησιά που έχουν κι εκείνα ανάλογα προβλήματα ρευστότητας. Προκρίνεται το κοινό καλό, οι χιλιάδες θέσεις εργασίας του μεγάλου σούπερ μάρκετ. Και οι άνεργοι των άλλων μικρότερων «μαγαζιώ ν»; Ποια είναι η προτεραιότητα; Απλά θα έπρεπε να είναι να ανοίγουν ή και να διασώζονται όλα τα μαγαζιά αλλά να τηρείται για όλους ο ίδιος νόμος.

Αυτό ήταν το θέμα στο οποίο όλοι μείναμε. Αλλά δεν ήταν το μείζον. Σπουδαιότερο ήταν εκείνο για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Έγινε μια ερώτηση για το αν εξυπηρετούνται όλοι, ενώ έπρεπε να ρωτάμε πόσοι θα είναι τελικά αυτοί οι “όλοι” και σε βάρος ποιών.Η ερώτηση έπρεπε να είναι αν κάνουν αίτηση άνθρωποι που συνειδητά δηλώνουν ψέματα και  που ακόμα δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση για να διασταυρωθούν όσα δηλώνουν! Θα έπρεπε να λέμε για τους προσφάτως χωρισμένους …ευπαθείς που έχουν γεμίσει με αιτήσεις τις υπηρεσίες και τις αλλαγές κατοικίας για να μην βγει κανένας «φιλοξενούμενος» στο τέλος! Και θέλετε κι άλλο ένα σοβαρό θέμα στο οποίο σήμερα θα έπρεπε να μένουμε;

Η κυβέρνηση, καθώς δεν φαίνεται να βγάζει και πολλούς δημάρχους, θέλει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση. Έτσι προωθεί: την μη ενασχόληση συνταξιούχων με τα κοινά, την παντοδυναμία των «λαϊκών» συνελεύσεων και των τοπικών δημοψηφισμάτων σε βάρος των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων(κάργα αμεσοδημοκρατία δηλαδή..), ψήφο στους… νόμιμους αλλοδαπούς(γνωστό τι σημαίνει αυτό στην Ελλάδα), κατάργηση των Αντιπεριφερειαρχών των παλαιών νομών(!), κατάργηση των επιτροπών που εξετάζουν τα θέματα στους δήμους και ισχυρό λόγο σε αυτούς των τοπικών συνδικαλιστών(θαυμάσια!) και των εκπροσώπων μεταναστών-προσφύγων(σε χώρα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος είναι το ένα και ποιος το άλλο)!

Αυτά είναι τα σοβαρά. Οι μεγάλες αλλαγές. Κι όχι αν θα πάρει… άδεια ένα πολυκατάστημα στο Αγρίνιο.

Απ2

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Πολύ σωστά τα λέτε κύριε αρθρογράφε… Να φανταστώ ότι ΕΣΕΙΣ και ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΕ ΨΩΝΙΣΕΤΕ ΣΕ SUPER MARKETS, αλλά μόνο σε μπακάλικα…

  Όσο για τις συμβάσεις γαλέρας στις αλυσίδες, επειδή ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ασχολείστε με τα κοινά, θα έπρεπε να ξέρετε ότι οι μισθοί στα πολυκαταστήματα ειναι ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ από αυτά που δίνουν οι τοπικοί έμποροι. Οι ώρες εργασίας αν είναι περισσότερες από το επιτρεπόμενο δίνονται ρεπό. Οπότε καλό θα ήταν να σταματήσετε να λέτε μισές αλήθειες.

  Εγώ θα κάνω μία ακόμα πρόταση: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ!!

  Αν γίνει αυτό, όλοι οι Αγρινιώτες θα αγοράζουν από τοπικά καταστήματα, ενώ θα πρέπει να μπει και ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ ώστε όποιοι Αγρινιώτες μεταφέρουν τσάντες, να κατάσχονται…

  ΕΙΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

  Όσο για τον κακό καπιταλισμό, μάθετε ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται στην ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΑ, ενώ καπιταλιστικές χώρες όπως Γερμανία και άλλες έχουν πολύ χαμηλή ανεργία…

 2. Γ.Σ.

  Αντικειμενικέ και Agrinio Vice για πόσες ώρες δουλειά μιλάτε στα πολυκαταστήματα;Για part time των 10 ωρών;Ένα πολυκατάστημα με εκατομμύρια τζίρο πρέπει ή όχι να υπόκειται σε τακτικότερο έλεγχο από ένα μπακάλικο της γειτονιάς; Αντικειμενικέ, αν δεν το πιστεύεις πάω σούπερ-μάκρετ αλλά κρέας παίρνω από Αγρινιώτη, ψάρια δεν μπορώ να πάρω και λυπάμαι.
  Πάντως καιρό είχαν να με πουν κομμουνιστή!

 3. antikeimenikos

  @Γ.Σ.
  “Πάντως καιρό είχαν να με πουν κομμουνιστή!”
  Ποτέ δεν το είπα αυτό.

  “Αντικειμενικέ, αν δεν το πιστεύεις πάω σούπερ-μάκρετ αλλά κρέας παίρνω από Αγρινιώτη, ψάρια δεν μπορώ να πάρω και λυπάμαι.”
  Όπως όλος ο κόσμος. Εγώ μπορώ να πηγαίνω στο μπακάλικο, αλλά να ψωνίζω ρούχα από H&M?

  “Ένα πολυκατάστημα με εκατομμύρια τζίρο πρέπει ή όχι να υπόκειται σε τακτικότερο έλεγχο από ένα μπακάλικο της γειτονιάς; ”
  Πού κολάει αυτό; Φυσικά και πρέπει να γίνεται έλεγχος. Δηλαδή στα H&M δεν γίνεται έλεγχος;

  “Για part time των 10 ωρών;”
  Τα πολυκαταστήματα απασχολούν μόνιμους με πλήρες ωράριο και περιοδικά part time πχ Χριστούγεννα. Αν έχετε γνώση του πως δουλεύουν οι αλυσίδες και ειδικά οι πολυεθνικές (όχι οι Ελληνικές), θα γνωρίζατε ότι επειδή είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια παρουσιάζουν ΠΛΗΡΕΣ κοστολόγια και δυναμικό κάθε χρόνο και γίνονται έλεγχοι συνέχεια. Εσείς που είστε δημοσιογράφος έχετε στοιχεία ότι στα H&M δεν γίνονται έλεγχοι και ότι δουλεύουν part time 10 ώρες; Μιλάτε συγκεκριμένα για το H&M; Μιλάτε γενικά για άλλες αλυσίδες; Θα κάνετε κάποια έρευνα σαν καλός δημοσιογράφος που είστε;

  Αντικειμενικέ και Agrinio Vice για πόσες ώρες δουλειά μιλάτε στα πολυκαταστήματα;
  8 ώρες για πλήρη απασχόληση.
  4 ώρες για ημιαπασχόληση.
  Επιπλέον ώρες δίνονται ρεπό ή πληρώνονται.
  Αυτά λέει ο νόμος.

  Αν δεν τηρείται ο νόμος μιλάμε για παρανομία. Εσείς στο σχόλιό σας κάνετε μία καταγγελία, έμμεσα, ότι τα H&M παρανομούν.

  Θα περιμένουμε τα επόμενα άρθρα σας με εδνιαφέρον για το θέμα των παρανομιών στα H&Ms και στις άλλες αλυσίδες…

 4. Τέρης Χρυσός

  Εσύ καπιτάλα πόσο προσωπικό απασχολείς στο μαγαζί με τα σάβανα;
  Ασταδιάλα που θα μου υπερσπιστείτε τις γαλέρες του Μεσαίωνα.

 5. Ελευθεριος

  Σεβαστές όλες οι απόψεις. Δυστυχώς ο ρόλος των τοπικων Δήμων είναι πλέον διακοσμητικός, δηλαδή και να ήθελαν οι ιθύνοντες να μπλοκάρουν την αδειοδότηση, αυτό θα ήταν αδύνατο. Δεύτερον, εδώ μιλάμε για κανόνες και ρυθμίσεις, που θα έπρεπε να προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις απο το ίδιο το Υπουργείο. Είναι πολύ περίεργο, ότι το εν λόγω κατάστημα, θα είναι αρκετά μεγαλύτερο απο το αντίστοιχο της Ερμού!!!. Κρίμα για τους εκατοντάδες εμπόρους που κάνουν υπερ–άνθρωπες προσπάθειες να κρατηθούν όρθιοι, όντας θύματα μιας μακρόχρονης παράλογης και αφόρητης (όρα καταστρεπτικής) πολιτικής των υποτιθέμενων “σωτἠρων” του Ἐθνους, που δύσκολα πλέον θα επιβιώσουν. Μὀνη επιλογή η συνειδητή στἠριξη εκ του συνόλου των καταναλωτών των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων του τόπου, που πολυ φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει. Πρόκειται πάντως για σαφές πλήγμα στην τοπική οικονομία, τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν δυστυχώς πολύ σύντομα.

 6. Γ.Σ.

  Γράφει Αντικειμενικέ πουθενά ότι τα H&Μ παρανομούν; Εγώ λέω ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως κανένας έμπορος δεν παρανομεί αλλά ειδικά οι πολυεθνικές για να πούμε μετά ότι δίνουν δουλειές και να μην τις έχουν στην μπούκα τα σωματεία.Τώρα αν θες αποδείξεις για τα ωράρια τι να πω…
  Πάντως το άρθρο είχε ένα δεύτερο σκέλος πολύ πιο σημαντικό και μου έδωσες να καταλάβω ότι πρέπει να επανέλθω γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.