Ξεκίνησε από την Θεσσαλία αλλά πλέον λαμβάνει πανελλαδικές διαστάσεις. Τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων εμφανίζονται πλέον διάσπαρτα σε περιοχές ανά την χώρα, μεταξύ των οποίων και η Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που προξενεί προβληματισμό και εγρήγορση στις αρμόδιες αρχές.
Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα και τις όποιες επιπτώσεις της, εκφράζοντας εύλογα μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Κρούσμα πανώλης στην Αιτωλοακαρνανία κατεγράφη στην περιοχή της Βόνιτσας. Για το λόγο αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη χθες 1/8, με συμμετοχή φορέων και κτηνοτρόφων.
Όπως έγινε γνωστό οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στις κτηνοτροφικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας και τις επόμενες ημέρες ενώ υπάρχει απόφαση για εφαρμογή διπλής ζώνης επιτήρησης πέριξ της μονάδας που εντοπίστηκε στο πρώτο κρούσμα στην Βόνιτσα καθώς και για εφαρμογή αυστηρών απαγορεύσεων.
Το κοπάδι όπου εντοπίστηκε το κρούσμα αναμένεται να θανατωθεί.
Εικάζεται πως η διασπορά ξεκίνησε από φορτηγό ζωέμπορου το οποίο δεν είχε απολυμανθεί, από την περιοχή της Λάρισας, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η νόσος σε αρκετές περιοχές.
Τα νέα κρούσματα
Η νόσος πλέον χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα, όπως στην Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου. Στην Κομοτηνή οι κτηνιατρικές αρχές πήραν δείγματα από ζώα και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ πληροφορίες που μεταδίδει το pelop.gr αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα και στην περιοχή των Καλαβρύτων και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι το δύσβατο του εδάφους προσπαθώντας να προσεγγίσουν μονάδες για να λάβουν δείγματα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα.
Τι επεξεργάζεται το υπουργείο
Την επόμενη ημέρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε δυο βασικά ερωτήματα.
Αρχικά πως θα θωρακίσει την χώρα, ώστε να μην έχουμε ξανά την πανώλη να εξαπλώνεται σε διαφορά σημεία της Ελλάδας και να προσβάλει χιλιάδες ζώα. Η εμπειρία αντιμετώπισης θα μπορούσε να δείξει που πάσχει η αλυσίδα των εισαγωγών, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Το δεύτερο και πιο άμεσο ερώτημα είναι πώς θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι. Σήμερα στην συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα, αποκαλύφθηκε πως οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες έρχονται το επόμενο διάστημα, με σχέδιο που αυτή στιγμή είναι υπό επεξεργασία.
Κρίσιμο στοιχείο είναι ποια είναι είναι η συνολική ζημιά σε ζωικό κεφάλαιο ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Σκοπός είναι να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για όλους τους κρηνοτρόφους», τονίζουν από το υπουργείο. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων έχει μπει στο μικροσκόπιο των ιθυνόντων, προκειμένου τα ποσά αποζημίωσης ανά ζώο που χάθηκε να είναι ικανοποιητικά.
Με πληροφορίες από Protothema.gr