Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Εντυπωσιακές εικόνες από το vαυάγιο του πλοίου “Πλειάς” στην Κάτω Βασιλική

Εντυπωσιακές εικόνες από το vαυάγιο του πλοίου “Πλειάς” στην Κάτω Βασιλική

Eντυπωσιακές εικόνες από το  ναυάγιο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του βοηθητικού πλοίου “ΠΛΕΙΑΣ”, το οποίο βυθίστηκε από αεροπλάνα των Ναζί και βρίσκεται στο βυθό της Κάτω Βασιλικής, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Το γεγονός έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1941, πριν την κάθοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Οι Γερμανικές δυνάμεις προετοίμασαν την εισβολή τους με ανελέητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς όλων των πλοίων στον Ελλαδικό χώρο ενώ παράλληλα θέλησαν να εμποδίσουν την υποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Αίγυπτο δια θαλάσσης, που ήταν και ο μοναδικός τρόπος.

Ο Πατραϊκός κόλπος βομβαρδίστηκε σφοδρά από τα Γερμανικά Junkers 87 τα γνωστά μας Stukas αλλά και από Junkers 88. Οι βομβαρδισμοί έγιναν κατά κύματα… Στις 21 Απριλίου το πλωτό νοσοκομείο πλοίο Ελληνίς δέχεται αεροπορική επίθεση κοντά στη νήσο Οξιά, ενώ μεταφέρει 278 τραυματίες του Ελληνοιταλικού μετώπου από την Αμφιλοχία και προορισμό το Λουτράκι.

Σε βοήθεια του Ελληνίς σπεύδει το υδρογραφικό πλοίο Πλειάς δημιουργώντας αντιπερισπασμό. Το Ελληνίς αποφεύγει τη βύθιση, ύστερα από εντυπωσιακούς ελιγμούς του κυβερνήτη του και καιόμενο καταφέρνει να πλεύσει εντός του λιμένα των Πατρών.

Οι πυροσβέστες των Πατρών εν ώρα συναγερμού καταφέρνουν να διασώσουν τους τραυματίες πριν το πλοίο προσαράξει κοντά στον Άγιο Ανδρέα. Στη συνέχεια, βυθίζεται ύστερα από νέα επιδρομή στο λιμάνι της Πάτρας στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Τελωνείο χωρίς θύματα.

Το βοηθητικό-υδρογραφικό πολεμικό «Πλειάς» συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις και τελικά στις 25 Απριλίου αγκυροβολημένο στο χωριό Βασιλική απέναντι από την Πάτρα, βυθίζεται με θύμα τον θερμαστή Σ. Δεληγιάννη. Ο Κυβερνήτης του Υποπλοίαρχος Β. Κρυσταλλίδης είχε τραυματιστεί θανάσιμα στην προηγούμενη αεροπορική επιδρομή της 21 Απριλίου.

Αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1958 το ναυάγιο θα ανελκυστεί μερικώς. Σήμερα στο βυθό και σε βάθος 4-5 μέτρων έχει απομείνει το κατωκάραβο του πλοίου.

Πληροφορίες από istioploikos.blogspot.gr-Δείτε τις εικόνες:

Photo @ Andreas Ioannou

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.