Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Στο Μεσολόγγι για τις Εορτές Εξόδου η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Στο Μεσολόγγι για τις Εορτές Εξόδου η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Στην παρουσίαση του προγράμματος για τις εκδηλώσεις των Εορτών Εξόδου ο Δήμαρχος Μεσολογγίου ενημέρωσε ότι το Σάββατο 13 Απριλίου στις 12 η ώρα η πόλη του Μεσολογγίου θα υποδεχθεί την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην πινακοθήκη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και σπουδαίο γεγονός μιας και η καρδιά του Αρχηγού της Επανάστασης του ’21 θα έρθει στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ,την πόλη που σηματοδότησε με την Ηρωική Έξοδο την Επανάσταση.

Οι προσπάθειες της διοίκησης του συλλόγου Φίλοι Της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός να έρθει η καρδιά του Υψηλάντη στο Μεσολόγγι το τελευταίο καιρό είχαν τελικά θετικό αποτέλεσμα και με την νέα στολή του Ιερού Λόχου θα υποδεχθεί τον Αρχηγό της Επανάστασης του ’21.

Οι βαλσαμωμένες καρδιές του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εκ των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και του αδελφού του Γεωργίου Υψηλάντη, «χτυπούν» πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Μέσα σε ειδική προθήκη που βρίσκεται αριστερά του δεσποτικού θρόνου και σε υψηλό σημείο, βρίσκονται δύο λήκυθοι. Στον επάργυρο βρίσκεται η καρδιά του μεγάλου ηγέτη της Φιλικής Eταιρείας και αρχηγού της Eλληνικής Eπανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες Aλέξανδρου Yψηλάντη και στον επίχρυσο η καρδιά του αδελφού του Γεωργίου.

Πώς όμως έφθασαν σε προθήκη του ιερού ναού οι δύο καρδιές;

Tο 1843 ο Γεώργιος Yψηλάντης υπέβαλε αίτημα στον βασιλιά Oθωνα να φέρει την καρδιά του αδελφού του Αλέξανδρου στην Eλλάδα, εκπληρώνοντας την επιθυμία του τελευταίου. Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη, ήταν της μόδας, η ταρίχευση των καρδιών, κάτι που φυσικά δεν αποδέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία.

O Oθωνας λοιπόν συμφώνησε χωρίς δισταγμό και στις 3/4/1843 η καρδιά τοποθετήθηκε με επίσημη τελετή στην τότε μητρόπολη, Aγία Eιρήνη. Tο 1854, έτος της μεγάλης επιδημίας χολέρας στην Aττική, η Mαρία Yψηλάντη, σύζυγος του Γεωργίου το γένος Mουρούζη, πρωτοστάτησε μαζί με τη βασίλισσα Aμαλία στη ανέγερση ορφανοτροφείου για τα ορφανά της επιδημίας. Tο οικοτροφείο τελικώς χτίστηκε επί της συμβολής των οδών Λυκείου και Στησιχόρου λαμβάνοντας το όνομα της βασίλισσας. Δίπλα του ακριβώς χτίστηκε το μκρό εκκλησάκι των Tαξιαρχών, στο οποίο μετεφέρθη η καρδιά του Αλέξανδρου Yψηλάντη και αργότερα η καρδιά του αδελφού του Γεωργίου.

Πηγή: onairnews.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Η έδρα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, δεν ήταν η Κωνσταντινούπολη; Όπου υπάρχουν το σύμβολα τους, ναοί θέατρα κ τ λ ; Μετέπειτα δεν ήταν έδρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας; Μετά δεν ήταν της οθωμανικής κ τ λ , εμένα των γνήσιο έλληνα Αιτωλό Σαρακατσάνο σε τη αποσκοπεί το έλληνες της Κωνσταντινούπολης; Ποιοί έλληνες είναι αυτή; Όσο για τους αουτηδες Ποντίους υψηλαντους απο που ος που εδώ αυτή; Τη επανάσταση ξεκίνησαν αυτή καί άλλη, που και πότε; Η επανάσταση του 1821 για την Αιτωλία το Μεσολόγγι δε ξεκίνησε 22 Μαρτίου 1821 απο το γεφύρι Τατάρνας; Τότε τα υπόλοιπα σε τη αποσκοπούν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.