Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Εορτές Εξόδου: Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις προηγούμενες ημέρες (φωτο)

Εορτές Εξόδου: Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις προηγούμενες ημέρες (φωτο)

Συνεχίσθηκαν την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου και την Αθήνα, οι εκδηλώσεις για τα 193 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Παρασκευή 12/4

Την Παρασκευή 12 Απριλίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, διοργάνωσε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο Χρήστο Παϊσιο. Θέμα της ομιλίας ήταν «Τιμή στη Δικαιοσύνη του Πολιορκημένου Μεσολογγίου».
Αμέσως μετά, ακολούθησε ο ομιλία από τον συγγραφέα και ερευνητή της νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας κ. Ιωάννη Κατσαβό, με θέμα «Η συμμετοχή των παιδιών στις Πολιορκίες και στην Έξοδο του Μεσολογγίου».
Οι εκδηλώσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την θεατρική παράσταση «Θοδώρα – Η μάνα του γενίτσαρου» από τον Λαογραφικό Όμιλο Αγρινίου «Συντροφιά με την παράδοση».

Σάββατο 13/4

Το Σάββατο 13 Απριλίου στην Αθήνα, ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών» διοργάνωσε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, με κεντρικό ομιλητή τον Δικηγόρο, Διδάκτορα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Φώτη Σπυρόπουλο με θέμα: «Η Αδελφότητα των Φιλοδικαίων στο Πολιορκημένο Μεσολόγγι». Ακολούθησε μουσική παράσταση με τίτλο «Εξόδου προσευχές» από το Μουσικό Όμιλο «Ιωσήφ Ρωγών». Τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκπροσώπησε ο Αν. Δημάρχου Σπυρίδων Καρβέλης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην πρώτη αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου έγιναν από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαο Καραπάνο, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ με θέμα: «Εύζωνες Οι φύλακες των αφανών». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Απριλίου από ώρες 10.30 π.μ. έως 13.00 και 17.00 έως 21.00

Τελετή Αδελφοποίησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με την Ένωση Δήμων της GreciaSalantina

Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου η τελετή Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και των Δήμων της GreciaSalentina (ελληνόφωνων Δήμων της Κάτω Ιταλίας). Το κείμενο του Πρωτοκόλλου ανάγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Μπαλαμπάνης. Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Νικόλαος Καραπάνος καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Ένωσης λέγοντας πως «…Σας υποδεχόμαστε με ειλικρινή αισθήματα φιλίας και συγκίνησης. Εύχομαι αυτό το ξεκίνημα με την μορφή της Αδελφοποίησης, που γίνεται απόψε εδώ, να μετατραπεί σε μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων. Μεταξύ των Ελλήνων. Γιατί ο λαός μας δεν γνωρίζει σύνορα και όρια. Βρίσκεται πάντα εκεί όπου χτυπά η καρδιά του». Εκ μέρους της GreciaGalentinaστην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος RobertoCasaluci.
Η τελετή της Αδελφοποίησης περιελάμβανε επίσης προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Δυο λαοί, μια Ιστορία» (Duepopoli, unastoria) του Λευτέρη Δακαλάκη, καθώς επίσης υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου και του Συλλόγου «NuonaKoine» του CastrignanodeGreci.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε ακούσματα και χορούς της περιοχής του Salentoαπό ομάδα μουσικών της «NottedellaTaranta», καθώς επίσης παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Αϊ – Συμιός».

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου, ολοκληρώθηκαν με τον 3ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι στα χρόνια της Επανάστασης, που διοργανώθηκε από το σύλλογο Φίλων της Βαλβείου Βιβλιοθήκης.Την εκδήλωση προλόγισε η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σοφία λαναρά, ενώ συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος κυρία Λαμπρινή Κουζέλη.η φωτογραφική αποτύπωση των στιγμών του 3ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης έγινε από τον κ. Μιχάλη Κιτσινέλη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.