Σάββατο, Φεβρουάριος 16, 2019

Επαναλαμβάνουν τις καταγγελίες για το Φράγμα Δαφνοζωνάρας με αφορμή την εκδήλωση στις Βρυξέλλες

Στην αφίσα της εκδήλωσης η φωτογραφία της γέφυρας Αυλακίου-Καταφυλλίου από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή.
Στην αφίσα της εκδήλωσης η φωτογραφία της γέφυρας Αυλακίου-Καταφυλλίου από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή.

Συζήτηση με θέμα την  «Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και διαχείρισης των καταστροφών» θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 , με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων στη συζήτηση θα τεθεί και το θέμα των ζημιών που υπέστησαν από τις πλημμύρες τα πολιτιστικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου (Γέφυρα Αυλακίου-Καταφυλλίου, Τέμπλας, Κοράκου  κ.α..)
Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι   Χρήστος Στυλιανίδης (  Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας),Μίλτος Κύρκος ( Ευρωβουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού),Ευθύμιος Λέκκας (Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών), Χριστιάννα Καλογήρου ( Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου),  Στράτος Χαρχαλάκης ( Δήμαρχος Κυθήρων), Φώτης Μάγγος (  Δήμαρχος Λειψών) και  Μίλτος Χταζηγιαννάκης ( Δήμαρχος Σκύρου).
Mε αφορμή την εκδήλωση αυτή ο «Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κοιλάδας του Αχελώου» επαναφέρει το θέμα των καταστροφών στα γεφύρια Αυλακίου και Τέμπλας επαναλαμβάνοντας  ότι μια σειρά περιβαλλοντικοί όροι για το Φράγμα Δαφνοζωνάρας δεν τηρήθηκαν. Ο Σύλλογος απέστειλε την ακόλουθη επιστολή σε εισηγητές της εκδήλωσης στις Βρυξέλλες:

1ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:

  • Χρήστος ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας,
  • Μίλτος ΚΥΡΚΟΣ: Ευρωβουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού,
  • Ευθύμιος ΛΕΚΚΑΣ: Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών,
  • Σύλλογος Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών,
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 
Κύριε Επίτροπε,
Κύριε ευρωβουλευτά,
Κύριοι Εισηγητές

0 Σύλλογός μας, που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα (18.9.2017), έχει σαν βασικό σκοπό την ανάδειξη, προβολή και κυρίως η προστασία των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων και την με κάθε νόμιμο μέσο αποτροπή καταστροφής του ποταμιού, των ιστορικών και πολιτισμικών μνημείων (γεφυριών κ.α.), της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Πρέπει να σας πούμε ότι με ικανοποίηση είδαμε, ότι στην εκδήλωσή σας συμπεριλάβατε και τα ιστορικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στις άλλες περιοχές που θα σας απασχολήσουν. Όμως στα γεφύρια Αυλακίου – Καταφυλλίου και Τέμπλας στην Κοιλάδα του Αχελώου, οι ζημιές επήλθαν από «ανθρώπων έργα».

Συγκεκριμένα τα δυο γεφύρια στα 110 περίπου χρόνια ζωής τους ποτέ αντιμετώπισαν προβλήματα ζημιών και καταστροφών. Όμως μετά την κατασκευή και λειτουργία του Φράγματος Δαφνοζωνάρας οι ζημιές στα γεφύρια και τα αγροκτήματα μπήκαν στην ημερήσια διάταξη.

Να σημειώσουμε ότι μια σειρά περιβαλλοντικοί όροι που προβλεπόταν στην μελέτη κατασκευής του έργου δεν τηρήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δυο σήραγγες διαφυγής των υδάτων σε περίπτωση πλημυρών ποτέ δεν κατασκευάστηκαν, η γέφυρα Αυλακίου – Καταφυλλίου βρίσκεται μέσα στη λίμνη κατάκλισης του Φράγματος, ενώ η μελέτη προέβλεπε το αντίθετο, το Φράγμα δεν κατασκευάστηκε στο σημείο για το οποίο αδειοδοτήθηκε, η διέλευση των καγιάκ και των ψαριών στο Φράγμα δεν λειτουργεί κ.α.

Όλα όσα αναφέρουμε δεν είναι εικασίες, αλλά προκύπτουν από μετρήσεις μηχανικών που έστειλε ο Σύλλογος στην περιοχή. Η Έκθεση Αυτοψίας των μηχανικών μας που σας επισυνάπτουμε, αποδεικνύει τους ισχυρισμούς μας. Αποτέλεσμα ήταν οι μηχανικοί και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, να φορτωθούν με μηνύσεις και αγωγές από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ιδιοκτήτρια του Φράγματος.

Να σημειώσουμε ακόμη τα δυο γεφύρια συνδέουν τα κοντινά Χωριά Ευρυτανίας και Καρδίτσας, τα οποία μόνο μέσω των γεφυρών, έχουν πρόσβαση για κάλυψη βασικών αναγκών υγείας και προμηθειών.

Μετά τις ζημιές της 1ης Φεβρουαρίου 2015, η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλοακαρνανίας απαγόρευσε τη διέλευση ακόμη και πεζών. Παρόλα αυτά, φορτηγά των εταιριών που κατασκευάζουν πάρκο ανεμογεννητριών και όχι μόνο, καθημερινά φορτωμένα περνάνε τα γεφύρια.

Για όλες αυτές τις παραβάσεις και όχι μόνο, έχει κατατεθεί Εξώδικο στον Άρειο Πάγο, ο οποίος διέταξε προανάκριση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με δυο λόγια, οι ζημιές λόγω πλημυρών στην Κοιλάδα του Αχελώου γίνονται όχι από το φυσικό φαινόμενο των θεομηνιών, αλλά από το Φράγμα στην Περιοχή. Και επειδή – όπως λένε οι τεχνικοί μας – το συγκεκριμένο έργο «δεν παίρνει γιατρειά», μόνη διέξοδος για το σταμάτημα των καταστροφών και όχι μόνο λόγω πλημυρών κ.α. στην περιοχή, είναι το κλείσιμο του Φράγματος.

Με εκτίμηση

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ, 10.5.2017
  • ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ, 6 & 7.9.2017
  • Έκκληση ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΜΑΣ, 4.2.2018.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.