Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές Α’-Β’ Λυκείου και Γυμνασίου

Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές Α’-Β’ Λυκείου και Γυμνασίου

Μια εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία στις 11 Μαΐου, η σταδιακή άρση των μέτρων οδήγησε σήμερα , Δευτέρα 18 Μαΐου, στα σχολεία και τους μαθητές του γυμνασίου και της Α’ και Β’ λυκείου.

Τα μαθήματα Γυμνασίων και Λυκείων θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου, ενώ όσο διαρκούν, θα ισχύουν οι κανόνες που ίσχυαν και για την Γ’ Λυκείου, δηλαδή 15 μαθητές (μέγιστο) ανά τάξη, αποστάσεις, χωριστά διαλείμματα, όχι παιχνίδια με μπάλα και κλειστά κυλικεία. Για το λόγο αυτό σε πολλά τμήματα η διεξαγωγή των μαθημάτων γίνεται εκ περιτροπής με την έναρξη για κάποιους μαθητές να προγραμματίζεται για αύριο, Tρίτη.

Στην περιοχή του Αγρινίου τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στην πλειοψηφία τους οι μαθητές Λυκείου-Γυμνασίου έχουν επιστρέψει στις τάξεις την ώρα που η συμμετοχή της Γ’ Λυκείου βαίνει καθημερινά μειούμενη και είναι πλέον ελάχιστη. Γίνεται λόγος για ποσοστό 80% περίπου συμμετοχής ενώ παράλληλα εκτιμάται πως το 6% περίπου των εκπαιδευτικών απουσιάζει με άδειες ειδικού σκοπού.
Για τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων παραμένει ακόμη αβέβαιο εάν θα επιστρέψουν στις αίθουσες την 1η Ιουνίου, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν αυτές τις ημέρες. Για τα Ειδικά Σχολεία έχει παραταθεί η αναστολή λειτουργίας και δεν προβλέπεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Πολλοί μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο. Με κανόνες, με προσοχή και γνωρίζοντας πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο!» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του στο Twitter.
Το μήνυμα του το συνόδευσε με ένα βίντεο με συμβουλές και οδηγίες προς τους μαθητές, εστιάζοντας στην ανάγκη να μείνουν ασφαλείς και στο σχολείο.


Προσοχή από τους μαθητές

Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου, αλλά και της Α’ και Β’ Λυκείου επιστρέφουν στις τάξεις, με τα γνωστά μέτρα προστασίας, της τήρησης αποστάσεων, του σχολαστικού καθαρισμού και της προαιρετικής χρήσης μάσκας, αλλά και κάποιες καινοτομίες:
– Τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων
– Την επισήμανση ότι πρέπει να φροντίσουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά και
– Τη δυνατότητα παρακολούθησης (για τους μαθητές γυμνασίων) μέχρι την λήξη της χρονιάς την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Η ζωντανή μετάδοση μαθήματος αφορά μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ σύμφωνα με το υπουργείο, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνον, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών.
Η εν λόγω απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, επικαλούμενες τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να τονίζει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.