Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Eπετειακή εκδήλωση στην Κωνωπίνα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Eπετειακή εκδήλωση στην Κωνωπίνα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις – δραστηριότητες του Καλοκαιριού στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι η κατασκευή και η τοποθέτηση Μνημείου Ηρώων και Αγωνιστών της Κωνωπίνας. Η χθεσινή εκδήλωση ήταν απο τις καλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.

Χθες Τρίτη 17 Αυγούστου στις 20:00 στην Πλατεία της Κωνωπίνας πραγματοπιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Π. Δημήτριο Χαμαλέτσο ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός ύμνος.

Ο οικοδεσπότης και συντονιστής της εκδήλωσης Λούντζης Γεράσιμος , ιστορικός ερευνητής (μέλος οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό των 200 από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στις πηγές των ονομάτων που ανεγράφησαν στο μνημείο και ήταν: (Η Κωνωπίνα στην επανάσταση του 21 – Δήμος Εχίνου ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821 του Νίκου Μήτση. Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας του Ευάγγελου Κουτιβή και Γεωργίου Μπαρμπαρούση. Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών αγωνιστών του Μπάμπη Κουβέλη).

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και έδωσε τον λόγο στον Καθηγητή κ. Μπαρμπαρούση ο οποίος μην ξεχνάμε είναι και ο ένας από τους δυο συγγραφείς μαζι με το Ευάγγελο Κουτιβή του καλύτερου Βιβλίου που έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα για το νέο Δήμο μας, με τίτλο «Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας από την αρχαιότητα έως σήμερα», που εκδόθηκε το 2012 από το Κ.Κ.Μ.ΚΑ με πρώτο Δήμαρχο το Νικόλαο Σολδάτο και πρώτο πρόεδρο του Κέντρου κοινωνικής Μέριμνας Κασόλα Αθανάσιο.

Η ομιλία Γεωργίου Μπαρμπαρούση, Διδάκτορα Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ) ήταν καταπληκτική, όλοι οι παρευρισκόμενοι με μεγάλη προσοχή άκουσαν τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας και το ρόλο των Κωνωπινιωτών αγωνιστών και Ηρώων στην Επανάσταση του 21 αλλα και των κοτσαμπάσηδων της περιοχής μας. Ο κ. Μπαρμπαρούσης γνώστης της ιστορίας των χωριών μας με απλά και καθαρά λόγια, έδωσε στο ακροατήριο να καταλάβει την μεγάλη ιστορία της περιοχής μας.

Συγχαρητήρια στους Εμπνευστές της ιδέας αυτής, δεν έβαλαν προτεραιότητα τους, προσωπικές σκοπιμότητες και μικροεγωισμούς, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

https://akarnanika.blogspot.com/ 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.