«Θα αγωνιστούμε για να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μας παράδοση» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση, που πραγματοποίησε η Ενορία της Αγίας Τριάδος Αγρινίου και ήταν αφιερωμένη στην απελευθέρωση της πόλεως του Αγρινίου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρου του Ιερού Ναού, το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουνίου 2022, περιελάμβανε θεατρικό, αφιερωμένο στην απελευθέρωση του Βραχωρίου από τους Τούρκους, που επιμελήθηκε η κατηχήτρια κ. Γιάννα Κατσιάδα, παραδοσιακά τραγούδια από την Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «Εμμέλεια» του κ. Κωνσταντίνου Καμζέλα και παραδοσιακούς χορούς που χόρεψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ρούμελη».
Ο Σεβασμιώτατος, κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ταξιδέψαμε στο ένδοξο παρελθόν μας, στην ευλογημένη ιστορία αυτού του τόπου. Ζωντάνεψαν μπροστά μας οι ήρωες, μέσα από το πανέμορφο θεατρικό. Ακούσαμε την ιστορία μας, όπως μας την παρουσίασαν οι δύο αφηγήτριες και ξαναζωντάνεψε μέσα τα παραδοσιακά μας τραγούδια, μέσα στα οποία έμεινε ζωντανή η ιστορία μας και τα κατορθώματα των ηρώων της.
Η ιστορία και ο πολιτισμός αυτό διακονούν, να παραμείνει ζωντανή η εθνική μας συνείδηση και ταυτότητα. Αυτή άλλωστε είναι και η δική μας ευθύνη, να μη λησμονήσουμε τις θυσίες των προγόνων μας, να μην ξεχάσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας. Αυτός ο τόπος, αυτή η πόλη έχει βαθιά ριζωμένες στο παρελθόν θυσίες ηρώων μεγάλων, που παρέμειναν ελεύθεροι μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς, αδούλωτοι στο φρόνημα, χάρη στον πατρο-Κοσμά, τον διαπρύσιο αυτό κήρυκα της εθνικής και πνευματικής μας ελευθερίας».
Ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τους συντελεστές της ενοριακής αυτής εκδήλωσης, τον π. Νεκτάριο Τριάντη, Προϊστάμενο του Ναού και τους συνεργάτες του, τους κατηχητές και τα μέλη των κατηχητικών Σχολείων, τον χοράρχη κ. Κωνσταντίνο Καμζέλα και τα μέλη της παραδοσιακής χορωδίας «Εμμέλεια» και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ρούμελη».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Νοιώθω ευλογημένος από το Θεό, που με έταξε να διακονώ αυτόν τον τόπο και αυτόν τον λαό, που κρατάει ζωντανή την παράδοση, που ξέρει να θυμάται την ιστορία του, να τιμάει τους ήρωες του και να διδάσκει τα παιδιά μας αυτά που οι πρόγονοί μας πραγματοποίησαν και που είναι η δική τους παρακαταθήκη σε όλους εμάς».
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ
3 Σχόλια
Ωρέ πατριώτες! Γκώσαμε στα βαλκανικά κλαρίνα, τα νταούλια και τις Καραγκούνες! Χάθηκε να παίξετε και μια φορά κανένα ευρωπαϊκό κλασσικό κομμάτι; Έτσι, για ν’ αντιληφθούμε κάποια στιγμή το όραμα των διαφωτισμένων εμπνευστών της Επανάστασης.
Οι εμπνευστές της Επανάστασης υπήρξαν φωτισμένοι και όχι διαφωτισμένοι. Οραματιζονταν τη λευτεριά του Γένους και όχι τη μιζέρια του Εθνικού κράτους που εισήγαγε ο διαφωτισμός. Τώρα αν εσύ έχεις κάποια πληροφορία ότι οι απελευθερωτες του βραχωριου παίζανε πιάνο και άκουγαν ευρωπαϊκή μουσική θα ήθελα να με διαφωτίσεις δίνοντας μου την πληροφορία που έχεις.
Οι εμπνευσμένοι από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμού Έλληνες της Ευρώπης ήταν αυτοί που εμφύσησαν την ιδέα του ξεσηκωμού στους σκλαβωμένους Έλληνες. Στον αντίποδα ήταν αυτοί που τους ήθελαν στα νταούλια και στα κλαρίνα, τους μιλούσαν για το “ξανθό ομόδοξο γένος” (σου θυμίζει κάτι αυτό;) και για το Σουλτάνο που ήρθε να τους διαφεντεύει, γιατί αυτό ήθελε ο θεός. Αν θες να μάθεις λεπτομέρειες διάβασε (για αρχή) την “Πατρική Διδασκαλία” του πατριάρχη Ιεροσολύμων Άνθιμου και την απάντηση του Αδαμάντιου Κοραή, μέσω του έργου του “Αδελφική Διδασκαλία”.