Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

Επετειακός εορτασμός για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νεροσύρτη

Επετειακός εορτασμός – πρωινή θεία λειτουργία, για τα 100 (εκατό) χρόνια από την ίδρυση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νεροσύρτη, στο χωριό Νεροσύρτης της Κοινότητας Χαλικίου του Δήμου Θέρμου, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, στον εν λόγω ναό, παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, σύμφωνα με τη σχετική προβαλλόμενη ανοικτή πρόσκληση της οικείας Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Σίγουρα η παρουσία καθενός σ΄ αυτή την ξεχωριστή γιορτή αποτελεί εκδήλωση τιμής τόσο στον εν λόγω Ιερό Ναό όσο και σ’ εκείνους που με ελάχιστα μέσα κατάφεραν τότε, εκείνα τα δύσκολα χρόνια, να χτίσουν τον ναό, κι ακόμα σ’ αυτούς που πρόσφατα κατάφεραν να τον ανακαινίσουν προσφέροντας απ’ το υστέρημά τους και εκδηλώνοντας έτσι, και εκείνοι και ετούτοι, έμπρακτα τη θρησκευτική τους πίστη και την αγάπη τους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Με την ευκαιρία αυτή, και ως ελάχιστη εκδήλωση τιμής εκ μέρους μου, αναδημοσιεύω στον σύνδεσμο που ακολουθεί ένα παλαιότερο δημοσίευμά μου για τον εν λόγω Ιερό Ναό, την “Αγία Παρασκευή του λόφου:

Η Αγία Παρασκευή του Νεροσύρτη, ο Ενοριακός και Κοιμητηριακός Ναός του οικισμού Νεροσύρτης της Τοπικής Κοινότητας Χαλικίου στο Ορεινό Θέρμο, είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου που βρίσκεται στα κατώμερα του Νεροσύρτη, ανάμεσα στη διχάλα που σχηματίζουν τα δύο κύρια ρέματα που διέρχονται μέσα από το χωριό.

Από την κορυφή του λόφου, του λόφου της Αγίας Παρασκευής, διακρίνεται ολόκληρος ο αμφιθεατρικά χτισμένος μικρός οικισμός, τα λιγοστά σπίτια του οποίου ξεπροβάλλουν σκόρπια εδώ κι εκεί, κατά γειτονιές ή ένα ένα, ανάμεσα στο δάσος από τις καρυδιές και σε αγαστή σύμπνοια με τις τεχνητές αναβαθμίδες του εδάφους, τις πεζούλες, που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο τοπίου. Πάνω από τον οικισμό και δεξιά απ’ αυτόν διακρίνεται το πυκνό ελατοδάσος να στεφανώνει, θαρρείς, το χωριουδάκι, ενώ ενδιάμεσα το αποτύπωμα μιας μεγάλης κατολίσθησης που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά διαστήματα εδώ και δεκαετίες υπενθυμίζει την ακατανίκητη δύναμη της φύσης και πιο πάνω προβάλλει γυμνή από βλάστηση και ολόασπρη από το χιόνι τέτοια εποχή, χειμώνα καιρό, η μακρόστενη κορυφή Χαλαμπρέζι, πρόβουνο της Τριανταφυλλιάς, της ψηλότερης κορυφής του ανατολικού μέρους του Παναιτωλικού.

Γι’ αυτό και ο εν λόγω ναός, που είναι θρονιασμένος – δικαιωματικά, θα λέγαμε – στην απλοχωριά που αποτελεί την κατάληξη του λόφου στο άνω μέρος του, δεσπόζει στην περιοχή. Πόσο μάλλον που αποτελεί το μοναδικό – και γι’ αυτό κυρίαρχο – κτίσμα στην κορυφή του λόφου και είναι ορατός πανταχόθεν τριγύρω και φυσικά από κάθε σημείο του οικισμού. Επιπλέον, μάλιστα, η τιμώμενη αγία, η Αγία Παρασκευή, θαρρείς και εποπτεύει με στοργικό το βλέμμα ολόκληρο το χωριό και το χωριό απ’ την πλευρά του αισθάνεται ανά πάσα στιγμή τη ζωογόνο δύναμη που συνιστά η αέναη παρουσία της στον ναό της και η μέριμνά της για όλα τα πλάσματα γύρωθέ του.

Και είναι τόσο γλυκιά η έκφραση και τόσο στοργικό το βλέμμα της Αγίας Παρασκευής του λόφου, όπως αυτό μετασχηματίζεται φυσικά από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της τιμώμενης αγίας, που κάνει τον απόμερο αυτόν ορεινό τόπο να φαντάζει οικείος, καταδεχτικός, καλοσυνάτος, πιο ελκτικός κι είναι σαν μια μυστηριώδης θετική δύναμη να συνεπαίρνει όποιον βρίσκεται στην περιοχή αυτή ή τυχαίνει να περιέλθει απ’ αυτήν.

Ο ναός συνιστά σύμβολο για τον Νεροσύρτη και σημείο αναφοράς και αποκούμπι για κάθε Νεροσυρτιώτη όπου γης. Η λιτή αλλά στιβαρή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του ναού, η οποία αναδείχθηκε και με τις πρόσφατες σχετικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με πρωτοβουλία και ίδιες δυνάμεις των απανταχού Νεροσυρτιωτών, η δεσπόζουσα θέση του ναού σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και, τέλος, η δεκτικότητα των λιγοστών κατοίκων του χωριού, αποτελούν τα κυριότερα στοιχεία που συνιστούν δέλεαρ σε καθέναν για να επισκεφθεί τον εν λόγω ναό.

Οι εκκλησίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν τη δική τους ξεχωριστή χάρη και αξίζει να τιμώνται από τον καθένα, έτσι ώστε να τιμάται μ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ο άγιος στον οποίο είναι αφιερωμένες αλλά και να αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή και στους ανθρώπους που έζησαν υπό αντίξοες συνθήκες σ’ αυτά τα μέρη και δημιούργησαν μεταξύ των άλλων αυτά τα μικρά αρχιτεκτονικά θαύματα στις μικρές πατρίδες, τις διάσπαρτες σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι εκκλησίες αναφέρονται σ’ ένα φυσικό περιβάλλον με σπάνια ομορφιά, όπως αυτό του Νεροσύρτη στο Ορεινό Θέρμο.

Η Αγία Παρασκευή στέκει εκεί, στην κορυφή του λόφου του Νεροσύρτη, του λόφου που δεν θα μπορούσε παρά να αποκαλείται με το ίδιο όνομα της αγίας στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός, του λόφου της Αγίας Παρασκευής, παραπλεύρως του παλιού δρόμου από Θέρμο για Προυσό μέσω Δρυμώνα, τόσο ως ζωντανός μάρτυρας του ακμαίου χθες μιας μικρής πατρίδας από τις πάμπολλες αντίστοιχες στο πολυσχιδές και πολυδαίδαλο γεωμορφολογικό ανάγλυφο της ορεινής ενδοχώρας της πατρίδας μας όσο και ως σημείο αναφοράς για τους απανταχού Νεροσυρτιώτες!

Το πανηγύρι που πραγματοποιείται προς τιμή της Αγίας Παρασκευής του λόφου κάθε χρόνο στη γιορτή της, στις 26 Ιουλίου, στην πλατεία του χωριού αποδεικνύει τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας στην Αγία Παρασκευή του λόφου, στην Αγία Παρασκευή του Νεροσύρτη!!

Ένα ακόμη σημείο που προσφέρεται για επίσκεψη, από τα τόσα και τόσα ξεχωριστά, και ιδιαίτερης αξίας το καθένα, από αυτά που συναντάμε στο Ορεινό Θέρμο!!!

Νίκος Κωστακόπουλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.