Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Επιχείρηση για τη διάσωση Αργυροπελεκάνου στο λιμάνι Μεσολογγίου

Επιχείρηση για τη διάσωση Αργυροπελεκάνου στο λιμάνι Μεσολογγίου

Το τραυματισμένο πουλί εντοπίστηκε στο λιμάνι Μεσολογγίου να προσπαθεί να κολυμπήσει αλλά με πρόβλημα στην αριστερή του φτερούγα, η οποία κρεμόταν. Στο σημείο έσπευσε ο Εθελοντής Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας και Υπεύθυνος της Τοπικής Εθελοντικής Ομάδας «Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου», Νίκος Νούλας, με την γαΐτα του Λιμεναρχείου, στην οποία επέβαιναν οι: Αλέκος Καγιάννης, Ανθυπασπιστής και Γιώργος Παπαγεωργίου Ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, που βοήθησαν σημαντικά στην περισυλλογή του πτηνού. Απαιτήθηκε πολύ ώρα για να καταφέρουν οι διασώστες να το βγάλουν από το νερό, καθώς, αφενός ήταν φοβισμένο και δεν πλησίαζε, αφετέρου χρειαζόταν μεγάλη προσοχή για να μην τραυματιστεί περισσότερο.

Άμεσα μεταφέρθηκε στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», όπου εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι έχει μπλεχτεί στην φτερούγα του ένα πολυάγκιστρο προκαλώντας σοβαρή βλάβη που είναι ανησυχητική. Οι άνθρωποι που το περιέθαλψαν ελπίζουν ότι θα αποκατασταθεί, αν και διατηρούν επιφυλάξεις. Στην συνέχεια θα το αφήσουν και πάλι στον φυσικό του χώρο που από τώρα δεν έχουν αποφασίσει αν θα είναι πάλι το Μεσολόγγι ή η λίμνη της Καστοριάς, που όλο το χρόνο φιλοξενεί πελεκάνους και έχουν την δυνατότητα να βρουν εύκολα τροφή και ιδανικές συνθήκες διαβίωσης χωρίς κίνδυνους.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Νούλας, ο Αργυροπελεκάνος είναι προστατευόμενο είδος, παρόλο που ο πληθυσμός αυξάνεται σιγά – σιγά. Προέρχεται από την αποικία της Κλείσοβας που εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 2010 και αριθμεί περίπου 200 πουλιά. Οι ορνιθοπαρατηρητές απευθύνουν έκκληση προς τους αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες να είναι πιο προσεκτικοί με τα αλιευτικά αντικείμενα που χρησιμοποιούν κυρίως τα αγκίστρια, προκειμένου να μην πλήττονται τα πουλιά που ζουν στην λιμνοθάλασσα.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

aixmi-news.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.