Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η επιχειρηματικότητα δίνει ζωή στην Κοιλάδα του Αχελώου

Η επιχειρηματικότητα δίνει ζωή στην Κοιλάδα του Αχελώου
A5CFB87AD2E48E2A15C6F309DF7635BA

Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες πληθαίνουν σταδιακά στην Κοιλάδα του Αχελώου και μετατρέπουν τις δυσκολίες και τις φυσικές δυνατότητες σε ευκαιρίες.

Ο συνδυασμός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με πρόσφορες επενδυτικές ιδέες αλλάζει σταδιακά την οικονομική γεωγραφία μιας περιοχής, που στο παρελθόν βρισκόταν αποκλεισμένη από τέτοιες ευκαιρίες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στέκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών που επενδύουν στον πλούτο της περιοχής και δηλώνει: «Η Ευρώπη σας στηρίζει και μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις».

Ο Γιώργος Στασινός με την σύγχρονη μονάδα πέλετ που δημιούργησε, συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ αξιοποιεί την ξυλεία της περιοχής χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον: “Τις πιο πολλές πρώτες ύλες τις παίρνουμε εδώ από την περιοχή. Από Δήμους και Κοινότητες που βγαίνουν σε δημοπρασία και από τις γύρω περιοχές».

Ο συνονόματός του, επίσης Γιώργος Στασινός, επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού επέκτεινε τη μονάδα του, τον ξενώνα «Πύργος», με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι μια περιοχή που αξίζει τον κόπο για επισκέπτες. Παλαιότερα είχαμε εσωτερικό τουρισμό. Έχει σπάσει τα δύο τρία τελευταία χρόνια και ελπίζω από φέτος ή του χρόνου να αυξηθεί εδώ για την περιοχή μας».

Το ευχάριστο είναι ότι ο συνδυασμός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με πρόσφορες επενδυτικές ιδέες αποτελεί κίνητρο για νέους να επιστρέψουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σχολαρχείου που αναπαλαιώνεται και μετατρέπεται σε παραδοσιακό καφενείο και κέντρο προβολής τοπικών προϊόντων. Αυτό είναι ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Αποστόλης Παπαδημητρίου και η σύζυγός του Εύ

Η προσπάθεια για ανάπτυξη στην Κοιλάδα στηρίζεται και από προσωπικότητες από την Ευρώπη μεταξύ άλλων όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς: «Αγαπητοί φίλοι της Κοιλάδας του Αχελώου. Η Ευρώπη σας στηρίζει και με καλύτερη και πιο αποδοτική χρήση όλων των διαθέσιμων και νέων εργαλείων Συνοχής, με βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και έξυπνες συμμετοχικές πολιτικές θα αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές μας προκλήσεις».

Ο κυπριακής καταγωγής ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης δηλώνει από την πλευρά του: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως γνωστόν στηρίζει τις ορεινές περιοχές της Ευρώπης όπως την Κοιλάδα του Αχελώου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη διατήρηση και δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων όπως και για τη διατήρηση μικρών και μεσαίων ορεινών αγροτικών εκμεταλλεύσεων γιατί αυτές αποτελούν πηγή απασχόλησης αλλά ταυτόχρονα παράγουν και ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα που φυσικά όμως έχουν μεγαλύτερο κόστος. Πρέπει επίσης σε αυτές τις περιοχές όπως είναι η Κοιλάδα του Αχελώου να δοθεί μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού».

Την επιχειρηματικότητα βοηθά επίσης πολύ η δημιουργία ή η ολοκλήρωση έργων υποδομών χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η Ιόνια Οδός και ιδιαίτερα στην περιοχή η αναπαλαίωση των κελιών της Μονής Σέλτσου και η παράδοση του παραποτάμιου άξονα Μηλιανών-Μεσοπύργου.

«Είναι ένας δρόμος ο οποίος θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα συνδέσει τις περιοχές της Άρτας με τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς.

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Tα αγέρωχα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με Ιστορία. Τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Η περιοχή, ντυμένη στα χρώματα της εποχής, παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα και δίνει σε όλους την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές στη φύση, τη ζεστή φιλοξενία και τα επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

25773405_Acheloos_Valley_9.limghandler
25773402_Acheloos_Valley_7.limghandler 25773403_Acheloos_Valley_8.limghandler

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. tsak

    Να δούμε, μήπως τρέξουν πάλι μερικοί επιτήδιοι να πάρουν μερικές επιδοτήσεις και μετα να βλέπουμε ώσ συνήθως τα απομεινάρια των δηθεν επενδύσεων. Ας μας πούν πρώτα πόσα λιντερ δώθηκαν μέχρι σημερα από τις εκβολές του Αχελώου μέχριτις πηγές του και ποσα από αυτά λειτουργούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.