Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

«Επιδημία» εμφραγμάτων σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία – Τι «προδίδει» την καρδιά

kardia-660_3Κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, μας σκοτώνουν. Κυριολεκτικά. Είναι από τους παράγοντες που επιβαρύνουν ιδιαίτερα την καρδιά. Για «επιδημία» εμφραγμάτων μίλησε χθες ο Καθηγητής, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Γεώργιος Χάχαλης. «Έχουμε σωρηδόν εμφράγματα, ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός Πατρών και Αχαΐας. Το τριήμερο του Καρναβαλιού που στην Πάτρα είχαμε 200.000 επισκέπτες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ήρθαν 8 εμφράγματα. Τέσσερις ήταν από την Ηλεία και τέσσερις από την Αιτωλοακαρνανία».Ως επιβαρυντικούς παράγοντες ανέδειξε το κάπνισμα και την κατανάλωση ζωικών λιπαρών.

Στην Ελλάδα, εξάλλου, τέσσερις στους δέκα θανάτους οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο κ. Χάχαλης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του καπνίσματος, επισημαίνοντας ότι αν οι Έλληνες δεν κάπνιζαν θα είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο είπε ότι δεν το συνιστά.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία, όπως και άλλα, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της ενημερωτικής για το κοινό ημερίδας, που διοργάνωσαν στην Αγορά Αργύρη η Καρδιολογική και Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ. Το Προεδρείο αποτέλεσαν εκτός από τον κ. Χάχαλη, ο καρδιολόγος , αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Περικλής Νταβλούρος και ο Δήμαρχος Πατρέων (καρδιολόγος, επίσης) Κώστας Πελετίδης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσης ότι ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί σοβαρές ασθένειες, ωστόσο στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι πλέον υπάρχουν φάρμακα, που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου των διαβητικών, από έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Περικλής Νταβλούρος αναφέρθηκε στη διεθνή τάση να μειώνονται τα όρια των τιμών που θεωρούνται φυσιολογικά για την πίεση, τη χοληστερόλη κλπ και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης, πριν δηλαδή προκληθεί πρόβλημα στις αρτηρίες. «Θα πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα» είπε και πρόσθεσε:

«Πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η φυσική άσκηση και πια νομίζω ότι τα κοινωνούμε πολύ καλύτερα στους ασθενείς μας και εκείνοι ενημερώνονται πολύ πιο εύκολα, σε σχέση με το παρελθόν. Βεβαια πλέον ο γιατρός έρχεται αντιμέτωπος με τον Dr Google, όπου ο ασθενής έχει διαβάσει διάφορα, σε αμφιβόλου ποιότητας σελίδες».

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την ενημερωτική πρωτοβουλία που άνοιξε και πως θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης γιατροί της Καρδιολογικής ανέλυσαν με απλό και κατανοητό τρόπο ενδιαφέροντα ιατρικά ζητήματα.

Ο Γρηγόρης Τσίγκας, επιμελητής Α΄ αναφέρθηκε στον σακχαρώδη διαβήτη και πώς αυτός συνδυάζεται με τη στεφανιαία νόσο. Τον χαρακτήρισε ως το «σαράκι» των αγγείων και επεσήμανε πως η βλάβη που προκαλεί έχει αρχίσει πριν τη διάγνωσή του.

Η άσκηση ωστόσο η φυσική διατροφή και ο καλός ύπνος βοηθούν πολύ στην αντιμετώπισή του.

Η συνέχεια το απόγευμα δόθηκε από την Παθολογική Κλινικήτου ΠΓΝΠ και η έμφαση δόθηκε στις λοιμώξεις.

http://www.thebest.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.