Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Επίδομα 534 ευρώ: Τα δεδομένα για αναστολές Φεβρουαρίου και την προαναγγελία τους

Επίδομα 534 ευρώ: Τα δεδομένα για αναστολές Φεβρουαρίου και την προαναγγελία τους

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα από σήμερα πρέπει υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή για χρονικό διάστημα από 11/2 έως 28/2

Τέσσερα 24ωρα έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου δίνει χρονικό περιθώριο το υπουργείο Εργασίας για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων που ισχύουν από σήμερα, πρώτη ημέρα του νέου σκληρού lockdown.

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα από σήμερα πρέπει υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή για χρονικό διάστημα από 11/2 έως 28/2. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας θα υποβάλλονται από σήμερα 11 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο  ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021 ως πληττόμενες πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

  • Μια δήλωση – «ορθή επανάληψη» ως πληττόμενες ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.
  • Μια δήλωση ως κλειστές για το διάστημα από 11/2 έως 28/2 (υποβολή έως και 14/2).

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και εκπαίδευσης, όπως επίσης κομμωτήρια κ.α. που περνούν από την λίστα των πληττόμενων στην λίστα των κλειστών ΚΑΔ οφείλουν να δηλώσουν το σύνολο των εργαζόμενών τους σε αναστολή έως και την Κυριακή 14/2.

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ήδη δηλωθεί σε αναστολή, θα μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή από 11 έως 28 Φεβρουαρίου.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος στο λιανεμπόριο που δούλεψε κανονικά το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου και δεν έχει δηλωθεί σε αναστολή θα πρέπει:

  • Να δηλωθεί σε αναστολή τώρα για την περίοδο 11/2 έως 28/2 – Θα λάβει αρχές Μαρτίου από το υπουργείο Εργασίας 342 ευρώ για τις 18 ημέρες αναστολής.
  • Να πληρωθεί από τον εργοδότη του αναλογία του μισθού του για τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν διαφορετικές ρήτρες προστασίας από τις απολύσεις:

  • για κλειστές με κρατική εντολή – ισχύει προστασία έως το τέλος της αναστολής
  • για πληττόμενες βάσει ΚΑΔ – ισχύει ρήτρα διατήρησης των ίδιων θέσεων εργασίας και μετά το τέλος της αναστολής.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή  σε θέση back office. Διαφορετικά πρέπει να τίθενται σε αναστολή έως 28/2.

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.