Του Γιώργου Μαρκατάτου
Η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάϊεν έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία τις 30 Αυγούστου για tη διαβίβαση των υποψηφίων επιτρόπων, που θα προτείνουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Από τη φαρέτρα αυτή θα προκύψουν τα μέλη για το σχηματισμό της νέας ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Πάντως η γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών αναμένει καρτερικά τα νέα αφεντικά της Κομισιόν για να ξεδιπλώσει τις ικανότητες της που πλέον είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω του άκρατου περιορισμού που επιβάλουν οι συνθήκες της ρωσοουκρανικής σύρραξης στην εξέλιξη των δαπανών της ΕΕ.
Στη διαδικασία που εκτυλίσσεται για την επιλογή των επιτρόπων που θα συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση της Ε.Ε., άλλοτε με φρόνηση και άλλοτε με κραυγές βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μάχονται για να αποκτήσουν οι λαοί τους ρόλους που συνδέονται με τα οικονομικά της ΕΕ . Οι διαγκωνισμοί και τα σπρωξίματα δίνουν και παίρνουν, συνοδευόμενα και από μαχαιρώματα προσωπικοτήτων. Που θα καταλήξει αυτή η κατάσταση είναι άγνωστο αυτήν την ώρα. Η θέση του επιτρόπου για τα επόμενα πέντε χρόνια υποχρεώνει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορίζουν άτομα που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον ως προς το να αποκτήσουν σύνδεση με την οικονομία εκτυλίσσεται με γοργούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες.
Ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση στα κράτη μέλη ότι οι αποφάσεις παίρνονται ανάλογα με το ποιοι διαφεντεύουν και πληρώνουν και όχι ανάλογα με δημοκρατικές αρχές και αξίες. Ακόμη δεν έχουν καταλάβει και ψάχνονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι ο βασικός άξονας Παρίσι – Βερολίνο λειτουργεί ως το αποφασιστικό μέρος τη ΕΕ, και θα επηρεάσει τις αποφάσεις. Αποφάσεις που μάλλον θα διενεργηθούν με βάση την ανισορροπία προτάσεων ανδρών – γυναικών, άρα όσες κυβερνήσεις έχουν προτείνει μόνο άνδρα μπορεί να υποχρεωθούν σε ταπεινωτική αλλαγή με βάση αντιπροσφορά γυναικείου αρώματος.
Ας δούμε λοιπόν μια αρχική προσφορά ονομάτων και εμπειριών των υποψηφίων για να προσδιορίσουμε το μέγεθος του πολέμου που θα επέλθει κατά τη φάση της διανομής των χαρτοφυλακίων.
Η εκ νέου πρόεδρος της Κομισιόν, φον ντερ Λάιεν έχει θέσει προθεσμία μέχρι τις 30 Αυγούστου για να αποδεχθεί όλες τις υποψηφιότητες. Θα τους πάρει συνέντευξη και θα προσπαθήσει να λύσει το παζλ με διανομή χαρτοφυλακίων ευχαριστώντας εκείνους που θέλει να ευχαριστήσει και απορρίπτοντας εκείνους που δεν ταιριάζουν. Πολλοί παράγοντες, όχι μόνο τα ατομικά σύνολα δεξιοτήτων, θα ληφθούν υπόψη: για παράδειγμα, η διασφάλιση ότι και οι τέσσερις γωνιές της ΕΕ εκπροσωπούνται στις πιο πολυπόθητες θέσεις εργασίας.
Με βάση έγκυρα δημοσιεύματα καταρτίσαμε έναν πίνακα που απαντά σε τρία ερωτήματα[1], ήτοι 1. Τη χώρα προέλευσης του προτεινόμενου επιτρόπου, το όνομα του υποψήφιου και την τρέχουσα θέση.
Οι συγκρούσεις που θα προέλθουν τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν να κάνουν με το κατά πόσον οι επίτροποι που θα διαχειριστούν οικονομικά χαρτοφυλάκια, άξια λόγου (γεωργία, περιφερειακή ανάπτυξη, συνοχή, απασχόληση, μετανάστευση, στρατηγικές επενδύσεις κλπ) θα είναι διατεθειμένοι να υποκύπτουν στις πιέσεις ορισμένων κυβερνήσεων και της προέδρου της Κομισιόν να στέλνουν ολοένα και περισσότερα κονδύλια στη διεφθαρμένη κυβέρνηση του Ζελένσκι, όπως λέει ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
Για το λόγο αυτό πολλές πλευρές φοβούνται ότι οι τριγμοί στη γραφειοκρατική ελίτ μπορεί να καταλήξουν σε καταιγίδα. Και τούτο γιατί δύσκολα αρχίζουν να αντιμετωπίζονται οι αρνήσεις της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών των δήμων της ΕΕ. Τα είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο σημείωμά μας για τον προϋπολογισμό του 2024.
[1] https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-european-commission-names-so-far-kadis-breton-kallas/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=VDL%E2%80%99s%20new%20Commission%3A%20The%20names%20we%20know%20so%20far