Σάββατο, Μάιος 25, 2019

Επιμελητήριο: απάντηση Σωτηρόπουλου στις δηλώσεις Τσιχριτζή

sotiropoulos Με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας -και εκ νέου υποψηφίου για την προεδρία- κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή, ο επικεφαλής της «Επιμελητηριακής Ανανέωσης» κ.Γιώργος Σωτηρόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα σε δήλωση του:

Πριν αναφερθούμε στις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στα πλαίσια της δεοντολογίας και του σεβασμού των θεσμών, δεν είναι ηθικό να χρησιμοποιούνται τα μέσα του επιμελητηρίου (email, ηλεκτρονικές επαφές μελών κ.λ.π) κατά τρόπο προνομιακό για την διεξαγωγή προσωπικής προεκλογικής καμπάνιας.

Αυτά σε σχέση με την ηθική που πρέπει να διέπει τα πρόσωπα τα οποία διαδραματίζουν θεσμικό ρόλο.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που έθιξε ο απερχόμενος πρόεδρος θα τονίσουμε απλά τα εξής:

 1. Πράγματι ο οικονομικός επόπτης υπογράφει τα εντάλματα δαπανών, μετά από τον έλεγχο και την σύμφωνη γνώμη των οικονομικών υπηρεσιών, αλλά δεν είναι όμως και εκείνος ο οποίος πραγματοποιεί τις δαπάνες, ή που χαράσσει την στρατηγική λειτουργίας του επιμελητηρίου. Την στρατηγική λειτουργίας η οποία καθορίζει το σύνολο των εσόδων και εξόδων, την χρησιμότητά τους καθώς και την ανταποδοτικότητα των δαπανών αυτών.

Η δέσμευσή μας λοιπόν είναι να αλλάξουμε την στρατηγική λειτουργίας, το ύψος, την ποιότητα και την ανταποδοτικότητα των δαπανών και όχι τον υπόχρεο από το νόμο για την υπογραφή τους.

 1. Σε ότι αφορά τις δαπάνες του προέδρου, δεν μιλήσαμε για έξοδα παράστασης, αλλά για την αποζημίωση που λαμβάνει και τα οδοιπορικά έξοδα.

Δεσμευτήκαμε λοιπόν ρητά ότι ο πρόεδρος δεν θα λαμβάνει αποζημίωση και ότι θα περιορίσει δραστικά σε σχέση με σήμερα τα οδοιπορικά έξοδα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επαφές και την δράση του για την ανάπτυξη του επιμελητηρίου.

 1. Όχι μόνο δεν ισχυριστήκαμε ότι οι συνδρομές στο επιμελητήριο είναι υποχρεωτικές, αλλά αντιθέτως τονίσαμε ότι είναι «ανταποδοτικές χωρίς ανταπόδοση».

Δεσμευτήκαμε λοιπόν και εδώ ρητά για συγκεκριμένες δράσεις που θα βελτιώσουν την ανταποδοτικότητα και ότι ταυτόχρονα θα περιορίσουμε τις συνδρομές στο κατώτατο όριο που προβλέπει η υπουργική απόφαση 78030/30.12.2014, όπως για παράδειγμα τα 10 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις σε σχέση με τα 20 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

 1. Η ρύθμιση οφειλών που αναφερθήκαμε δεν αφορά το τέλος του ΓΕΜΗ, αλλά την προαιρετική συνδρομή των μελών του επιμελητηρίου, που δεσμευτήκαμε να είναι στην κατώτερη βάση και μπορούν σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφο 10 του ν. 4497/2017,(Νέος Νόμος) να ρυθμιστούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι επιχειρηματίες.

Επειδή σεβόμαστε το θεσμό που θέλουμε να υπηρετήσουμε και επειδή η ηθική μας δεν μας επιτρέπει αλλιώς, θα μιλάμε πάντα καθαρά και θα λέμε την αλήθεια χωρίς περιστροφές υπονοούμενα ή αστερίσκους σε κάθε πρόσκληση ή πρόκληση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Δημήτρης

  Τρομερές πρωτοβουλίες
  Να κόψεις τα έξοδα παράστασης από οργανισμό που δεν έχει οικονομικά προβλήματα.
  Καινοτομία με το βλέμμα στο μέλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.