Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Επίσκεψη-ξενάγηση στην Αρχαία Πλευρώνα

DSC01624Την Κυριακή 20/03/2016, η Σχολή τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» πραγματοποίησε την 1η από τις δύο προγραμματισμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, με προορισμό την Αρχαία Πλευρώνα, που υπήρξε για όσους συμμετείχαν μια πραγματική αποκάλυψη της Αιτωλικής Γης, με τη βοήθεια του αρχαιολόγου Γιώργου Σταμάτη.

Στις 11 το πρωί, μπαίνοντας  στον μικρό ανηφορικό δρόμο για τη αρχαία πόλη,  άρχισε η άνοδος προς την απαράμιλλη αρχαία ομορφιά, προς κάτι που ξεπερνούσε τις γνώσεις και τις προσδοκίες μας. Το ίδιο το τοπίο  σε γύριζε αιώνες πίσω,  έτσι  άγγιχτο  από την «πρόοδο» και αυθεντικόεγκλώβιζε  σκέψεις  και συναισθήματα  ολοκληρωτικά.

Και καθώς ανεβαίναμε,  η θέα της λιμνοθάλασσας  του Μεσολογγίου- Αιτωλικού ήταν η αρχή της απόλαυσης. Κι όσο με το ανέβασμα η λιμνοθάλασσα κατέβαινε, τόσο τα υπέροχα τείχη της Πλευρώνας έρχονταν πιο κοντά μας με πελώρια όψη και απρόσμενη ζωντάνια.

Με την είσοδό μας στον αρχαιολογικό χώρο διαπιστώσαμε έκπληκτοι, κάτι σπάνιο στον Ελλαδικό χώρο. Η Πλευρώνα κατόρθωσε με το πέρασμα  των αιώνων να κρατήσει  την όψη της. Με τηνυποδειγματική της ρυμοτομία ,τους σωζόμενους κεντρικούς  πλακόστρωτους δρόμους  της, τα ίχνη των καταστημάτων της  με τα κατώφλια τους, την  Αγορά, το θέατρο, το στάδιο, το κεντρικό υδραγωγείο με μικρότερους ταμιευτήρες νερού, τον αγωγό  ύδρευσης, τα λουτρά  με τις μπανιέρες τους, το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, τους  πύργους  των τειχών, τις  πύλες εισόδου,τα τρία νεκροταφείααποτελεί ζωντανή σπουδή της ιστορίας του τόπο μας, μια αρχαία πόλη μπροστά στα μάτια μας, που αντηχούσε από τα βήματα και τις δραστηριότητες των κατοίκων.

Κι’ εκεί, το μεσημέρι της Κυριακής, αφού «καταλάβαμε» την αρχαία Πλευρώνα, πήραμε  τον κατηφορικό τώρα δρόμο για την επιστροφή, πλημμυρισμένοι από σπουδαία και ανάμεικτα συναισθήματα.

Θεοδώρα Καραγεώργου

Μέλος της επιτροπής «Σχολή τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού “Αθανάσιος Παλιούρας”»

DSC01534

DSC01510

DSC01485

DSC01479

DSC01634

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.