Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Επεισοδιακή η συνεδρίαση για το νερό του Αιτωλικού

a516b097acf5a75899235cb4ae08128a_XLΤην οργή των κατοίκων του Αιτωλικού συνάντησε η δημοτική αρχή στην χθεσινοβραδινή, επεισοδιακή, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα του νερού και της λύσης που μπορεί να δοθεί.

Στην αίθουσα ήταν παρόντες πολλοί κάτοικοι που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και την αντιμετώπιση που είχαν τόσο από την νυν όσο και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, από την ώρα που ξέσπασε το πρόβλημα εδώ και 10 χρόνια περίπου. Ο δήμαρχος Ν. Καραπάνος αρχικά ενημέρωσε για τις κινήσεις που έκανε η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΜ για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που δημιουργήθηκε από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για κάθε χρήση, λόγω του φυσικοχημικού φαινομένου που παρουσιάστηκε ξαφνικά.

Δέχθηκε όμως ομοβροντία πυρών εκ μέρους των κατοίκων που υποστήριξαν ότι οι ενέργειες δεν ήταν επαρκείς και δεν εξυπηρετούν τον κόσμο που υποφέρει. Στη συνέχεια, εν μέσω έντασης και αντεγκλήσεων, παρουσίασε τα αποτελέσματα των επιστημονικών φορέων που πήραν δείγματα, τόσο κατά την διάρκεια της έξαρσης του φαινομένου όσο και τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα έγγραφα που ανέγνωσε το φαινόμενο παρουσίασε μια παροδική έξαρση με ιδιαίτερα αυξημένες τιμές μαγγανίου, και άλλων μετάλλων όπως σιδήρου, που τις επόμενες ημέρες έπεσαν και πάλι στα επίπεδα που ήταν πριν την εμφάνιση του φαινόμενου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και τα αποτελέσματα των δειγμάτων που πήρε η ΔΕΥΑΜ και ανέλυσε στο δικό της εργαστήριο, όπως υπογράμμισε η υπάλληλος της ΔΕΥΑΜ, γεωλόγος Μαρία Κατσώτα.

Ο κ. Καραπάνος υποστήριξε ότι το έργο διήθησης φίλτρων ενεργού άνθρακα που είχε ήδη προγραμματιστεί πριν από το συμβάν, είναι εκείνο που θα δώσει τη λύση με τις διαβεβαιώσεις μάλιστα τόσο των μελετητών όσο και άλλων αρμοδίων. Αυτό άνοιξε έναν νέο κύκλο έντασης με τους κατοίκους να μην αποδέχονται αυτή τη λύση και να επιμένουν στην μεταφορά νερού από τον Εύηνο, όπως άλλωστε είχε γίνει πριν από χρόνια και στην πόλη του Μεσολογγίου όταν αντιμετώπισε ένα παρόμοιο πρόβλημα. Οι κάτοικοι ήταν ανένδοτοι εκτοξεύοντας κατηγορίες προς το δήμαρχο για τις προεκλογικές του υποσχέσεις σχετικά με την σύντομη λύση που θα έδινε στο πρόβλημα. Πολλοί από αυτούς πήραν το λόγο και έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων, κυρίως τεχνικής φύσεως, που είχαν να κάνουν με το κατά πόσο μπορεί η πηγή του Κεφαλόβρυσου να αποτελέσει λύση, την ίδια ώρα που αρμόδιοι φορείς όπως η Διεύθυνση Υγείας έχει βάλει υπογραφή για την κατάργησή της.

Στην συνεδρίαση παρούσα ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου, η οποία ενημέρωσε ότι ήδη έχει κάνει συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για την μεταφορά νερού από τον Εύηνο, υποσχόμενη ότι θα είναι αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια, εφόσον διασφαλίζεται μόνιμη και ριζική λύση.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο και οι επικεφαλής των παρατάξεων με πρώτο τον Ν. Μουρκούση, ο οποίος ουσιαστικά δεν συμφώνησε με τη λύση της πηγής του Κεφαλόβρυσου.

Το ίδιο έκανε και ο Π. Κατσούλης, παραδεχόμενος ότι και η δική του εμμονή με την πηγή ήταν λανθασμένη κάτι που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος. Πρότεινε μάλιστα τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί για το έργο διήθησης ενεργού άνθρακα στην πηγή να κατευθυνθούν σε έργο μεταφοράς από τον Εύηνο, αφού βέβαια εξασφαλιστούν και άλλα, όπως υποσχέθηκε η κα Τριανταφύλλου.

Συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε και ο Π. Παπαδόπουλος η οποία στο τέλος μπήκε σε ψηφοφορία απέναντι από την πρόταση του δημάρχου. Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε την απένταξη του έργου της πηγής, μεταφορά νερού από τον Εύηνο και τοπικό δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι κάτοικοι από πού επιθυμούν να υδροδοτηθεί το Αιτωλικό. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο Γ. Τέγας, τονίζοντας όμως ότι το έργο δεν μπορεί να απενταχθεί, όπως και ο Θ. Μαργαρίτης που παρότρυνε το Σώμα και τους κατοίκους να αγωνιστούν όλοι μαζί για την διεκδίκηση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για έργο από τον Εύηνο.

Όλα αυτά, καθώς και οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής προκαλούσαν συνεχώς την οργή των κατοίκων που δεν σταματούσαν να επιτίθενται σε όλους εκείνους που τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους και κυρίως κατά της νυν δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος αρνήθηκε την απένταξη του έργου προσθέτοντας ότι θα συμφωνήσει με τη μεταφορά νερού από τον Εύηνο, μόνο εφόσον δοθούν γραπτές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των μελετών και της υλοποίησης καθώς και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, δεχόμενος και την άποψη του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Π. Σταράμου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να δοθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις και για το έργο βελτίωσης της πηγής. Έτσι διαμορφώθηκε μια πρόταση η οποία περιελάμβανε την μη απένταξη του έργου και την εξασφάλιση εγγράφων διαβεβαιώσεων από τους αρμοδίους για την εξασφάλιση νερού τόσο από την πηγή, με το έργο που προτείνει η δημοτική αρχή, όσο και από την κυβέρνηση για το έργο του Ευήνου και στη συνέχεια θα επαναληφθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες για να παρθεί η τελική απόφαση για το ποια λύση θα υιοθετηθεί.

Η πλειοψηφία ψήφισε την δική της πρόταση, ενώ η αντιπολίτευση, πλην του Θ. Μαργαρίτη, ψήφισε την πρόταση του Π. Παπαδόπουλου για απένταξη του έργου της πηγής, μεταφορά νερού από τον Εύηνο και τοπικό δημοψήφισμα.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Υγείας Ν. Φατούρος ο οποίος είχε προσκληθεί και η παρουσία του θα ήταν χρήσιμη προκειμένου να λύσει απορίες κατοίκων.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ www.aixmi-news.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.