Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Επιστολή της Αρχαιολογικής Εταιρείας Θεστιέων στην Κεραμέως για το Ιστορίας – Αρχαιολογίας

Επιστολή της Αρχαιολογικής Εταιρείας Θεστιέων στην Κεραμέως για το Ιστορίας – Αρχαιολογίας

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η Αρχαιολογική Εταιρεία Θεστιέων με αφορμή τη διαφαινόμενη μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Κα Υπουργέ,

παρακαλούμε για την παρέμβασή σας να παραμείνει στο Αγρίνιο το τμήμα πολιτισμού ή το νεοσύστατο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας , για το οποίο η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών κατά πληροφορίες μας αποφάσισε και προτείνει να λειτουργήσει στην Πάτρα και όχι εδώ.

Η εξέλιξη αυτή θα αδικήσει κατάφορα το Αγρίνιο και το Νομό μας, αποστερώντας πέραν των άλλων την περιοχή μας από ένα μοχλό πολιτιστικής, και όχι μόνο, ανάπτυξης και προκοπής.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Αιτωλοακαρνανία (ο μεγαλύτερος Νομός της χώρα μας) είναι ένα ολόκληρο μουσείο υπαίθριο που χρήζει προστασίας και κυρίως ανάδειξης και προβολής, πράγμα που συντελείται στα χρόνια που το εν λόγω τμήμα λειτουργεί στον τόπο μας.

Εκτός των παραπάνω, ευκαιρία είναι να θυμίσουμε εδώ ότι ο νομός μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα γεωφυσικού κάλλους και υδάτινου δυναμικού, όπως «απέραντη» ακτογραμμή ,7 «απέραντες» λίμνες, δυνατό ποτάμιο δίκτυο με κορυφαίο εκείνο του Αχελώου, εύφορο πεδινό τοπίο, κλίμα ήπιο κτλ. , ως και ανθρώπινο έμπειρο δυναμικό.

Και εκεί που περιμέναμε , μέσα από τις πανεπιστημιακές ανακατατάξεις ,να δημιουργηθεί εδώ και το ανάλογο τμήμα Γεωπονίας -Υδροπονίας για να δώσει παραπέρα ώθηση στην ανάπτυξη, που εδώ αυτή φυτοζωεί, έρχεται τώρα τούτη η πρόταση (ίσως του καθηγητικού κατεστημένου) να ακρωτηριάσει και την ως εδώ πανεπιστημιακή πραγματικότητα ,την οποία κατέκτησε η τοπική μας κοινωνία μέσα από τόσους αγώνες κι αγωνίες, και να αφυδατώσει έτσι το κοινωνικό μας κεκτημένο.

Πέραν δε τούτου, η πρόταση αυτή της Συγκλήτου έρχεται και σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική λογική μέσα από την οποία, πρόσφατα, προέκυψε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη συσσωμάτωση των (Ανωτατοποιημένων) ΤΕΙ και των σχολών ΑΕΙ της εν λόγω περιοχής! Και εδώ υπάρχουν ταυτόσημα χαρακτηριστικά: ΑΕΙ Αγρινίου ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Κα Υπουργέ, θα περιμέναμε (και περιμένουμε. Γιατί όχι;) να δείτε με το ίδιο ορθολογικό ενδιαφέρον και την Αιτωλοακαρνανία καθώς και την ευρύτερη περιοχή μεταξύ Πατρών και Ιωαννίνων.

Τέλος, εκτιμούμε ότι η κοινωνική δυναμική του Νομού μας ( όπως η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ,οι Αρχαιολογικές Εταιρείες μας ,η ΓΕΑ, τα Επιμελητήρια, ο χώρος της παιδείας ,της Εκκλησίας και του πολιτισμού ,οι Βουλευτές μας) θα πρέπει συντονισμένα να εκφράσει (και αυτό σίγουρα θα γίνει) την έντονη και πάνδημη αντίθεσή της σε μία πιθανή τέτοια αρνητική και αντιαναπτυξιακή εξέλιξη για το Νομό μας, δηλαδή τη μεταφορά του Τμήματος πολιτισμού από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Ευελπιστούντες στη θετική σας για τον τόπο μας απόφαση»

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος: Βασίλειος Φουντούλης
Η Γραμματέας: Μαρία Βασιλοπούλου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.