Σε εξέλιξη είναι σήμερα ,Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου και όπως ήταν αναμενόμενο συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, η υπόθεση της αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα σε συνάρτηση με την επεισοδιακή εκδήλωση που έλαβε χώρα προ εβδομάδος.
Αξιοσημείωτο υπήρξε το γεγονός πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή απέστειλε επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο την οποία υπογράφει η Διευθύντρια ΥΗΕ της εταιρείας, Γιούλα Τσικνάκου, η οποία άλλωστε συμμετείχε στην εκδήλωση που διεκόπη εν μέσω έντασης.
H κυρία Τσικνάκου αναφέρει στην επιστολή της πως δεν δόθηκε στην Εταιρεία «η ευκαιρία να αντικρούει με επιστημονικά επιχειρήματα την διάχυτη παραπληροφόρηση».
Αφήνει αιχμές κατά του Α. Ζεληλίδη, καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας πως «χρησιμοποίησε απαξιωτικές εκφράσεις για το περιεχόμενο του φακέλου και ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν τα γεωλογικά και τεκτονικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του έργου, δημιουργώντας την αίσθηση στο ακροατήριο της προχειρότητας που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας».
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να της διαβιβάσει την μελέτη του κ. Ζεληλίδηώστε να απαντηθεί επισήμως από εξειδικευμένους επιστήμονες με εμπειρία σε θέματα υπογείων έργων και φραγμάτων.
Αναλυτικά αναφέρει η επιστολή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμου:
Είναι σαφές σε όλους μας ότι η παρουσίαση του έργου στις 5/2 δεν έδωσε απαντήσεις επί του περιεχομένου της μελέτης.
Η ομάδα των συνεργατών της εταιρείας που επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο του Θέρμου, εφαρμόζοντας την θεσμοθετημένη διαδικασία ενημέρωσης του κοινού, στο πλαίσιο διαβούλευσης της ΜΠΕ αντιμετωπίστηκε από μερίδα συμπολιτών σας εχθρικά και με πλήρη άρνηση για διάλογο.
Ως εκ τούτου δε μας δόθηκε η ευκαιρία να αντικρούσουμε με επιστημονικά επιχειρήματα την διάχυτη παραπληροφόρηση.
Στη δημιουργία του αρνητικού αυτού κλίματος συνέβαλε τα μέγιστα ο σύμβουλος του Δήμου Α. Ζεληλίδης, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, ο οποίος χρησιμοποίησε απαξιωτικές εκφράσεις για το περιεχόμενο του φακέλου και ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν τα γεωλογικά και τεκτονικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του έργου, δημιουργώντας την αίσθηση στο ακροατήριο της προχειρότητας που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας.
Επειδή τα θέματα αυτά δε μπορούν να μείνουν νεφελώδη και αναπάντητα για μία εταιρεία με μακροχρόνια και επιτυχή εμπειρία σε πάσης φύσεως έργα υποδομής σε όλη τη χώρα παρακαλούμε το δημοτικό συμβούλιο για τα εξής:
1. Να μας διαβιβάσει την μελέτη του συμβούλου ώστε να απαντηθεί επισήμως από εξειδικευμένους επιστήμονες με εμπειρία σε θέματα υπογείων έργων και φραγμάτων.
2. Να μας διαβιβάσει οποιονδήποτε προβληματισμό υπάρχει από τους συμπολίτες σας, υπόψιν κ. Μαλανδράκη, προκειμένου να προωθηθούν προς τον Δήμο γραπτές απαντήσεις από τους αντίστοιχους επιστήμονες που ενεπλάκησαν στην σύνταξη της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
4 Σχόλια
η πιο καλή φράση για την τέρνα,ειναι οτι εχει σχέση με το Κέρδος της….αυτά είναι τα ευχάριστα!
Αδυνατώ να καταλάβω τι δουλειά έχει ο δήμος Θέρμου 17 χιλιόμετρα μακριά από την λίμνη Τριχωνίδα να αποφασίζει ένα φαραωνικό εργο- έγκλημα στην Αυλή του πρώην δήμου Παραβόλας και νυν δήμου Αγρινίου.
Μπορεί να συλλάβει νους ενός τεχνικού τι θα προκαλέσει η άντληση υδάτων από 18 μέτρα βάθους και σε απόσταση 800 μέτρων από την παραλίμνια ζώνη.
Κ. ΤΕΡΝΑ δεν θέλουμε την επένδυση, δεν μας αφορά. Η λίμνη δεν ανήκει στον Δήμαρχο Θερμού.
Δεν είδαμε καμία προστιθέμενη αξία, καμία ανάπτυξη από τέτοια είδους έργα στον Νόμο μας διαχρονικά, παρά μόνο υφαρπαγη φυσικού πλούτου. Λοιπόν τέλεια και παύλα δρόμο.
“Αγαπητή” Τέρνα, να πάτε Παμβώτιδα στα Γιάννενα, να μεγαλουργήσετε εκεί. Καμία λίμνη στο νομό, προς οικονομική εκμετάλλευση και καταταστροφή.