Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Επιστολή των ΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας στον πρωθυπουργό για «να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια»

Επιστολή των ΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας στον πρωθυπουργό για «να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια»

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου και οι πρόεδροι έξι  Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) του Νομού.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή το γεγονός πως  η ΔΕΗ έχει διακόψει το ρεύμα στους ΤΟΕΒ Φυτείων, Κατοχής, Μεσολογγίου και Λεσινίου πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο να εισπράξει μέρος των (μεγάλων) οφειλών.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε εξάλλου στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη , τον  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, τους βουλευτές του Νομού και τον   Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Οι εκπρόσωποι των ΟΕΒ « έως το τέλος Απρίλιου να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια της Αιτωλοακαρνανιας» και προτείνουν  τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετιας.

Προτείνουν εξάλλου «με την λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2020 για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται συμψηφισμός net‐metering».

Η επιστολή:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην ΔΕΘ το 2019 σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ, στα οποία συγκαταλεγόμαστε και εμείς οι Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ), απαντήσατε ότι πρέπει να στραφούν σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Έχοντας αυτά εμείς υπόψιν μας οι Τ.Ο.Ε.Β. της Κάτω Πεδιάδος Αχελώου του νομού Αιτ/νιας έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συγκροτήσουν ενεργειακή κοινότητα. Άμεσα προχωρούν και τα Τ.Ο.Ε.Β. της Άνω Πεδιάδος Αχελώου, συνολικής αρδεύσιμης έκτασης 650.000 στρέμματα.

Σε αυτή την προσπάθεια μας βρήκαμε συμπαραστάτη τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τις ΑΠΕ και με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα.

Εμείς λοιπόν εδώ στην Αιτ/νια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο αναγνωρίζουμε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προέκυψε μετά από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης (έκπτωση γεωργικών μέτρων του 40%) προς τους Ο.Ε.Β. στην ενεργειακή κατανάλωση αφενός και αφετέρου η οικονομική κρίση η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το 2019 δεν επέτρεψε να ρευστοποιήσουν οι Τ.Ο.Ε.Β. τις οφειλές των αγροτών. Σας διευκρινίζουμε ότι ούτε κακοδιαχείριση, ούτε κακοδιοίκηση υπήρχε από τους Τ.Ο.Ε.Β., αντιθέτως υπήρξαν συμπαραστάτες της προσπάθειας του αγροτικού κόσμου να επιβιώσει μέσα σε αυτή την οικονομική λαίλαπα.

Με το κύρος σας, την αξιοπιστία σας παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος προτείνοντας: α) Τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετιας. β) Με την λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2020 για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται συμψηφισμός net‐metering.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, τόσο οι παλαιές οφειλές των Τ.Ο.Ε.Β. όσο και η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων θα τους καταστήσουν βιώσιμους ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο τόσο η ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή όσο και η μείωση του κόστους άρδευσης σε βάθος τριετίας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη έως το τέλος Απριλίου να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια της Αιτ/νιας, γιατί ήδη έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος για 650.000 στρέμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Σας καταθέτουμε:

1.ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ,

  1. ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΕΡ/ΡΧΗ Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Τ.Ο.Ε.Β. – Γ.Ο.Ε.Β. Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Οι Εκπρόσωποι των Ο.Ε.Β. Αιτωλοακαρνανίας

  1. κ. Βήτας Κωνσταντίνος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Ο.Ε.Β. ΑΧΕΛΩΟΥ
  2. κ. Ρόμπολας Κωνσταντίνος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΚΑΤΟΧΗΣ
  3. κ. Καραδήμας Κωνσταντίνος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΕΔ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
  4. κ. Σαλαγιάννης Παντελής ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΛΕΣΙΝΙΟΥ
  5. κ. Μάνθος Γεώργιος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
  6. κ. Τάκος Ευάγγελος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΦΥΤΕΙΩΝ
  7. κ. Σολτάτος Χρήστος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.