Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Επίτιμοι Δημότες Αγρινίου: Από τους -δυο φορές-Παπαστραταίους και τον Τσώρτσιλ στον Παπούλια και Σακελλαροπούλου

Επίτιμοι Δημότες Αγρινίου: Από τους -δυο φορές-Παπαστραταίους και τον Τσώρτσιλ στον Παπούλια και Σακελλαροπούλου

Του Λίνου Υφαντή,

Η ανακήρυξη ενός προσώπου σε Επίτιμο Δημότη μιας πόλης είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε ένα πρόσωπο. Συνήθως είναι Ανώτατοι άρχοντες  η πρόσωπα που έκαναν πολύ καλό στην πόλη.

Η πιο δίκαια περίπτωση των Παπαστραταίων: Τους έκαναν το 1937, τους ξέχασαν και τους ξαναέκαναν το 1960!

Στην περίπτωση του Αγρινίου πρώτοι που είχαν  τη τιμή αυτή ήταν οι Αδελφοί Παπαστράτου. Η περίπτωση τους ήταν η πιο ενδεδειγμένη, αφού χάρις σε αυτούς το Αγρίνιο απέκτησε αστικά χαρακτηριστικά και έβαλε τα θεμέλια για μια σύγχρονη πόλη. Μεταξύ άλλων έφτιαξαν στο σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο, το Πάρκο, το Γυμνάσιο κ.α. Αυτό έγινε αντιληπτό το 1937 οπότε και με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Βότση τιμήθηκαν με τον ύψιστο αυτό τίτλο.

Οι Παπαστραταίοι βέβαια έκαναν τόσες πολλές αγαθοεργίες στην πόλη και μεταπολεμικά, οι οποίες βέβαια φαίνεται να έκαναν τους Αγρινιώτες να ξεχάσουν ότι τους είχαν ανακηρύξει επίτιμους Δημότες και προπολεμικά. Έτσι το 1960 ανακηρύσσονται πάλι Επίτιμοι Δημότες έπειτα από τα εγκαίνια του Παπαστράτειου Μουσείου. Έτσι πήραν το τίτλο αυτό για δεύτερη φορά!

 Η φαιδρή περίπτωση του Τσώρτσιλ, που ίσως και να μην έμαθε ποτέ ότι είναι επίτιμος Δημότης Αγρινίου.

Το 1945 η πόλη άλλαξε χέρια. Η τότε “Εαμική Δημοτική Αρχή¨του Θανάση Κακογιάννη  ανατράπηκε και η πόλη παραδόθηκε στην τότε επίσημη κυβέρνηση που όρισε νέα δημοτική αρχή. Το πρώτο της μέλημα εν καιρώ εμφυλίου ήταν να ορίσει επίτιμο Δημότη τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας Ουίνστον Τσώτσιλ με την πράξη 2/14-3-1945. ( δείτε περισσότερα http://www.epoxi.gr/memories55.htm). Έτσι ο Τσώρτσιλ έγινε “Αγρινιώτης” και είναι ζήτημα προς διερεύνηση αν ο ίδιος το έμαθε ποτέ!

Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Παπούλιας και Σακελλαροπούλου.

Στην κατηγορία των Ανώτατων Αρχόντων της πόλης κατατάσσονται οι περιπτώσεις του Παπούλια και της Σακελλαροπούλου. Ο πρώτος έγινε επίτιμος Δημότης το 2008 επί Δημαρχίας Μοσχολιού (https://www.agrinionews.gr/epitimos-dimotis-tis-polis-o-karolos-p/) ενώ δύο μέρες πριν τη συγγραφή του παρόντος άρθρου η τωρινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με πληροφορίες από:

Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής, Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και αναπαραστάσεις. Μεσολόγγι: Γράμμα, 2021.

Ο Τσώρτσιλ Επίτιμος Δημότης Αγρινίου. http://www.epoxi.gr/memories55.htm

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Άκης Ροδίτης

  Δυστυχώς ή «προοδευτική» πόλη του Αγρινίου εκδήλωσε χωρίς ενδοιασμούς και απερίφραστα αυτή την «προοδευτικότητά» της με μεγάλη καθυστέρηση και έτσι δεν πρόλαβε να αποτρέψει την «φαιδρή» ανακήρυξη του Τσώρτσιλ που εμπόδισε την πορεία της χώρας μας προς τον «παράδεισο» του Υπαρκτού Σοσιαλισμού στα πρότυπα της γειτονικής μας Αλβανίας. Και ενώ πρόλαβε μεταπολιτευτικά να εκδιώξει τους εκπροσώπους του Κεφαλαίου Παπαστραταίους καταργώντας τα Παπαστράτεια, παραδόξως αμέλησε να ανακηρύξει επίτιμους δημότες της πόλης μεγάλους εκπροσώπους της «προόδου» και της «δημοκρατίας» όπως ο Στάλιν, ο Μάο, ο Πολ Ποτ ή ο Νικολάε Τσαουσέσκου. 🧐

 2. Ο γιος του Ινδού

  @Roditis
  Τα κορίτσια που `’χαν πρώτα Γερμανούς
  τώρα έχουν Εγγλεζάκια με κοντά παντελονάκια
  κι από πίσω ένα σύνταγμα Ινδούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.