Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με Γαβρόγλου υπό την πίεση του χρόνου

Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με Γαβρόγλου υπό την πίεση του χρόνου

2

Kυρίαρχο ζήτημα στην τοπική επικαιρότητα παραμένει η υπόθεση των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου και το μέλλον τους.
Ένα χρόνιο ζήτημα που ωστόσο στη σημερινή συγκυρία προσεγγίζεται με φόντο τις νέες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα φέρει με νομοσχέδιο η Κυβέρνηση εντός του θέρους .Φημολογείται  πως  αυτό  το νομοσχέδιο θα δώσει και την ευκαιρία ώστε να επιχειρηθεί μια αναδιάταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό στο μηχανογραφικό του 2018 να καταγραφούν τα νέα δεδομένα.
Είναι λοιπόν περιορισμένες χρονικά οι δυνατότητες ώστε η Αιτωλοακαρνανία να προσέλθει στη διαβούλευση που φέρεται πως θα γίνει με πρόταση που θα συσπειρώνει τους πάντες, ανεξαρτήτως τοπικής και …κομματικής προέλευσης. Το Υπουργείο Παιδείας εμμέσως πλην σαφώς διαμηνύει πως στοχεύει στη λειτουργία ενός ιδρύματος τεχνολογικής κατεύθυνσης στο Νομό και ενός ερευνητικού κέντρου. Αγρίνιο και Μεσολόγγι αντίστοιχα (μέσω των δημοτικών τους αρχών) βάζουν τον πήχη ψηλά διεκδικώντας την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και την εκ νέου αυτονόμηση του ΤΕΙ αντίστοιχα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις πάντως μάλλον ο πήχης των αιτημάτων τους θα πρέπει να επανατοποθετηθεί…
Η επανίδρυση του Πανεπιστημίου με έδρα το Αγρίνιο λοιπόν ήταν το θέμα εκδήλωσης που έλαβε χώρα χθες βράδυ σε αίθουσα του Επιμελητηρίου και η οποία ξεκίνησε στις 21:00 αντί στις 19:30 λόγω της έντασης που προκάλεσε μερίδα φοιτητών η οποία είχε αρχικώς πρόθεση να εμποδίσει την διεξαγωγή της ημερίδας. Η ημερίδα αποτέλεσε πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων Επιχειρηματιών και του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων . Χειρισμοί ωστόσο οργανωτικοί, επικοινωνιακοί και άλλοι έγιναν αντικείμενο κριτικής αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι πως κάθε διάλογος γύρω από το θέμα είναι χρήσιμος ανεξαρτήτως του ποιος τον προκαλεί.
Στους κόλπους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκφράζονται επικρίσεις για αντιπολιτευτικά κίνητρα γύρω από τις σχετικές πρωτοβουλίες ενώ ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος χθες παρέστη αλλά ανέφερε πως είχε δίλημμα προς τούτο και πως δεν επιθυμεί να λάβει μέρος σε «πολιτική εκστρατεία». Τα βέλη του ήταν και προς πολλές κατευθύνσεις, μία εξ΄αυτών και των οργανωτών δημοσιογράφων.
Στην αίθουσα πάντως χθες βρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκ των βουλευτών μόνο οι κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, o δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου , η αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, οι δήμαρχοι Μεσολογγίου Ν.Καραπάνος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. Επίσης μεταξύ των παρόντων και ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος.
Βασική απόφαση της εκδήλωσης να επιδιωχθεί άμεσα  συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με επιτροπή . Καθώς εξάλλου επιτροπή για το Πανεπιστήμιο είχε συγκροτηθεί στο Αγρίνιο αλλά ποτέ επί της ουσίας δεν λειτούργησε, αναμένεται αυτή να διευρυνθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής μέσω της επιστολής του που αναγνώστηκε καθώς δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του.
Παρότι είχε κληθεί και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου δεν παρέστη, πράγμα αναμενόμενο. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου πάντως της επιφύλαξε σκληρή κριτική για άλλη μία φορά.
Η συζήτηση χθες πάντως είχε ενδιαφέρον, σε ρόλο συντονιστή της ημερίδας ο δημοσιογράφος Π.Σόμπολος ενώ πολλές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων Κωστής Τσιακανίκας (διευθυντής Ειδήσεων του Star Channel) ανέλαβε να επικοινωνήσει το σκεπτικό των πρωτοβουλιών του νεοσύστατου φορέα και τα αποτελέσματα των επαφών με τον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου επισημαίνοντας την ανάγκη να μην χαθεί χρόνος καθώς αναμένονται εξελίξεις άμεσα.
Βολές πολλές υπήρξαν προς όσους μεθοδεύουν τη μεταφορά των τμημάτων θέμα που ανέλυσε ο επιχειρηματίας και πρώην μέλος της Διοικούσας του (αυτόνομου τότε) Πανεπιστημίου Κώστας Πιστιόλας.
Τέθηκαν διάφορες απόψεις στη συζήτηση με μία από αυτές τα τμήματα τους Αγρινίου να αποτελέσουν μία σχολή με δική της Κοσμητεία, ζήτημα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της περιφερειακής αρχής.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας υποστήριξε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η παραμονή των τμημάτων και η ένταξή τους σε σχολή, αλλά πρέπει να προέχει και η ακαδημαϊκότητα των τμημάτων, καθώς και η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων.
O γλύπτης Θόδωρος στην παρέμβασή του ανέφερε χαρακτηριστικά:« Θέλω το Πανεπιστήμιο στον τόπο μου να αποκτήσει ρίζες. Θέλω να εμπεδωθεί η Παιδεία στον τόπο και στον χρόνο. Προς το σκοπό αυτό δωρίζω ένα οικόπεδο προκειμένου να γίνει ένα Κέντρο Σύγχρονης Γλυπτικής και Περιβάλλοντος.»

 

parembasi papanastasiou (4)Δήμαρχος: σκοπός η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος

«Άμεσο μέλημά μας θα είναι η μετάβαση της Επιτροπής στον Υπουργό Παιδείας όπου θα ζητήσουμε να μην υπάρξει, σε πρώτη φάση, καμία μεταβολή του υφιστάμενου καθεστώτος και δημιουργία σχολής με κοσμητεία και απώτερο σκοπό την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Η προεκλογική εξαγγελία της Κυβέρνησης ήταν η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Και αυτός είναι ο στόχος μας», ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.
Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Αγρινίου εξέφρασε συγχαρητήρια στους διοργανωτές «που κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολλούς φορείς και να εκφράσουν την κοινωνία που αποκτά αντανακλαστικά». «Στο παρελθόν είχα έρθει προσωπικά σε αντιπαράθεση με την Πρύτανη γιατί είχε υποσχεθεί στις εκλογές, σε κάποια μέλη ΔΕΠ που επιθυμούν να μετακινηθούν στην Πάτρα, να πάρει τα τμήματα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, είναι ακαδημαϊκό αλλά κυρίως αφορά την κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο ακτινοβολεί σε μια πόλη. Γι αυτό θέλουμε πανεπιστημιακά ιδρύματα υψηλού επιπέδου. Όλοι οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω στις διαφορές μας και να προχωρήσουμε με όλα αυτά που μας ενώνουν», πρόσθεσε ο κ.Παπαναστασίου.

βαρεμένοςΒαρεμένος: επαναστατικότητα τώρα ενώ δεν χύθηκε ούτε ένα δάκρυ όταν έγινε το Σχέδιο Αθηνά

«Ας καταλήξουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σε μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση που θα παίρνει υπόψη της την πραγματικότητα των τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων που υπάρχουν στον νομό, και με αυτήνας πάμε να συζητήσουμε», ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγρινίου ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.
‘Άφησε ωστόσο σαφείς αιχμές, αναφέροντας: «Πρέπει να είμαι άμεσος, ευθύς και ειλικρινής απέναντί σας.Είχα μεγάλο δίλημμα αν έπρεπενα παραστώ σε αυτή την εκδήλωση, καθώς θεωρώ ότι ο χειρισμός, ο επικοινωνιακός και όχι μόνο, έκανε μεγάλο κακό στην υπόθεση του Πανεπιστημίου.Δεν θέλω να υποβαθμίσω τις δύο συναντήσεις του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων με τον Υπουργό Παιδείας, ωστόσο εγώ έχω κάνει δεκάδες, όπως και με τον κ.Αρβανιτόπουλο, ο οποίος μάλιστα με έβλεπε στους διαδρόμους της Βουλής και έφευγε, και προσπαθούσα να κάνω διάλογο μαζί του προκειμένου να καταλάβω το σκεπτικό του, και συνέχισα τον διάλογο μέχρι που κατάλαβα ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη.
Διαπίστωσα μια επαναστατικότητα ορισμένων τώρα, ενώ δεν χύθηκε ούτε ένα δάκρυ όταν έγινε το Σχέδιο Αθηνά και η αυτονομία του πανεπιστημίου πήγε άκλαυτη. Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά λέω σε αυτόν που θα ήθελε τελικά να το κάνει, ό,τι λέω και στον εαυτό μου: Από την κρίση πρέπει να βγάλουμε ένα δίδαγμα, να κάνουμε διάλογο, και νομίζω ότι με τη στάση μου το έχω αποδείξει ότι δεν κάνω αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση, ούτε σύγκρουση για τη σύγκρουση. Αντιπαρατίθεμαι με επιχειρήματα».

parembasi papanastasiou (4) parembasi papanastasiou (3) parembasi papanastasiou (2) parembasi papanastasiou (1)

2 1

43

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.