Ενας στους δύο ανθρώπους που κατέχουν σήμερα θέση διοικητή σε δημόσιες δομές υγείας δεν πέρασε τις εξετάσεις για την επαναπρόσληψή του στην ίδια ή παραπλήσια θέση μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2023.
Αιτήσεις για συνολικά 173 θέσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, εκ των οποίων οι 21 για διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και οι υπόλοιπες για τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων υπέβαλαν 1.277 άτομα.
Υπολογίζεται ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την πρόσληψη νέων διοικητών ΥΠΕ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία για την επιλογή και τοποθέτηση διοικητών νοσοκομείων.
Tα ανωτέρω υπογραμμίζει δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέροντας πως κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το ποσοστό επιτυχίας τόνισαν ότι αποδεικνύει ότι το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αξιοκρατία, καθώς «δεν παρουσιάζονται ούτε ότι όλοι οι εν ενεργεία ήταν καλοί ούτε ότι όλοι δεν είχαν καμία ικανότητα».
Θα έχει ωστόσο ενδιαφέρον το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών όταν μάθουν πως «κομμένο» από τη 15άδα υψηλό στέλεχος παλεύει να βρεθεί τρόπος να εισέλθει σε αυτή…Ένα τρόπος θα ήταν- για παράδειγμα- μια ένσταση ώστα να αλλάξει η σειρά κατάταξης και τσουπ ένας αποτυχών να περάσει στην επόμενη φάση. Τόσα τραγελαφικά έχουν δει τα μάτια μας, δεν αποκλείεται και αυτό.
Πάντως ενθαρρυντικό είναι πως στη Δυτική Ελλάδα υπήρξαν στελέχη της δημόσιας υγείας που κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις. Παραδείγματα χαρακτηριστικά αποτελούν η Ελένη Φιλιπποπούλου που ως αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας ασκεί τη διοίκηση στο Μεσολόγγι και η Σπυριδούλα Καραδήμα, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Υ. Αμφιλοχίας.