Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

ΕΠΠΙ-Δρούμε σε Αλευράδα & Τρίκλινο Ορεινού Βάλτου

ΕΠΠΙ-Δρούμε σε Αλευράδα & Τρίκλινο Ορεινού Βάλτου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στα παραλίμνια χωριά του Ορεινού Βάλτου Δήμου Αμφιλοχίας, Αλευράδα και Τρίκλινο, περιόδευσαν την Κυριακή 8 Μάρτη μέλη της Εθελοντικής Πολιτιστικής ομάδας «ΕΠΠΙ-Δρούμε» με την επικεφαλής κα. Παρθενία Χαρίτου, την κα. Φρόσω Σωτηρίου-Μπαλαούρα των εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα» στο Αγρίνιο και τον Τοπογράφο-μηχανικό κ. Κώστα Κουτσούκη.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων, οι οποίοι μαζί με συγχωριανούς που ενδιαφέρονται για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου τους, μέσα από πολιτιστικές δράσεις, περίμεναν την ομάδα για μια ανοιχτή σε όλες τις ιδέες συζήτηση.

Πρώτος σταθμός η Αλευράδα όπου ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Κλεφτοσπύρος μαζί με τους Παναγιώτη Μουδούρη, Χαρίλαο Μπαρτσώκα και τον γιό του Ευθύμιο, Δημήτρη Καρακώστα και άλλους χωριανούς καλωσόρισαν την ομάδα. Αν και η μέρα ήταν βροχερή όλοι μαζί κρατώντας ομπρέλες περπάτησαν στο χωριό και επισκέφθηκαν την παλιά εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο που τώρα λειτουργεί σαν Λαογραφικό Μουσείο.

Ο Χαρίλαος διηγήθηκε ότι όταν αυτός ήταν μαθητής και έρχονταν περπατώντας δέκα χιλιόμετρα από τις Συκιές Κρεμαστών για να μάθει γράμματα, το σχολείο έσφυζε από ζωή και με το ζόρι χώραγε τους 160 μαθητές!

Τώρα το κτήριο χωρίς παιδιά και δασκάλους, σαν Μουσείο πλέον στεγάζει πλήθος εκθεμάτων μια άλλης εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί και θυμίζει στους παλιότερους τα νιάτα τους και στους νεότερους διδάσκει την ιστορία της Αλευράδας.Στην βιβλιοθήκη του τιμητική θέση έχει το πόνημα του Αλευραδιώτη καταξιωμένου δάσκαλου Κώστα Χριστοφ.
Παπαϊωάννου που κυκλοφόρησε το 2007 και έγινε ανάρπαστο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια δεύτερη έκδοση είναι αναγκαία, ειδικά τώρα που σε λίγους μήνες θα γιορτάσομε τα 200 χρόνια από το ιστορικό 1821. Ο συγγραφέας καταγράφει στοιχεία από τον αγώνα των προγόνων μας και το βιβλίο θα πρέπει να περιέχετε σε όλες τις βιβλιοθήκες των πόλεων του νομού Αιτωλ/νίας-πολύτιμο βοήθημα για μελετητές της τοπικής ιστορίας.

Η ομάδα αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό το χωριό Τρίκλινος, αφού υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Τάκη και τους φιλόξενους κατοίκους ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην Αλευράδα για συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα.

Η Μαρτιάτικη βροχή συνεχιζόταν όταν η εθελοντική ομάδα έφθασε στην «Πριάντζα» το σημερινό Τρίκλινο. Ο Κώστας Μπαλαούρας του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, κρατώντας την ομπρέλα του περίμενε στην πλατεία και οδήγησε τους επισκέπτες στο πλησιέστερο καφενείο, όπου ο Λάκης (Θόδωρος) Μπαλαούρας κέρασε καφέδες, και επέμεινε να πληρώσει αυτός μιας και γιόρταζε την προηγούμενη μέρα!

Ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Σβερδίλας ξενάγησε βρέχοντας τους εθελοντές της «Εππι-δρούμε» στην πλατεία του χωριού στο σχολείο και στην εκκλησία. Ο Τοπογράφος μηχανικός κ. Κώστας Κουτσούκης περιηγήθηκε στον χώρο πού το καλοκαίρι στις 5 Αυγούστου θα διεξαχθεί «Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας» από τον Δήμο Αμφιλοχίας, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, την ομάδα «Εππι-δρούμε», τον πολιτιστικό σύλλογο Τρικλίνου, και άλλους φορείς. Ο εθελοντής κ. Κουτσούκης και ο συνεργάτης του Αρχιτέκτονας κ. ΧρήστοςΚατσιμπίνης θα επιστρέψουν εντός μίας εβδομάδας στον χώρο της πλατείας για ακριβείς μετρήσεις, γιατί αυτή την ημέρα η βροχή δεν επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα τοπογραφικά μηχανήματα που έφερε μαζί του. Βάσει των μετρήσεων θα γίνει τοπογραφικό σχέδιο και θα μελετηθούν/σχεδιαστούν παρεμβάσεις,με την έγκριση και επιχορήγηση από τον Δήμο Αμφιλοχίας, για τον εξωραϊσμό του χώρου.

Επιστρέφοντας η ομάδα στην ζεστή ατμόσφαιρα του δεύτερου καφενείου του Τρικλίνου, συζήτησε με τους χωριανούς για την ένδοξη ιστορία του χωριού. Για την πρώτη μάχη του αγώνα για απελευθέρωση του έθνους που έγινε στην γέφυρα της Τατάρνας, και για τους ήρωες της επανάστασης με καταγωγή από το χωριό. Συζήτηση έγινε και για την νεότερη ιστορία, την περίοδο της κατοχής και του αντιστασιακού αγώνα που η παρουσία ανταρτικών οργανώσεων όλων των παρατάξεων ήταν πολύ έντονη στον Τρίκλινο.

Η ομάδα έκανε και την «απαραίτητη» επίσκεψη στην γέφυρα της Τατάρνας, σημείο που πάντα ένωνε την Ευρυτανία με την Αιτωλ/νία. Και την οποία οι «Μεγάλες δυνάμεις» το 1832 μας την «παραχώρησαν» ώστε η Δυτική Ρούμελη να επικοινωνεί με την Ανατολική. Και κρατώντας τις «ισορροπίες» παραχώρησαν στην Τουρκία την γέφυρα του Κοράκου για να επικοινωνούν κι εκείνοι από την Ήπειρο προς την Θεσσαλία.

Επιστρέφοντας η ομάδα χωρίστηκε, κάποιοι επέστρεψαν από Αλευράδα-Πετρώνα-Βέργα προς Αγρίνιο και κάποιοι τράβηξαν προς τον Ορεινό Βάλτο από τον Αγραπιδόκαμπο και παλιό Χαλκιόπουλο. Στον Θύαμοέγινε σύσκεψη της «Εππι-Δρούμε» με τοπικούς πολιτιστικούς παράγοντες και καλλιτέχνες. Εκεί σχεδιάστηκε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων για την γιορτή της Ευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής στις 21 του Ιούνη.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Γιατί δεν περιγράφεται και η Ευρυτανία ος ορεινός βάλτος ; όπου φέρει και πραγματική ιστορία ός βάλτος, διότι είναι πραγματικά Πάνο από τη κοιλάδα του βάλτου, Όμως ιστορικά η Ακαρνανία δε φέρετε πουθενά ός βάλτος, άραγες η περιοχή θα έφερε τη δική της πραγματική ονομασία πέραν του ξηρού μέρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.