Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Έρχονται επτά μέτρα για τα φάρμακα: Τι ανακοινώθηκε σε σύσκεψη με έξι υπουργούς

Επτά νέα μέτρα στη φαρμακευτική πολιτική ανακοίνωσε η κυβέρνηση έπειτα από σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών στο υπουργείο Υγείας

Ευρεία σύσκεψη σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και με την παρουσία έξι υπουργών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με βασικό θέμα τη νέα φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Βασικός στόχος να υπάρξει εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, έλεγχος της συνταγογράφησης, αλλά ταυτόχρονα να δοθεί και η δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα φάρμακα. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν και μέτρα που θα στηρίζουν την ανάπτυξη στον τομέα του φαρμάκου, ώστε να επεκταθεί η παραγωγή και οι φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Με 6 υπουργούς
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και οι εκπρόσωποι των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, Ολύμπιος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, (Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ), Θεόδωρος Τρύφων (Πρόεδρος ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος (Αντιπρόεδρος ΠΕΦ), Agata Jakoncic (Πρόεδρος PIF), Γιώργος Τουσίμης (Αντιπρόεδρος PIF) και Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ).

Η πολυπληθής παρουσία υπουργών πάντως για το θέμα των φαρμάκων φαίνεται πως αποτελεί μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου στην αγορά ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κλάδο ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη, ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερντητικό στέλεχος στο ethnos.gr.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκαν 7 κυβερνητικές αποφάσεις για τα φάρμακα. Ειδικότερα το αρμόδιο υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στα εξής:

Στην εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία.

Στη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια)

Στη διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά.

Στην επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

Στην αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback.

Στην εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του παρουσίασε τις προτεραιότητες της φαρμακευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ως βασικούς στόχους:

Την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα όλων των πολιτών, που θα οδηγεί σε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Την αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, δίνοντας έμφαση στην αξία της παρέμβασης (value based healthcare).

Τη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων.

Τη δημιουργία ενός φιλικού, βιώσιμου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική βιομηχανία, που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.

Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων.

Σύγχρονα συστήματα καθορισμού τιμών και αποζημίωσης φαρμάκων – Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.