Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Εργασιακό μεσαίωνα καταγγέλλουν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες από τα οποία προκύπτουν ότι όλο και περισσότερο εργοδότες καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
vouleftes syriza

Τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στη χώρα επιβεβαιώνουν με ερώτηση τους προς την υπουργό Εργασίας 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπό την Αννέτα Καββαδία.

Επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες από τα οποία προκύπτουν ότι όλο και περισσότερο εργοδότες καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων εις βάρος τους.

Συγκεκριμένα μέρος των μισθών καταβάλονται σε κουπόνια ενώ προσλαμβάνονται εργαζομένοι από τη Βουλγαρία και πληρώνονται μέσω βουλγαρικών και κυπριακών προπληρωμένων τραπεζικών καρτών.

Ζητούν από την Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς την κ. Υπουργό

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Πληρωμή βασικού μισθού μέσω διατακτικών (κουπόνια) και προπληρωμένων καρτών.

Σύμφωνα με καθημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, τα οποία επιβεβαιώνονται και από τις καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό 15512, αυξάνονται τα περιστατικά εργοδοτών οι οποίοι πληρώνουν τους υπαλλήλους τους με διατακτικές (κουπόνια) σίτισης και σουπερμάρκετ, ακόμη και ως μέρος του βασικού τους μισθού. Καταγγελίες ιδιωτικών υπαλλήλων – σε πανελλαδική κλίμακα – αναφέρουν ότι εργοδότες (μεγάλες εταιρείες, ως επί το πλείστον), ανακάλυψαν έτσι νέους τρόπους να φοροαποφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν.

Πιο συγκεκριμένα, υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κ.λπ.), πιέζοντας τους εργαζόμενούς τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια (διατακτικές) που προσφέρουν συγκεκριμένες εταιρείες. Οι εργοδότες προτιμούν τα κουπόνια καθώς με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να πληρώνουνμε μετρητά τις υπερωρίες, κερδίζουν έκπτωση φόρου αλλά και πίστωση -έως και 6 μήνες – στην αποπληρωμή τους,εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ρευστότητα.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να γίνονται προσλήψεις στη Βουλγαρία αλλά για εργασία στην Ελλάδα, με πληρωμή των εργαζομένων μέσω βουλγαρικών και κυπριακών προπληρωμένων τραπεζικών καρτών. Εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν παραρτήματα στη γειτονική χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζομένους με έδρα το εξωτερικό ανοίγοντας λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία για εργαζομένους που απασχολούν στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα μέσωπροπληρωμένωντραπεζικώνκαρτών (prepaidcards), με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν απώλειες, αφού δεν εισπράττουν τις αντίστοιχες εισφορές.

Επειδή οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν, πλέον, γίνει πεπατημένη για πολλές εταιρείες στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας στην πράξη και άλλο τους, ήδη, περικομμένους μισθούς των υπαλλήλων τους

Επειδή η απόδοση, μέσω κουπονιών, μέρους της αμοιβής στο πλαίσιο της μισθωτής εργασιακής σχέσης είναι μία, κατ’ εξαίρεση, επιτρεπόμενη πρακτική, που προϋποθέτει μεταξύ άλλων τη συναίνεση της εργατικής πλευράς, η οποία όμως λόγω της εκτεταμένης ανεργίας προκύπτει «εκβιαστικά».

Επειδή οι προαναφερθείσες πρακτικές εκτός από τους εργαζόμενους ζημιώνουν σημαντικά και τα κρατικά ταμεία λόγω της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να αναθεωρηθεί η κείμενη νομοθεσία, έτσι ώστε να μη είναι πλέον νομικά εφικτό, οι διατακτικές (κουπόνια) κάθε είδους να υποκαθιστούν μέρος των αποδοχών των ιδιωτικών υπαλλήλων;

Τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο των προσλήψεων μέσω τρίτων χωρών και /ή καταβολή μισθών μέσω προπληρωμένων τραπεζικών καρτών από αυτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Αννέτα

Αντωνίου Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Γιαννακίδης Στάθης

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Γιάννης

Θεωνάς Ιωάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Εύη

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά -Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα

Κουράκης Τάσος

Κυρίτσης Γιώργος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θέμης

Πάλλης Γιώργος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παυλίδης Κώστας

Ρίζος Δημήτριος

Ριζούλης Ανδρέας

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ

Σπαρτινός Κώστας

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρίγος Αντώνιος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλης

Τζούφη Μερόπη

Ψυχογιός Γιώργος

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.