Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: «το 32ο Συνέδριο να αποτελέσει σταθμό για την οργάνωση της πάλης»

Τι δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου  Κατσιγιάννης, Δήμας, Μαργιώλης και Δημητρουλής  

eka-32osynedrio1

Με αφορμή το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου , μέλη του ΕΚΑ και εκπρόσωποι Σωματείων του, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μιχάλης Κατσιγιάννης, στην εισήγησή του σχολίασε ότι το 32ο συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη. «Πιστεύουμε ότι αυτά τα χρόνια ανταποκριθήκαμε στο ταξικό μας καθήκον να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε κλάδο και να δείξουμε ότι μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε , ενώ εξήγησε πως στο 32ο συνέδριο θα παρευρεθούν 50 αντιπρόσωποι Σωματείων και πως «σκοπός είναι να γίνει άνοιγμα και για συγκρότηση νέων Σωματείων».
Ο ίδιος έκανε λόγο για 85% ανεργία στον κλάδο των κατασκευών και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, «παρά το γεγονός ότι τα έργα για την Ιόνια Οδό είναι ακόμη σε εξέλιξη». Μίλησε για τα χαμηλά μεροκάματα, τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, την ανεργία και ιδιαίτερα στην νεολαία, για «τις συνθήκες μεσαίωνα με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι», για «την επίθεση που δέχθηκαν οι συνταξιούχοι από την τάχα κυβέρνηση του λαού και της Αριστεράς, που αφού τους έκοψε τα πάντα τους έδωσε ένα πενιχρό επίδομα το οποίο με θράσος ονόμασε 13η σύνταξη» , για να καταλήξει ότι σκοπός του συνεδρίου του ΕΚΑ είναι το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας. Ξεκαθάρισε δε πως το Εργατικό Κέντρο θα στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των αγροτών, ενώ θύμισε πως και στην κινητοποίηση έξω από τον ΕΛΓΑ, το ΕΚΑ ήταν εκεί.
Ο Δημήτρης Δήμας, αντιπρόεδρος του ΕΚΑ και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ,μίλησε για τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σήμερα: «Απλήρωτη εργασία, συμβάσεις που προβλέπουν πληρωμές μέχρι και 120 ευρώ .Όσο δύσκολο κι αν είναι για τον εργαζόμενο που έρχεται πάντα αντιμέτωπος με τον φόβο της απόλυσης, εμείς καλούμε να σηκώσουν κεφάλι μέσα στους χώρους δουλειάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, να συσπειρωθούν με τα σωματεία τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η υπουργός εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου συναντήθηκε με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου, αλλά δεν ζήτησε να έχει συνάντηση με τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Ναυπάκτου, ο κ. Κατσιγιάννης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει στήριξη», αλλά «γνωρίζει πως το Ε.Κ.Αγρινίου βρίσκεται σε ρότα ρήξης και ανατροπής αυτών των πολιτικών που ακολουθούνται»: «Εμείς πάντως στο πλαίσιο των δράσεων μας θα την επισκεφτούμε», είπε με νόημα ο κ. Κατσιγιάννης.
Ο Γιώργος Δημητρουλής μίλησε για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι (ως μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας) που «ζουν το δικό τους δράμα», όπως χαρακτηριστικά είπε. : «Οι 14 συντάξεις έγιναν 12, οι επικουρικές έχουν μειωθεί στο 1/3 και το μέλλον τους είναι η παντελής εξαφάνισή τους. Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα , ο οποίος περιοριστικέ απλά στο να μας πει ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις. Εμείς λέμε στους συνταξιούχους της περιοχής μας ότι τα χειρότερα έρχονται», τόνισε.
Ο ίδιος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία του νομού και κατ’ επέκταση τις συνέπειες που έχει αυτό στη ζωή των συνταξιούχων της περιοχής για την περίθαλψή τους , καταλήγοντας πως «θα πρέπει να οργανωθούν τα Σωματεία Συνταξιούχων ενάντια σε αυτή την πολιτική που τους γονατίζει».
Ο Κώστας Μαργιώλης , Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, μίλησε για την «επιχειρούμενη κατάργηση του συνδικαλιστικού κινήματος»: «το κεφάλαιο δεν θέλει να υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα και με νέο νόμο βάζει φραγμό στην κήρυξη των απεργιών , το πιο δυνατό όπλο του εργαζομένου».
Στη συνέντευξη παρέστη και ο Ταμείας του ΕΚΑ κ. Γ. Μελάς.
«Το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων – ανέργων – συνταξιούχων, νέων και γυναικών των λαϊκών νοικοκυριών. Αξιοποιώντας την πλούσια δράση στην περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα, βγάζοντας τα σωστά συμπεράσματα, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ΕΚΑ στο Αγρίνιο.

eka-32osynedrio2 eka-32osynedrio3 eka-32osynedrio4 eka-32osynedrio5 eka-32osynedrio6 eka-32osynedrio7

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.