Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ- «Το ρεύμα είναι λαϊκό αγαθό, φθηνή παροχή σε όλους»

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ- «Το ρεύμα είναι λαϊκό αγαθό, φθηνή παροχή σε όλους»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στο κέντρο του Αγρινίου προχώρησε το πρωί της Τετάρτης το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Μέλη του έδωσαν το «παρών» εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αυξήσεις στην τιμολόγηση του ρεύματος, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς και στα μέτρα και νόμους που πλήττουν, όπως τονίζουν, τα λαϊκά και χαμηλά στρώματα.

Για το λόγο αυτό το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου ζητά άμεση λήψη μέτρων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα βασικά κόστη διαβίωσης, τη στιγμή που οι τιμές στα ενεργειακά κυμαίνονται ανοδικά.

Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Μιχάλης Κατσιγάννης:

Η ανακοίνωση-κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου:

«Τώρα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος!

Η ακρίβεια δεν είναι “φυσικό φαινόμενο”.  Είναι «φαινόμενο» της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Διεκδικούμε ενέργεια στην υπηρεσία  των λαϊκών αναγκών, όχι των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας.

 • Παράγοντας ασφυξίας για το λαϊκό εισόδημα είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που ήδη τις έχουμε “νιώσει” και έρχονται ακόμα μεγαλύτερες μέσα στο καλοκαίρι. Η “πράσινη ανάπτυξη”, για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το ποιος θα την υλοποιήσει ταχύτερα, σημαίνει πιο ακριβό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ το κόστος εκτινάσσεται περαιτέρω από το υπόλοιπο πακέτο της “πράσινης μετάβασης” (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων κ.ά.).
 • Ακόμα, ο καθορισμός των τιμών από τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια και τα καρτέλ που, πολεμώντας για το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της “πίτας”, επιβάλλουν υψηλότερες τιμές για να αρμέξουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση.
 • Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε Ενέργεια, Ύδρευση, Μεταφορές, Υγεία και Παιδεία δημιουργούν επιπλέον “κόστος” για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες.
 • Το νέο χτύπημα στους μισθούς που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη. Να καταργηθεί τώρα.

Φτώχεια και ακρίβεια για τον λαό –  χρήμα ατελείωτο προς το μεγάλο κεφάλαιο

Λαϊκή ευημερία και ανάπτυξη για το κεφάλαιο είναι ασυμβίβαστα.

Όποιο μείγμα πολιτικής, πιο “περιοριστικό” ή πιο “επεκτατικό” και αν επιλέγουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, ο λογαριασμός στέλνεται στον λαό. Τελικά είτε μειώνεται ο μισθός, είτε ανεβαίνουν οι τιμές και οι φόροι –πολύ περισσότερο όταν το ένα ακολουθεί το άλλο, όπως συμβαίνει τώρα- το αποτέλεσμα είναι το ίδιο:  Οι εργαζόμενοι, ενώ παράγουν όλο και περισσότερα, δουλεύουν για να “απολαμβάνουν” όλο και λιγότερα.

Δεν διαλέγουμε “πώς” και “τι” θα χάσουμε! 

Η οργή μπορεί να γίνει πραγματική δύναμη.                                

Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανέχεια και την ακρίβεια. Δική μας δύναμη, του λαού, των εργαζομένων, της νέας γενιάς είναι η οργάνωση, η κοινή συλλογική διεκδίκηση, η πάλη που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, με αιτήματα:

 • Κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης,
  Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων προς την εφορία.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με παράλληλη αύξησή τους για την εργοδοσία.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων(Σ.Σ.Ε)

Η μάχη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος είναι μάχη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο. Μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματική, μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ελιγμούς και “κόλπα” που μπορεί να δίνουν χρήματα στη μία τσέπη για να τα παίρνουν από την άλλη».

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Anonimos

  Όπα!!! Εμφάνιση των εργατοπατερων!!!
  Πολύ καιρό είχε να εμφανιστεί το κίνημα του εργάτη. Στις Αναστολές Εργασίας στους Υγειονομικούς, 🤔🤔🤔🤔🤐🤐🤐🤐🤐
  Που είναι το δίκαιο του Εργάτη εδώ;
  Ολα για τον Μαμονά.
  Όπου μας συμφέρει το δίκαιο του Εργάτη!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.