Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Εργατικές Συλλογικότητες: Συγκέντρωση στην Πάτρα το Σάββατο 24/04 ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Εργατικές Συλλογικότητες: Συγκέντρωση στην Πάτρα το Σάββατο 24/04  ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Mε ανακοίνωση τους Εργατικές Συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση στην Πάτρα το Σάββατο 24/04 στις 12:00 «ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ στο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο τερατούργημα

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για Δουλειά, Υγεία, Παιδεία, Ελευθέρια

 

Ένα χρόνο και πλέον βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την εμφάνιση της πανδημίας. Η ζωή μας έχει αλλάξει δραματικά. Από τη μία ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση με τους χιλιάδες νεκρούς και από την άλλη με τη γενικευμένη επίθεση ενάντια στα εργασιακά, λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις καθώς και την περιστολή των δημοκρατικών ελευθερίών.

Είναι ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ!

Η κυβέρνηση επέλεξε να «αντιμετωπίσει» την πανδημία με εξαντλητικά, τυφλά lock-down, περιορισμό στις δημοκρατικές ελευθερίες, με συνεχείς απαγορεύσεις διαδηλώσεων, έξαρση της αστυνομικής βίας, αλλά και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, με εκατομμύρια δώρο σε επιχειρήσεις και καναλάρχες και δισεκατομμύρια σε νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Δεν υπήρξε απολύτως καμία μέριμνα για τον απίστευτο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις τραγικές ελλείψεις στα σχολεία αλλά ούτε και για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Μέσα σε αυτή τη κατάσταση χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με επιδόματα πείνας για μήνες με τον εφιάλτη της απόλυσης και της ανεργίας ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για την κατάργηση των τελευταίων εργασιακών κατακτήσεων, δίνοντας ταυτόχρονα κάθε διευκόλυνση στο κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του. Ο λαός μας και η νεολαία πληρώνουν με χαμένες ζωές, με δραματική επιδείνωση συνολικά της ζωής τους το καταστροφικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία στην κυριολεξία δολοφονεί!

Με όπλα την νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, την άγρια κρατική καταστολή, τη στήριξη από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, αλλά και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά αντιδραστικών τομών σε οικονομία, παιδεία, εργασία και στην προσπάθεια κατάργησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Αυτή τη φορά ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση το νέο αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο προωθεί:

● Την ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και 10ωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.

● Την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.

● Τον περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

● Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

● Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.

● Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.

● Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Ταυτόχρονα μέσα από την υλοποίηση της έκθεσης «Πισσαρίδη», η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με στόχο την πλήρη κεφαλαιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Καμία συναίνεση – Καμιά αναμονή!

Σε αυτή την άθλια επίθεση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε πολλά συνδικάτα έχουν επιλέξει ξανά τη στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, απαίτηση του οποίου εξάλλου είναι ο αντεργατικός – αντισυνδικαλιστικός νόμος. Εξάλλου, εδώ και ένα χρόνο έχουν κηρύξει συνδικαλιστικό lockdown, προσφέροντας τεράστιες υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους εργοδότες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν αρκεί η καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά απαιτείται η ανάπτυξη πρωτοβουλιών κλιμάκωσης του αγώνα και αναζωογόνησης των διαδικασιών των σωματείων, ώστε μέσα από γενικές συνελεύσεις και τον συντονισμό των εργατικών δυνάμεων να βγει στην αντεπίθεση ο κόσμος της εργασίας.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει ξανά στους δρόμους, ενωμένους απέναντι στους σχεδιασμούς τους. Μπροστά στην απεργία στις 6 Μαΐου σηκώνουμε ανάστημα και παίρνουμε στα χέρια μας τον αγώνα για ανατροπή. Για να γενικευτούν και να κλιμακωθούν οι αγώνες για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε κυβέρνησης που υλοποιεί αντιλαϊκά μέτρα. Καμία εκλογική αναμονή, καμία ανοχή στην «αντιπολίτευση» των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ που δίνει απλόχερη συναίνεση σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.

Παλεύουμε για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων και απεργιών άμεσα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο τερατούργημα.

Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία. Μείωση του χρόνου εργασίας, ανθρώπινα ωράρια, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας μέσα από τους αγώνες μας για:

● Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

● Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Καμία απόλυση. Ακύρωση όλων των απολύσεων από την αρχή της πανδημίας. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

● Πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό! Να οργανωθεί και να εξοπλισθεί άμεσα η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δομών υγείας που παραμένουν ανενεργές. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων όπως το νοσοκομείο νοσημάτων Θώρακος. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Δημιουργία νέων ΜΕΘ/ΜΑΦ, επίταξη ιδιωτικών μονάδων χωρίς αποζημίωση στους κλινικάρχες.

● Κανένας εργαζόμενος- εργαζόμενη στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Να πληρώσει η εργοδοσία για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας και ειδικά στις γραμμές παραγωγής. Όχι στην ατομική ευθύνη με τη λογική των self-test.

● Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

● Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για την αστυνομοκρατία. Δημόσια δωρεάν κοινωνικά αγαθά, αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες.

● Να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος της Κεραμέως. Καμία σκέψη για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Ολιγομελή τμήματα μαθητών, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

● Κάτω τα χέρια από τους αγώνες μας, τη συνδικαλιστική δράση, τη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος 4703/2020 που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Να αποσυρθεί κάθε κατηγορία στους συλληφθέντες και να παρθούν πίσω όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.

● Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων, όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων.

● Κάτω η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία.

Απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής κοινής δράσης σε εργατικά και νεολαιίστικα σχήματα, κινήσεις, συλλογικότητες, αγωνιστές και αγωνίστριες της πόλης της Πάτρας. Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση χρειάζεται άμεση αγωνιστική κλιμάκωση και ανάπτυξη κινηματικών πρωτοβουλιών:

● Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση του απεργιακού εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 6 Μάη. Καλούμε στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα σωματεία στις 10:30 στο ΕΚΠ, με προσυγκέντρωση στην πλ. Όλγας στις 10:00.

● Καλούμε σε εργατική συγκέντρωση σωματείων-συλλογικότητών-συνδικαλιστών το Σάββατο 24/04 στις 12:00 στην πλ. Όλγας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

● Στηρίζουμε-συμμετέχουμε στις εργατικές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σωματεία της πόλης για την διεκδίκηση κλαδικών αιτημάτων.

Εργατικές συλλογικότητες, Συνδικαλιστές-στριες, Εργαζόμενοι-ες

Στηρίζουν οι συλλογικότητες:

Ταξική Πτέρυγα

Ταξική Πορεία

Αγωνιστική Παρέμβαση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Νομού Αχαΐας

LABour Πατρας Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα

(Η ανακοίνωση παραμένει ανοιχτή και για άλλες υπογραφές)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.