Σάββατο, 21 Νοεμβρίου, 2020

Eργαζόμενοι και Ιατροί Νοσοκομείου για διοικητή: φτωχό το μέχρι σήμερα έργο

nosokomeio agriniouΤο Σωματείο Εργαζομένων  και η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία επικρίνουν τον απολογισμό του διοικητή Δημήτρη Μιχάλη. « Όταν η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη, όσα επικοινωνιακά τερτίπια και να χρησιμοποιήσει κανείς, δεν βελτιώνεται.Έτσι, όπως ήταν φυσικό και όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης αναλώθηκε για άλλη μια φορά σε εξαγγελίες για δράσεις που αφορούν το μέλλον, για στόχους μεγαλεπήβολους αλλά αμφιβόλου υλοποίηση », αναφέρεται. “Όσον αφορά όμως το μέχρι σήμερα έργο, η συγκομιδή είναι μάλλον φτωχή”, σημειώνεται επίσης. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο «απολογισμός» του μέλλοντος

Με χαμηλές προσδοκίες όλοι οι εργαζόμενοι είναι αλήθεια ότι παρακολουθήσαμε την απολογιστική συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τον διοικητή κ. Μιχάλη για τον ένα χρόνο παρουσίας του στο τιμόνι της διοίκησης των δυο νοσοκομείων του νομού μας. Όταν η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη, όσα επικοινωνιακά τερτίπια και να χρησιμοποιήσει κανείς, δεν βελτιώνεται. Έτσι, όπως ήταν φυσικό και όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης αναλώθηκε για άλλη μια φορά σε εξαγγελίες για δράσεις που αφορούν το μέλλον, για στόχους μεγαλεπήβολους αλλά αμφιβόλου υλοποίησης, όπως η ίδρυση Μ.Α.Φ., Μονάδας Νεογνών, Μαγνητικής καρδιάς, η αξιοποίηση της περιουσίας, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου κ.ά. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι ευχόμαστε να δούμε την υλοποίηση όλων αυτών των έργων σύντομα, χωρίς όμως και να είμαστε καθόλου βέβαιοι για κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά όμως το μέχρι σήμερα έργο, η συγκομιδή είναι μάλλον φτωχή. Και εξηγούμαστε αμέσως.
Οι προσλήψεις των νέων γιατρών είναι σίγουρα ένα καλό νέο, παρότι γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση, αν υπολογίσουμε ότι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τότε που ο πρωθυπουργός τις εξήγγειλε, και αφορούν φυσικά όλη την επικράτεια. Με αλλά λόγια δεν αποτελεί είδηση ότι έρχονται γιατροί στο νοσοκομείο μας, μιας και αυτό συμβαίνει πλέον σε όλη τη χώρα και αφορά προκηρύξεις παρελθόντων ετών. Αυτό όμως που αποτελεί είδηση και μάλιστα δυσάρεστη είναι ότι και επί των ημερών του κ. Μιχάλη έχουμε αθρόες αποχωρήσεις γιατρών, και μάλιστα εκείνων που κάνουν τη διαφορά.
Η αποχώρηση των δυο ειδικευμένων παθολόγων τη χρονιά που μας πέρασε είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει εδώ και ένα χρόνο η λειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου, αφήνοντας στο έλεος της μοίρας τους χιλιάδες διαβητικούς συμπολίτες μας. Επίσης η αποχώρηση του μοναδικού ακτινολόγου ιατρού με εξειδίκευση στον μαγνητικό τομογράφο καθιστά πλέον αδύνατη τη λειτουργία του ακόμη και αν αποκατασταθεί η βλάβη του, ενώ η παραίτηση τη χρονιά αυτή ενός ακόμη καρδιολόγου, μιας εντατικολόγου και μιας νεφρολόγου, μαζί με τις άμεσες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή της ουρολογικής κλινικής και όσων γιατρών λήγει η σύμβαση τους, διαμορφώνουν ένα πολύ άσχημο τοπίο.
Η λειτουργία των τακτικών ιατρείων δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεγάλες αναμονές για το οφθαλμολογικό ιατρείο. Εάν κάποιος θελήσει σήμερα να υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη, δεν θα μπορέσει να την κάνει στο νοσοκομείο μας για το τρέχον έτος μιας και τα ραντεβού του μοναδικού οφθαλμίατρου που χειρουργεί έχουν κλείσει για όλο το 2017. Μια απλή εξέταση για έναν καρδιολογικό έλεγχο θα πάρει περίπου 3 μήνες, αφού τακτικό ιατρείο γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα. Τέλος, όσον αφορά τα χειρουργεία, οι χειρουργικές τράπεζες πάντα τρεις ήταν, με εξαίρεση πέρυσι το καλοκαίρι που ο ίδιος ο διοικητής τις είχε μειώσει σε δυο προκειμένου να πάρουν τα οφειλόμενα ρεπό τους οι εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή η διοίκηση αρνείται να εφαρμόσει έναν κανονισμό λειτουργίας των χειρουργείων παρότι αποτελεί πάγιο αίτημά μας που θα συμβάλει στην ορθότερη λειτουργία του νευραλγικού αυτού τμήματος.
Τα οικονομικά, που συνήθως είναι και το αγαπημένο όλων των διοικητών θέμα, δεν έμειναν εκτός ατζέντας, μόνο που δεν ειπώθηκαν όλα. Για πρώτη φορά έμειναν απλήρωτοι εργαζόμενοι αλλά και προμηθευτές από λάθη της υπηρεσίας, ενώ τα χρήματα είχαν πιστωθεί κανονικά. Έτσι χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή κεντρική πολιτική παρέμβαση, για να αρχίζουν να πληρώνονται όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες του νοσοκομείου, κάτι που περιμένουμε διακαώς και εμείς οι εργαζόμενοι προκειμένου να μπουν τα λιγοστά χρήματα από τα νυχτερινά μας και τις αργίες στις τσέπες μας. Αν αυτό αποτελεί χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Παρότι δηλώθηκε στη συνέντευξη τύπου ότι γίνονται προσπάθειες να υλοποιηθούν οι συνάψεις ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση -κάτι που αποτελεί εξαγγελία και της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας- το δικό μας νοσοκομείο μέχρι ώρας αποτελεί τη χαρά των εργολάβων.
Τέλος, οι άσκοπες εσωτερικές μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα που περιγράφονται ρητώς στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας, και βέβαια χωρίς κανένα σχέδιο από τμήμα σε τμήμα, οι αθρόες εντολές για απολογητικά υπομνήματα προς γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους που άλλαζαν εν ριπή οφθαλμού και που στις περισσότερες των περιπτώσεων ανακαλούνταν από τον ίδιο τον διοικητή, οι γραπτοί και οι σωρηδόν προφορικοί απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προς την πλειονότητα των εργαζομένων, αλλά και η προκλητική κάλυψη και ανοχή σε όλους εκείνους που έχουν καταγγελθεί για μια σειρά από παρατυπίες και παρανομίες, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα που μόνο καλό δεν κάνει στη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από την πρόσφατη έντονη αντίδραση του κ. Παπαδόπουλου αναπληρωτή διοικητή με την αποχώρηση του από το ΔΣ, μετά την απαξιωτική προς το πρόσωπο του συμπεριφορά του κ. Μιχάλη η οποία είναι πλέον δηλωτική για το κακό εργασιακό κλίμα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.
Για να μην έχουμε λοιπόν άλλες χαμένες χρονιές, ας φροντίσουμε όλοι, τόσο οι εργαζόμενοι που έχουν συναίσθηση του ρόλου τους όσο και οι πολίτες της περιοχής, να είμαστε σε εγρήγορση και να διεκδικούμε με μαζικό και μαχητικό τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμά μας για καθολική, δωρεάν, δημόσια και κυρίως ποιοτική περίθαλψη στις δημόσιες δομές υγείας

Τα Δ.Σ.

Σ.Ε.Ν.Α.- E.I.N.A.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. anonimos

  Να καθίσουν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου (μεγαλο- γιατροί – Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό γιατί από το 100% όλων δουλεύουν μόνο οι ευσυνείδητοι που ανέρχονται μόλις στο 50% και πολύ λέω).
  Οι εργατοπατέρες καλά θα κάνουν να ιεραρχήσουν το προσωπικό γιατί το μισό και πλέον είναι”ρεμπέτη ασκέρι” και σε αλλότρια καθήκοντα σε βουλευτές, σε αγροτικά ιατρεία που βοηθάνε δήθεν τον Ιατρό να του διαβάζουν το ΑΜΚΑ και να συνταγογραφεί,μεγάλοι ιατροί κλινικών να έρχονται όποτε θέλουν και να εφημερεύουν από το σπίτι τους ή το εξοχικό τους,συνδικαλιστές νοσηλευτές να πίνουν τον καφέ τους στις πλατείες εις υγεία των κορόιδων συναδέλφων τους που πέφτουν στους διαδρόμους των Κλινικών από την κούραση την υπερκόπωση και τα ξενύχτια, και τις άκριτες προϊσταμένες των τμημάτων που τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης με μέσον πολιτικών και δεν έχουν το φιλότιμο να ξεκουράσουν συναδέλφους τους που δουλεύουν σαν είλωτες για να περνάνε αυτές καλά συνταγογαφώντας φάρμακα και υλικά , στο PC ΚΑΙ να ακούνε μουσική ή να παίζουν πασιέντζες. Σαββατοκύριακα , αργίες στην απ έξω σε παραλίες θάλασσες και όρη και βουνά εις υγεία των κορόιδων.
  Νόμοι ψηφίστηκαν δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ αλλά δεν εφαρμόζονται από καμιά Διοικηση ούτε τοπική αλλά ούτε περιφερική. Ν. 4369_2016 κλπ

 2. Ανώνυμος

  Ας μεταφράσουμε κάποια σημεία της ανακοίνωσης.
  1. «Άσκοπες εσωτερικές μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού … χωρίς κανένα σχέδιο από τμήμα σε τμήμα». Μετάφραση: Μετακινήσεις εκ μέρους του διοικητή κάποιων που επί χρόνια εργάζονταν σε ελαφρά τμήματα προς βαρύτερα τμήματα, με αντίστοιχες μετακινήσεις κάποιων άλλων που επί χρόνια εργάζονταν σε βαριά τμήματα προς ελαφρύτερα τμήματα. Πως τολμάει ο διοικητής να κάνει κάτι τέτοιο αγνοώντας τις επιθυμίες, τις επιταγές και τις οργίλες αντιδράσεις των κλικών και ομαδούλων του νοσοκομείου που τόσα χρόνια έχουν μάθει και ειδικεύονται στο να κατατάσσουν τους εργαζόμενους σε δύο κατηγορίες: τους βολεμένους, ημέτερους και προστατευόμενους από την μια και τους «είλωτες» από την άλλη.
  2. «Αθρόες εντολές για απολογητικά υπομνήματα προς γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους». Μετάφραση: Κλήση σε απολογία χειρουργού που αρνούταν πεισματικά να εφαρμόσει τη «λίστα χειρουργείου» γιατί έτσι γούσταρε, «κυνήγι» των ειδικευμένων παθολόγων που απαξίωναν να κατέβουν στα Επείγοντα και στα Τακτικά Ιατρεία (έτσι είχαν μάθει) και φόρτωναν τη δουλειά σε αγροτικούς και ειδικευόμενους, «κατατρεγμός» υπεύθυνης τμήματος για το χάσιμο αναρρόφησης του τμήματός της χωρίς να ξέρει πως … και πλείστοι όσοι παρόμοιοι «διωγμοί».
  3.Θέλετε και άλλα: Παθολογική Κλινική όπου οι Διευθυντάδες και οι Επιμελητάδες δεν «χρεώνονται» ασθενείς και καταδιώκονται από τον διοικητή για να επιτελέσουν σωστά το επιστημονικό έργο τους, Νοσηλευτές και Γιατροί της ΜΤΝ που βγαίνουν στα κάγκελα γιατί τους ζητείτε να πάνε σε Τμήματα για να βοηθήσουν τους συναδέλφους του όταν δεν έχουν ασθενείς στη βάρδια, Γιατροί Τμήματος που ξεχνάνε συστηματικά να κάνουν εξιτήρια για 2 μήνες… και πόσα ακόμη που θέλουν σελίδες για να αναφερθούν.
  Κατά τα άλλα, οι υπογράφοντες την ανακοίνωση μέμφονται τον διοικητή και ρατάνε το σύστημα όρθιο.
  Βάστα Μιχάλη και ξεδόντιασε τις κλίκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.