Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Eρώτηση Καραγκούνη για το ΕΠΑΛ Καινουργίου

epal-kenourgiou-26-9-2016 Eρώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κώστας Καραγκούνης σχετικά με το ΕΠΑΛ Καινουργίου. Αναφέρει:

Κε Υπουργέ,
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή της Β/Α Τριχωνίδας της Αιτωλοακαρνανίας, το ξαφνικό κλείσιμο των δύο Τμημάτων Γενικής Παιδείας και ενός Τμήματος της Β’ Τάξης του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης του ΕΠΑΛ Καινουργίου Δ.Ε. Θεστιέων, που οδηγεί στην απομάκρυνση πολλών νέων της περιοχής από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Ορεινής Τριχωνίδας Δήμου Αγρινίου και ορισμένοι του Δήμου Θέρμου, θα είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της ειδικότητάς τους σε άλλο ΕΠΑΛ, εξαιτίας της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης και του δύσκολου οδικού δικτύου και θα οδηγηθούν, τελικά, στη διακοπή της φοίτησής τους.
Δεδομένου ότι,

– Υπάρχει ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης- και όχι συρρίκνωσης- του ΕΠΑλ Καινούργιου με νέες ειδικότητες του πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα του γεωργοκτηνοτροφικού
– Το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ είναι μεγάλης δυναμικότητας, με άρτιο εργαστηριακό εξοπλισμό και κάθε χρόνο πιάνει το 30%, που είναι ο ΜΟ του ποσοστού των επιτυχιών πανελλαδικά, που εισάγονται στα ΑΤΕΙ, στις στρατιωτικές σχολές, Πυροσβεστική και Αστυφυλάκων.
– Με την υπ, αριθμ. πρωτ. Φ 12 /172443/Δ4/17-10-2016 έχετε εγκρίνει, κατ΄ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2016-2017, τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων σε διάφορα ΕΠΑΛ της χώρας, χωρίς να συμπεριληφθούν και τα τμήματα του ΕΠΑΛ Καινουργίου, παρότι μαθητές με μαθησιακές και κινητικές δυσκολίες που φοιτούν στα συγκεκριμένα τμήματα δικαιολογούν απολύτως την ανάγκη λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων εκεί.
– Για την επαναλειτουργία των εν λόγω τμημάτων υπάρχει η θετική εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας,

Ερωτάσθε:
-Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο, ώστε οι νέοι της ευρύτερης περιοχής, που είναι από τις πιο πολυπληθείς της Αιτωλοακαρνανίας, να μην στερηθούν το δικαίωμα της επαγγελματικής κατάρτισης και να μην απαξιωθούν περαιτέρω; Να ληφθεί υπόψη ότι, οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι παιδιά κατεξοχήν αγροτικών οικογενειών που έχουν πληγεί επανειλημμένως από τα μέτρα των μνημονιακών νόμων.

-Υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί η κατ΄ εξαίρεση ρύθμιση για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων και στο ΕΠΑΛ Καινουργίου;

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.