Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Ερώτηση Καραγκούνη για επιστροφή ΕΦΚ- συμψηφισμό χρεών στις πληγείσες περιοχές

καραγκουνηςΕρώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης με θέμα την Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης- Συμψηφισμό Χρεών στις περιοχές του Νομού που έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης . Αναφέρει:

Αξιότιμε, κε Υπουργέ,
Με πρόσφατη Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β 3155/30-9-2016), αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός συμψηφισμός των επιστροφών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου κίνησης, πρώτα με τις οφειλές- ληξιπρόθεσμες και μη-, των δικαιούχων αγροτών προς τη φορολογική διοίκηση και στη συνέχεια με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.
Με νέα μεταγενέστερη Απόφαση του ίδιου Υπουργείου, που υπογράφετε εσείς προσωπικά, για τις περιοχές του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, καθώς επίσης και τις Δημοτικές Ενότητες Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, παρατείνεται έως και την 21-4-2017 η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων με έδρα τις ως άνω περιοχές, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από τις έντονες βροχοπτώσεις της 21-10-2016 κ 22-10-2016. Για τον ίδιο μάλιστα λόγο, στην Απόφαση προβλέπεται επίσης, τόσο η παράταση των προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών, όσο και η αναστολή της είσπραξης των βεβαιωμένων κ ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 24-4-2017.

Κατόπιν τούτου ερωτάσθε:
– Τι πρόκειται να ισχύσει για τις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, αναφορικά με τα ποσά των επιστροφών ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου κίνησης που εκκρεμούν εδώ και σχεδόν 3 χρόνια και τα οποία πρόκειται να καταβληθούν μειωμένα κατά 50% για την περίοδο από 1-10-2015 έως 30-9-2016;

– Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης περί εξαιρέσεως των συγκεκριμένων πληγεισών περιοχών από το καθεστώς του υποχρεωτικού συμψηφισμού, λόγω ακριβώς της σχετικής ρύθμισης περί παράτασης των πληρωμών και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών;

Αθήνα, 4-11-2016
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.