Στην τραγική ιστορία του θανάτου, από την πρόσφατη κακοκαιρία, του 52χρονου άνδρα που εργαζόταν σε πισάδικο της Λεπενούς αναφέρθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Έθεσαν ερωτήματα για τον καθαρισμό του ρέματος Ρυάκας και την λειτουργία του πισάδικου.
Ο επικεφαλής στου συνδυασμού «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο» Δημήτρης Τραπεζιώτης σημείωσε πως επισκέφθηκε την περιοχή και είπε πως «το ρέμα Ρυάκας που διέρχεται των κοινοτήτων Λεπενού-Στράτου, είναι γεμάτο από μπάζα, τσιμέντα, φερτά υλικά. Ουδέποτε έγινε εκβάθυνση ή καθαρισμός. Έγινε ένας καθαρισμός στο τελευταίο τμήμα του κοντά στην Εθνική Οδό».
Έθεσε το ερώτημα για το αν εδρεύουν νόμιμα επιχειρήσεις εκεί. «Γνώριζε η Δημοτική Αρχή την κατάσταση; Τι έκανε μέχρι το 2018 που είχε συναρμοδιότητα με την Περιφέρεια; Υπάρχει μητρώο και αρχείο ρεμάτων. Οριοθέτηση έγινε ποτέ. Τι σκέφτεται να κάνει η Δημοτική Αρχή για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο;», τα ερωτήματα του κ. Τραπεζιώτη.
Σχετικώς αναφέρθηκε και ο συνδυασμός του Κώστα Πιστιόλα που ζήτησε να ενημερωθεί σε τι κινήσεις έχει ή σκοπεύει να προβεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες «έσπασε» το ρέμα και πνίγηκε ο 52χρονος υπάλληλος στη Λεπενού. Ερώτησε εξάλου ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό του ρέματος, αν τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφαλείας από τον εργοδότη και αν είχαν δοθεί άδειες για τη λειτουργία της επιχείρησης στη συγκεκριμένη περιοχή και από ποιον;
Για το ίδιο θέμα ο Τίμος Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπείρωσης ρώτησε αν οι επιχειρήσεις εντός κοίτης θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τι γίνεται με τις αποζημιώσεις-καταγραφή ζημιών και έργα θωράκισης.
Απαντώντας ο γενικός γραμματέας του δήμου Δημήτρης Τζιώλης σημείωσε πως «η αντιπλημμυρική προστασία ανήκει στην Περιφέρεια. Το συγκεκριμένο ρέμα, όπως και τα περισσότερα στον Δήμο Αγρινίου, είναι οριοθετημένα. Μητρώο ρεμάτων βρίσκεται στην διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας. Σε ότι αναφορά τον καθαρισμό, είναι γνωστό, αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας».
Πρόσθεσε επίσης πως οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή της Λεπενούς ελέγχονται για το κατά πόσο λειτουργούν νόμιμα.
Για την καταγραφή των ζημιών ανέφερε πως έχει προχωρήσει σχεδόν στο σύνολό της. «Η προθεσμία είναι 40 ημέρες, λήγει τυπικά στις 15 του Νοέμβρη. Τα συνεργεία έχουν πάει, έχουν καταγράψει ζημιές. Οι φάκελοι έχουν ήδη σταλθεί».
Ο αντιδήμαρχος Γ.Βασιλείου επισήμανε πως απο τη δημοτική αρχή έγιναν όλοι οι καθαρισμοί που αφορούν στην αρμοδιότητα της.