Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Θέρμο

σχολείο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Δήμο Θέρμου. Η ερώτηση έχει ως εξής:

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας καινοτόμος και, γενικά, επιτυχημένος θεσμός. Απευθύνεται σε πρόσωπα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία για διάφορους λόγους δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και που μπορούν πλέον, με εκπαιδευτικά προγράμματα, διδακτικές μεθόδους και τρόπους αξιολόγησης πολύ διαφορετικά από εκείνα της τυπικής εκπαίδευσης, να αποκτήσουν, μετά από δύο εκπαιδευτικά έτη και την επιτυχή αποφοίτησή τους, τίτλο ισότιμο του απολυτηρίου Γυμνασίου.

Είναι προφανής η σημασία ενός τέτοιου θεσμού για την επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, την επαγγελματική απασχόληση και, σε πολλές περιπτώσεις, την κοινωνική επανένταξη, προσώπων που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο. Πολύ περισσότερο στις συνθήκες της κρίσης, η έξοδος από την οποία προϋποθέτει τη βελτίωση της ποιότητας του εργατικού δυναμικού, την αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του και, πάντως, την επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας. O τίτλος σπουδών που εξασφαλίζει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι, για παράδειγμα, αναγκαίο τυπικό προσόν για τη συμμετοχή σε πολλά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, όπως αυτά της κοινωφελούς εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς, το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτής της «δεύτερης ευκαιρίας» εμφανίζεται σήμερα αυξημένο. Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, λειτουργεί από το 2003 ένα μόνο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, στην πόλη του Αγρινίου. Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου αποφάσισε να ζητήσει την ίδρυση τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Θέρμο, εκτιμώντας ότι έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών και μαθητριών, και έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για τη λειτουργία του, στις εγκαταστάσεις του Γενικού Λυκείου.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της δημοτικής αρχής Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας για την ίδρυση και λειτουργία τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαρεμένος Γιώργος

Τριανταφύλλου Μαρία

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.