Τετάρτη, Νοέμβριος 13, 2019

Εσπερίδα στη «Διέξοδο» για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Λιμάνι Μεσολογγίου:  Από τον Άη Σώστη του 18ου αιώνα στη Μαρίνα του 21ου

esperida Στις 9 Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς, ποικίλες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του έργου των Αρχειακών Υπηρεσιών με την προβολή μοναδικών ή εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσουν, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φέτος για το σκοπό αυτό, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με τον Κοινωφελή Πολιτιστικό Οργανισμό «Διέξοδος» Mεσολογγίου  διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Από τον Άη Σώστη του 18ου αιώνα στη Μαρίνα του 21ου ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 στις 8.30 το βράδυ στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» με την τιμητική παρουσία της Διευθύντριας της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Μαριέττας Μινώτου.

Εισηγητές της ενδιαφέρουσας αυτής εσπερίδας θα είναι η προϊσταμένη και η αρχειονόμος  των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Μπακαδήμα και Σωτηρία Τσατσά, καθώς και ο μηχανολόγος μηχανικός Νίκος Κανίνιας, οι οποίοι με τις ομιλίες τους θα παρουσιάσουν μια ιστορική και αρχειακή ανασκόπηση πτυχών της ιστορίας του Λιμανιού της πόλης του Μεσολογγίου: πότε και γιατί δημιουργήθηκε στη συγκεκριμένη θέση, γιατί προκρίθηκε η θέση αυτή έναντι της Τουρλίδας και του Κρυονερίου, πότε και γιατί  έπαυσε η λειτουργία του λιμανιού του Άη Σώστη, ποιά η σχέση του λιμανιού και της σιδηροδρομικής γραμμής του ΣΒΔΕ, πότε πρωτοσχεδιάστηκε και πώς εξελίχθηκε η κατασκευή της Μαρίνας.

Για την εκδήλωση δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η  είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.