Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

Εστίαση Αγρινίου: αγώνας δρόμου για το άνοιγμα και τις…αδειοδοτήσεις

Εστίαση Αγρινίου: αγώνας δρόμου για το άνοιγμα και τις…αδειοδοτήσεις

«Πυρετός» προετοιμασιών επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και του Αγρινίου ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων την προσεχή Δευτέρα.

Οι ιδιοκτήτες των καφετεριών, μπαρ, εστιατορίων και ταχυφαγείων εργάζονται εντατικά για να προλάβουν ώστε τα καταστήματα να είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους πελάτες αλλά και να προσαρμοστούν στους νέους αυστηρούς  κανονισμούς που επιβάλλονται λόγω κορωνοϊού .

Οι καταστηματάρχες  προσπαθούν να ρυθμίσουν το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων  που πλέον θα πρέπει να είναι τοποθετημένα με πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις. Θυμίζουμε πως  θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Πολλοί καταστηματάρχες του Αγρινίου ωστόσο δεν δίνουν μάχη με το χρόνο μόνο για τις ετοιμασίες των μαγαζιών αλλά και για να αδειοδοτηθούν για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Μέχρι πρότινος ελάχιστοι επαγγελματίες της πόλης είχαν λάβει τη σχετική άδεια όντας ωστόσο τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται κινητικότητα  καθώς σαφώς αυξημένος είναι ο αριθμός των καταστηματαρχών που «τρέχουν» τις διαδικασίες για νέες άδειες. Το γεγονός όμως ότι η διευθέτηση  γίνεται μέσω ραντεβού, τα οποία είναι χρονοβόρα (μία ώρα διάρκεια τουλάχιστον), προκαλεί καθυστερήσεις.

Σε ότι αφορά τις αιτήσεις για τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, o αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Σπύρος Φλώρος σημειώνει στο agrinionews.gr  ότι θα εξεταστούν μόνο για όσους είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και με γνώμονα να μην επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Ο χώρος που δύναται να αιτηθεί ο καταστηματάρχης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα τετραγωνικά που διαθέτει στο κατάστημά του και θα ισούται με το 50% των τετραγωνικών που «χάνει» από τα μέτρα.

Δεν είναι λίγοι πάντως οι επαγγελματίες που εκφράζουν διαμαρτυρίες για το γεγονός πως δεν «τρέχει» κάποια ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Για το ζήτημα αυτό ο κ.Φλώρος σημειώνει πως  αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα να κοινοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών νέα ρύθμιση  στην οποία και θα μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρηματίες που χρωστούν. Πρόσθεσε εξάλλου πως  αν και «έτρεχε» ρύθμιση μέχρι τις αρχές του έτους λίγοι ήταν αυτοί που είχαν διευθετήσει τις υποχρεώσεις τους ώστε να πάρουν άδεια, αν και είχε δοθεί παράταση από το Δήμο.

«Aθέμιτος ανταγωνισμός οι κακοπληρωτές»

«Υπάρχει προθυμία από μέρους Δήμου να βοηθηθούν όλοι οι επιχειρηματίες, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις το γεγονός ότι ορισμένοι “κακοπληρωτές”  δεν θα έχουν κάποια ουσιαστική συνέπεια, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ως προς όσους υπήρξαν τυπικοί», σημειώνει χαρακτηριστικά o αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα από τη στιγμή που θα επανεκκινήσει η εστίαση για τους παραβάτες θα είναι εξοντωτικά.

Σε ότι αφορά τις δημοτικές υπηρεσίες οι οποίες θα εποπτεύουν την τήρηση των μέτρων αναμένεται τις πρώτες ημέρες να προβαίνουν σε συστάσεις και ενώ θα δοθεί και μία περίοδος 15-20 ημερών  ώστε να διευθετηθούν τυχόν εκκρεμότητες σε ζητήματα αδειοδοτήσεων.

Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ 

Τα  καταστήματα εστίασης   άλλωστε καλούνται να τηρήσουν ευλαβικά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις συνθέτουν την επιστροφή στη νέα κανονικότητα ενώ οδηγίες εξέδωσε και ο ΕΦΕΤ

Επιβάλλεται  η χρήση της μάσκας από το προσωπικό καταστημάτων εστίασης  ενώ για τους πελάτες προβλέπεται απλή σύσταση (για τις μάσκες).

Αλλαγές προβλέπονται στα ταμεία, τα σημεία παράδοσης take-away και στις τουαλέτες των καταστημάτων όπου πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αποτελεί υποχρέωση των καταστημάτων να τα απολυμαίνουν συστηματικά.

Ο ΕΦΕΤ δίνει οδηγίες για το πώς θα παραλαμβάνονται οι ύλες και πώς θα αποθηκεύονται τα τρόφιμα καθώς και όλα όσα αφορούν το προσωπικό ενώ καλεί τους επαγγελματίες να ενθαρρύνουν την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών.

Επίσης οι υπεύθυνοι καλούνται να ενισχύσουν νέους τρόπους παραγγελιών, όπως για παράδειγμα πίνακες σταθερών μενού ή οθόνες, μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης σε smartphones. Επίσης αναφέρεται: «Χρησιμοποιήστε καταλόγους μίας χρήσης. Τραπεζομάντιλα και σουπλά μίας χρήσης. Στα take away ο διανομέας πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια».

Πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου οι εσωτερικοί χώροι

Σημειωτέον εξάλλου πως το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης.

Αυτό αποκάλυψε, σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης τονίζοντας ότι για το άνοιγμα θα τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν σύντομα.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ και σε ερώτημα αν αυτή θα φανεί στους καταναλωτές, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι είναι σίγουρος πως η αγορά θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές που θα φτάσουν και στους καταναλωτές.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.