Κινητικότητα καταγράφεται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των γιατρών για ιδιωτικό έργο, ιατρείο ή άλλο, εκτός ΕΣΥ.
Κατά πληροφορίες, μέχρι και τις 9 Αυγούστου, που έληγε η προθεσμία, το 15% των περίπου 10.000 ειδικευμένων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ είχε υποβάλλει αιτήσεις στα νοσοκομεία και στις Υγειονομικές Περιφέρειες, με την πλειονότητα να προέρχεται από την Αττική και τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Μικρότερο αλλά όχι αμελητέο ήταν το ποσοστό των αιτήσεων των γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, περίπου 6%.
Μετά την υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουλίου που καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για απασχόληση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, δόθηκε προθεσμία έως τις 9 Αυγούστου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν γραπτώς, με αιτήσεις αρμοδίως μέσα στις υγειονομικές μονάδες, το ενδιαφέρον τους.
Με δεδομένο όμως ότι διανύαμε τον… μήνα της ραστώνης αλλά και ότι εκκρεμεί και έτερη υπουργική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο και στους επικουρικούς και στους ειδικευόμενους γιατρούς, το υπουργείο Υγείας ανοίγει εκ νέου την προθεσμία για υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς. Σύμφωνα με το υπουργείο, το διάστημα θα αρχίσει να τρέχει αμέσως μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Αναμένεται να είναι 20ήμερο.
Πάντως, το ενδιαφέρον των γιατρών είναι ζωηρό, τουλάχιστον στις συζητήσεις και εκπεφρασμένες δηλώσεις τους σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας. Μένει να φανεί και στον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, αυτές σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εκτός του ωραρίου του νοσοκομείου, αλλά και την απασχόληση σε μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Οι τελευταίοι φαίνεται να συγκεντρώνουν πλέον και τους εξειδικευμένους γιατρούς των κλινικών του ΕΣΥ, εκτός από τους πανεπιστημιακούς που ήδη είχαν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.
Χειρουργικές και παιδιατρικές ειδικότητες φαίνεται να προηγούνται στις σχετικές αιτήσεις για το ιδιωτικό έργο.
Οι αιτήσεις που έγιναν αλλά και οι νέες αφορούν στην παράλληλη απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα για το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Με εξαίρεση την τωρινή φάση, που ουσιαστικά ενεργοποιείται η όλη διαδικασία, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις διοικητικές υπηρεσίες μόνο κάθε Δεκέμβριο και κάθε Μάιο (κατά το δεύτερο 15νθήμερο). Οι αιτήσεις του Δεκεμβρίου θα αφορούν την απασχόληση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ του Μαΐου το δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα. Στην προκειμένη περίπτωση, και κατά την υποβολή για πρώτη φορά αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς οι τωρινές αιτήσεις θα αφορούν το διάστημα μέχρι το τέλους του έτους.
Η νομοθέτηση της απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ και εκτός νοσοκομείων θεωρείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως μία μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει οικονομικά τους γιατρούς και θα αποτρέψει τη φυγή τους από το σύστημα υγείας. Ωστόσο, στη νοσοκομειακή κοινότητα πυροδότησε αντιδράσεις αφενός επί της ουσίας, ότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφετέρου επί της διαδικασίας ελέγχου των γιατρών, ότι δηλαδή δεν διασφαλίζεται η λειτουργία του ΕΣΥ, του νοσοκομείου ή της κλινικής με τα διαθέσιμα ελεγκτικά μέσα.
Οι όροι των νοσοκομείων και ο έλεγχος των γιατρών
– Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
– Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
– Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολό των πράξεων του τμήματος
– Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας πλην της κανονικής.
– Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.
– Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
– Ο αιτών να μη συνεργάζεται με τις προμηθεύτριες εταιρείες των δημόσιων νοσοκομείων.
Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων τήρησης των όρων είναι ο διοικητής ή πρόεδρος του νοσοκομείου, ο διοικητής της οικείας ΥΠΕ, οι κατά τόπον αρμόδιες περιφέρειες και Ιατρικοί σύλλογοι.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενδεχόμενες παραβάσεις συνεπάγονται άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο έτη, ενώ με τη δεύτερη υποτροπή ο γιατρός του ΕΣΥ χάνει οριστικά το δικαίωμα να ασκεί ιδιωτικό έργο.