Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Καταγγέλλεται “κατάρρευση του Λαογραφικού Μουσείου Παλαιομάνινας”

Καταγγέλλεται  “κατάρρευση του Λαογραφικού Μουσείου Παλαιομάνινας”

Για κατάρρευση του Λαογραφικού Μουσείου Παλαιομάνινας κάνει λόγο η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας

Ειδικότερα, καταγγέλει εγκληματική αδιαφορία επισκευής της οροφής, παράθυρων και άλλων σημαντικών τμημάτων του εμβληματικού παραδοσιακού κτιρίου «Συγγρού», το οποίο χρησιμοποιούνταν ως Σχολείο επί πολλές δεκαετίες  και με πρωτοβουλία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Ξηρομέρου το κτίριο αυτό μετετράπη σε Λαογραφικό Μουσείο

Σε αυτό πριν μερικούς μήνες μεταφέρθηκε όλο το πλούσιο λαογραφικό υλικό που είχε αποκτήσει η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας με μεγάλο κόπο, κόστος και προσφορές συγχωριανών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Κατάρρευση Λαογραφικού Μουσείου Παλαιομάνινας: Έγκλημα και τιμωρία

Η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας kαταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία επισκευής της οροφής, παράθυρων και άλλων σημαντικών τμημάτων του εμβληματικού παραδοσιακού κτιρίου «Συγγρού», το οποίο χρησιμοποιούνταν ως Δημοτικό Σχολείο επί πολλές δεκαετίες και πριν από μερικά χρόνια ως Γυμνάσιο και που τελικά έκλεισε ελλείψει … μαθητών. Πριν από μερικούς μήνες, με πρωτοβουλία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Ξηρομέρου το κτίριο αυτό μετετράπη σε Λαογραφικό Μουσείο, όπου μεταφέρθηκε όλο το πλούσιο λαογραφικό υλικό που είχε αποκτήσει η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας με μεγάλο κόπο, κόστος και προσφορές συγχωριανών. Η ανακοίνωση αυτή έχει ως εξής:

«Όταν βλέπεις ένα κτίριο να καταρρέει, σίγουρα είναι του ελληνικού κράτους ή της εκκλησίας. Και η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας στην προσπάθειά της να μην επιβεβαιωθεί η εύστοχη αυτή διαπίστωση έσπευδε από την αρχή της ίδρυσής της, να στηρίζει οικονομικά πρωτοβουλίες που είχαν ως σκοπό την έγκαιρη επισκευή τέτοιων κτιρίων ή άλλες δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την οικονομική στήριξη της επισκευής της σάπιας ξύλινης οροφής του ιερού Ναού των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού, την ολοσχερή ανακαίνιση του παλιού τυροκομείου με δαπάνη πάνω από 35.000 ευρώ, την αγορά και ανακαίνιση του ερειπωμένου «Μύλου Λάπα», την οικονομική ενίσχυση του πολιτιστικού Συλλόγου «Σαυρία» και της ποδοσφαιρικής ομάδας «Φλόγα».

Την ίδια προσπάθεια κατέβαλε για να διασωθεί και να αξιοποιηθεί και το παραδοσιακό αυτό σχολικό κτίριο και να το απαλλάξει από τα εγκλήματα που έχουν γίνει στο σημαντικό αυτό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς με τους εκάστοτε χρωματισμούς και τις … ασβεστικές επιθέσεις στην επιβλητική του πρόσοψη.

Το 2016 το ίδιο κτίριο παρουσίαζε εικόνα ντροπής και εγκατάλειψης μετά την προσπάθεια ανακαίνισης που είχε καταβληθεί πριν από δέκα χρόνια, δηλαδή το 2006, από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας με χρηματοδότηση του Οργανισμού Σχολικών κτιρίων, ύστερα από παρέμβαση της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας. Το 2006, ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας Δημήτρης Στεργίου, βλέποντας τις επικίνδυνες φθορές και ζημιές στο κτίριο, επικοινώνησε με τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, τον οποίο στη συνέχεια τον ενημέρωση με σχετικό υπόμνημα στο οποίο αναφέροντα, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Γυμνάσιο Παλαιομάνινας θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα ελληνικής αρχιτεκτονικής. Έγινε στις αρχές του 2ο0υ αιώνα. Είναι έργο του νομομηχανικού Καλλία, ο οποίος άφησε ένα τεράστιο έργο σε όλη την Ελλάδα. Είναι έργο χρηματοδοτήσεων Συγγρού. Η άγνοια και οι άσχημες επεμβάσεις του παρελθόντος έχουν οδηγήσει το κτίριο σε μια κατάσταση ντροπής και μάλιστα τη στιγμή που στο κτίριο στεγάζονται 56 μαθητές των τριών τάξεων…»

Στη συνέχεια ενημερώθηκε η Νομαρχία, η οποία ήταν υπεύθυνη για την επισκευή του κτιρίου, η οποία, ύστερα από επίσκεψη του αρχιτέκτονα Σπύρου Καραχρήστου έγινε αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων και του αντίστοιχου κόστους αποκατάστασης της φθοράς σε σχετικό έγγραφο το οποίο, υπό ημερομηνία 31 Μαϊου 2006, κοινοποιήθηκε σε στην Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και, φυσικά, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιομάνινας.

Στο δισέλιδο αυτό έγγραφο (παρατίθεται) παρουσιάζονται αναλυτικά οι εργασίες με πρώτη την καθαίρεση των άθλιων επιχρισμάτων, την καθαίρεση της σάπιας ξύλινης στέγης και την τοποθέτηση καινούργιας , την καθαίρεση ψευδοροφών, αποξύλωση ξύλινων κουφωμάτων, θύρες ξύλινες ταμπλαδωτές, ποδιές παραθύρων με μάρμαρο, επικεράμωση και άλλες συνολικής δαπάνης 70.000 ευρώ. Δηλαδή, φθορές και καταστροφές που δεν άντεξαν στο χρόνιο και προκάλεσαν τις ζημιές στις 17 Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου και ρεπορτάζ ντόπιων ηλεκτρονικών εφημερίδων. Στο ένα δωμάτιο είχαν αποκολληθεί τμήματα της οροφής και στο άλλο είχαν πέσει τμήματα της οροφής και στο τρίτο δωμάτιο το παράθυρο που ασφάλιζε με ένα καρφί, είχε ανοίξει από τον αέρα ρίχνοντας και σπάζοντας ψηλά το έπιπλο και μερικές στάμνες.

Έτσι, τα στοιχεία της φύσης αποκάλυψαν δύο τινά: ή τότε, το 2006, δεν έγιναν αυτές οι εργασίες ή από τότε δεν έγινε καμία επισκευή των τμημάτων αυτών του κτιρίου που προκάλεσαν την κατάρρευση». Καλούμε: τον δήμαρχο Ξηρομέρου. Τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ξηρομέρου,. Τους Παλαιομανιώτες δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Φίλιππο Σαμαλέκο , Νικόλαο Ζώγα και όλους τους συμβούλους της δημοτικής αρχής, Το Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου και τον πρόεδρο της . Τον πρόεδρο του κοινοτικού διαμερίσματος Σπυρίδωνα Ζώγα και το κοινοτικό συμβούλιο και κάθε αρμόδιο φορέα .

Να ενδιαφερθούν άμεσα για την διάσωση του πλούσιου εκθεσιακού υλικού λαογραφίας και τέχνης , την αποκατάσταση των υλικών ζημιών στο κτήριο που προσφάτως στεγάσθηκε, ( δείγμα προχειρότητας) , την συντήρηση και την υλικοτεχνική ολοκλήρωση των μουσείων Παλαιομάνινας ( λαογραφικού και αγροτοτεχνολογικού ). Ότι έχει συλλεχθεί με κόπους 22 ετών , από δωρεές συγχωριανών μας και προσωπικά έξοδα , δεν θα πρέπει να παραδοθεί έρμαιο στην μανία της αδιαφορίας και την φθορά του χρόνου. Η ολοκλήρωση των λαογραφικών μουσείων της Παλαιομάνινας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη, για επείγουσα παρέμβαση. Σημείωση : Το λαογραφικό μουσείο της Παλαιομάνινας , στον ελάχιστο χρόνο που λειτουργεί , έχει χαρακτηριστεί από τους επισκέπτες ως ένα από τα καλύτερα μουσεία του νομού μας .Ας ληφθεί σοβαρά υπ όψη. Σημείωση: Το λαογραφικό μουσείο της Παλαιομάνινας, στον ελάχιστο χρόνο που λειτουργεί, έχει χαρακτηριστεί από τους επισκέπτες ως ένα από τα καλύτερα μουσεία του νομού μας. Ας ληφθεί σοβαρά υπ όψη…

θλίψη για την εγκατάλειψη:

Με αφορμή τις πρόσφατες ζημιές στο λαογραφικό μουσειο να σημειώσουμε ότι με βιασύνη και προχειρότητα ανακαινίστηκε μόνο μια αίθουσα προκειμένου το ιστορικό κτήριο να φιλοξενήσει τα εκθέματα. Προχωρώντας στο εσωτερικό του κτηρίου νιώθεις λύπη και στεναχώρια. Το μέγεθος της μιας αιθουσας είναι ανεπαρκές για την ποσότητα των εκθεμάτων, αναγκάζοντάς τα έτσι να στοιβάζονται στις άλλες αίθουσες παρατημένα, εκτεθειμένα πρόχειρα, με σοβαρά προβλήματα υγρασίας . Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν έργο βιτρίνας . Ντροπή…”

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Κώστας Κουτουβέλης

Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Πούλιος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.