Πρώτη αιτία θανάτου εκτιμάται ότι θα είναι το 2035 ο καρκίνος, που αναμένεται να εκτοπίσει από την πρώτη θέση στη σχετική μακάβρια λίστα τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στη χώρα μας, κατ’ εκτίμηση, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 65.000 νέα περιστατικά καρκίνου, ενώ δηλώνονται 32.000 θάνατοι λόγω της νόσου. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο η νοσηρότητα όσο και η θνησιμότητα από τον καρκίνο αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά τα προσεχή χρόνια ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στη διάγνωση του καρκίνου κατά τα χρόνια της πανδημίας αλλά και τα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, επιστήμονες και εμπλεκόμενοι φορείς τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης του καρκίνου και καλούν την πολιτεία να «επενδύσει» στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, «τα τρία τελευταία χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν τις πολλές ανεπάρκειες των εθνικών συστημάτων υγείας και έκαναν ιδιαίτερα εμφανείς τις ανισότητες στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Κατά το διάστημα αυτό, λόγω των περιορισμών στην πρόσβαση σε δομές υγείας και του φόβου μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ακόμη και σε προηγμένες χώρες οι μαστογραφίες μειώθηκαν σε ποσοστό έως και 30%, οι κολονοσκοπήσεις έως και 50%, το τεστ Παπανικολάου από 15% έως 40% και οι αξονικές τομογραφίες θώρακος από 8% έως 19%. Στην Ελλάδα, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας μειώθηκε κατά 40% η διάγνωση νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (2019)».
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου γίνεται κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up). Αντιθέτως, το 50% των καρκίνων διαγιγνώσκεται κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννης Καραϊτιανός, «παρά τη διαρκή ενημέρωση και τις προσπάθειες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη για την καθιέρωση πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου για τις συχνότερες μορφές καρκίνου, που οδηγεί σε μείωση μέχρι και 70% της θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μέχρι 35% από καρκίνο του μαστού, η συμμόρφωση του γενικού πληθυσμού παραμένει χαμηλή και οι γεωγραφικές ανισότητες μεγάλες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι μόνο το 25%-30% των Ελληνίδων υποβάλλεται σε τεστ Παπανικολάου και μάλιστα μόλις μία φορά κάθε 2-3 έτη, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της All.Can (σ.σ. μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης)». Αυτή την περίοδο στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, σε γυναίκες 50 έως 69 ετών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποσταλεί 1.300.000 ενημερωτικά sms και έχουν πραγματοποιηθεί 80.000 μαστογραφίες (σε περίπου 5.000 περιπτώσεις χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση). Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τα ελληνικά δεδομένα η ανταπόκριση κρίνεται ικανοποιητική.
Πρόληψη και περίθαλψη
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου επισημαίνει την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης στις παροχές της πολιτείας προς τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα, από την πρώιμη διάγνωση έως και την απρόσκοπτη πρόσβαση βαριά πασχόντων σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες αιχμής. Καλεί την πολιτεία να φροντίσει για την επάρκεια θεραπευτικών ιατρολογικών μηχανημάτων, ώστε να μην υπάρχουν αναμονές στην έναρξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και για την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών νοσηλείας και αποκατάστασης στους ασθενείς στελεχώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, ο ΠΙΣ στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τους πολίτες σημειώνοντας ότι η επιστήμη προσφέρει διαρκώς περισσότερες δυνατότητες ίασης σε άτομα με καρκίνο. «Το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο για την πλήρη ίαση ή τη μετατροπή σε χρόνιες νόσους όλων των ειδών καρκίνου».
Οι αριθμοί
65.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
32.000 θάνατοι ετησίως λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας.
40%-50% των περιστατικών μπορούν να προληφθούν με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης.
25%-30% των Ελληνίδων υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου και μάλιστα μόλις μία φορά κάθε 2-3 έτη.
50% των καρκίνων στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος.