Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

«Εθνικόν το αληθές» και συλλαλητήριο: άλλη μια εκκρεμότητα του Εμφυλίου

«Εθνικόν το αληθές» και συλλαλητήριο: άλλη μια εκκρεμότητα του Εμφυλίου

eik

Χωρίς αμφιβολία ήταν ένα μεγάλο συλλαλητήριο, μόνο που δεν έκανε κανέναν πιο σοφό. Από τους συντοπίτες που πήγαν εκεί και διαδήλωσαν δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν Ιστορία, ίσως σε τελική ανάλυση να μην χρειάζεται πλέον.

Τα πολλά χρόνια Ιστορίας βαραίνουν πάνω μας και δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε, για τον λόγο αυτό άλλωστε ασχολούμαστε εδώ και δύο μέρες με την «αλητεία των ΜΜΕ», την ΕΡΤ, τις σάρισες και τις περικεφαλαίες κάποιων διαδηλωτών, την παρουσία του Εθνικοσοσιαλισμού στο συλλαλητήριο και τα καλέσματα σε αντισυγκεντρώσεις των διαφωνού. Ομοίως και τι θα προκαλέσει όλο αυτό στην κυβέρνηση, στην δεξιά αντιπολίτευση και πάει λέγοντας.

Το κακό είναι ότι οι πιο πολλοί Έλληνες δεν έχουν την υποδομή για να κάνουν τέτοιες συζητήσεις και λυπάμαι που το λέω, ξέρω πως ακούγεται ελιτίστικο. Αλλά τι μπορείς να πεις για ένα λαό που από τις 300 χιλιάδες που ήταν χθες εκεί εκφράζει την πίστη του στην θρησκεία του, σε μια γλώσσα από την οποία δεν καταλαβαίνει γρι; Ναι, είμεθα χριστεπώνυμοι αλλά τι ξέρουμε από όσα ακούμε στα ιερά κείμενα και στα τσιτάτα που κραδαίνουμε πάνω σε φλάμπουρα; Οι περισσότεροι σχεδόν τίποτε…

Κάντε ένα πείραμα και ρωτήστε αν καλώς ή κακώς λεγόμαστε Γραικοί από τον υπόλοιπο κόσμο, να δείτε τι γελοίες και ανιστόρητες απαντήσεις θα πάρετε! Ότι μας το φόρεσαν αυτό το όνομα οι ξένοι για να χάσουμε την ψυχή μας κι άλλα τέτοια. Και γι’ αυτό άλλωστε λεγόμαστε επισήμως το ακατανόητο για τον κόσμο όλο “hellas”, δείχνοντας ότι τελικά έχουμε όντως θέμα με τα ονόματα. Αλλά αν πιάσεις την άκρη της διένεξης για το πώς έπρεπε να αποκαλούμαστε, όλοι εμείς που φτιάξαμε το νέο ελληνικό κράτος, θα τρελαθείς.

Το ίδιο συμβαίνει και με το όνομα της γείτονος. Ποιος μπορεί να αρνηθεί στα σοβαρά ότι ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός ήταν μέρος του ελληνικού; Κανείς. Αλλά δεν μπορείς να λες ότι στην σύγχρονη Μακεδονία κατοίκησαν και κατοικούν μόνο Έλληνες. Μέχρι να γεμίσει με Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας το μέρος, εκατοντάδες χωριά τα λέγαμε «βουλγαροχώρια» και την γλώσσα των κατοίκων τους «μακεδόνικα» ή «μακεδονίτικα». Στο μεταξύ, αν είχε κάποιος την πρόνοια από την αρχή να πει τους γείτονες «μακεδονίτες» θα το είχαμε λύσει το θέμα πριν 25 χρόνια!

Τώρα; Πάει η θεωρία σύννεφο. Να φτιάξουμε αγάλματα μακεδόνων στην Αθήνα είπε ο στρατηγός Φράγκος. Ξεχνάμε ότι οι Μακεδόνες έβαλαν τους Αθηναίους να μπουν στην συμμαχία των Σπαρτιατών(!)για να γλιτώσουν και ομοίως ισοπέδωναν την Αιτωλοακαρνανία, έσβηναν για πάντα την αίγλη της Θήβας; Έχουν καμιά σημασία όλα αυτά; Όχι αν πεις την γειτονική χώρα Νέα Μακεδονία, κατά το Νέο Μεξικό ή την Nova Scotia. Και γιατί δεν το λέμε; Εδώ σε θέλω.

Το πρόβλημα, κι αυτό το πρόβλημα, ξεκινά από τον ελληνικό Εμφύλιο. Άνθρωποι που σήμερα κυβερνούν, έχουν 70 χρόνια την ονείρωξη της δημιουργίας «μακεδονικού» κράτους και έθνους εδώ πιο πάνω, αυτό είναι πια γνωστό. Είχαν υπογράψει την ύπαρξή τους με το ανατολικό μπλοκ πάνω σε αυτό το θεώρημα που ξεκίνησαν οι Σοβιετικοί και ολοκλήρωσε ο παρτιζάνος Κροάτης Τίτο, ο αγαπημένος όμως των Σέρβων.

Όσοι διαφωνούν διαχρονικά με τους παραπάνω έχουν ορκιστεί να μην το επιτρέψουν κι ας είναι κάτι ξεπερασμένο πια, ας λέγονται κάποιοι παραδίπλα με ένα όνομα εδώ και δεκάδες χρόνια. Ο ένας ξέρει καλά τον άλλο από τις δύο πιο πάνω φατρίες και πολεμά ο καθένας από το δικό του ταμπούρι. Είναι άλλο ένα κατάλοιπο του Εμφυλίου που δεν τέλειωσε ποτέ. Δύο μόνο στιγμές βρέθηκαν αυτοί οι δύο πόλοι -που μας τρώνε την ψυχή εδώ και χρόνια- στην νεότερη Ελλάδα στο ίδιο μετερίζι. Στις πλατείες των αγανακτισμένων και στον Εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας. Θα σας πω πως επηρεάζει το δεύτερο:

Σταλινικοί και εθνικιστές, θρησκόληπτοι και «αντιιμπεριαλιστές», όλοι μαζί, ήταν τότε στον Γιουγκοσλαβικό Εμφύλιο στον κοινό αγώνα για την απόκρυψη της αλήθειας και την απομόνωση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι οι ίδιοι που σήμερα θεωρούν πως όλο το ζήτημα προέρχεται από τους Αμερικάνους και πως αν δεν υπήρχαν αυτοί θα είχαμε φτάσει μέχρι το Τέτοβο να αντικρίζουμε απέναντι τους αδερφούς μας Σέρβους. Εκείνους που μαζί με τους, επίσης,  αδερφούς μας Ρώσους αναγνώρισαν πρώτοι την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία! Βέβαια ο Ερντογάν τη ίδια ώρα διεξάγει πόλεμο μέσα στην Συρία κατά Κούρδων που τους στηρίζουν οι ΗΠΑ, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υβριδικό Διεθνέλληνα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα με το «μακεδονικό». Οι ακραίες υστερίες, των υπερπατριωτών από τη μία και των αρνητών της ύπαρξης του ελληνισμού από την άλλη, δεν αφήνουν περιθώρια για συνεννόηση. Ή όλα ή τίποτε, για άλλη μια φορά…

Σημειωτέον, ο γράφων ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τούτο το αντικείμενο μέσα στην δίνη του «γιουγκοσλαβικού». Κι από όλους τους αντι-ήρωες της εποχής ήταν με τον κατασυκοφαντημένο Φικρέτ Άμπντιτς, τον μουσουλμάνο πολέμαρχο που πήγε ενάντια στους δικούς του και έφτιαξε αυτόνομη επαρχία, στην δυτική Βοσνία. Κατηγορήθηκε για εγκλήματα, έφαγε 15 χρόνια, είπαν ότι ξέπλυνε χρήμα κυνηγήθηκε από όλες τις φυλές αλλά η αλήθεια είναι ότι σήμερα είναι δήμαρχος στην Βέλικα Κλαντούσα. Αν είχε γίνει αρχηγός των Βόσνιων όπως είχε ψηφιστεί ,και δεν είχαν βάλει στη θέση του τον Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ίσως η γειτονιά μας να ήταν αλλιώς. Εδώ είναι Βαλκάνια όμως .

Κι εμείς και η Μακεδονία του Βαρντάρ- όντως πρώην Βαρντάρσκα Μπανοβίνα- είμαστε και θα είμαστε Βαλκάνια.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Λες για τους Μακεδόνες που ισοπέδωσαν την Αιτωλοακαρνανία ,λάθος πρώτο ,μόνο την Αιτωλία που είχε εχθρό εκτός της όμορης Ακαρνανίας και σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα ,δεύτερον, δεν αναφέρεις τις καταστροφές που επιτέλεσαν οι Αιτωλοί σε άλλες Ελληνικές περιοχές με τις επεκτατικές πράξεις τους και τρίτον ,δεν αναφέρεις το κυριότερο ,πως η Αιτωλική συμπολιτεία ήταν αυτή που σαν Εφιάλτης έφερε τους Ρωμαίους στην Ελλάδα ,αυτό το όνειδος της Αιτωλίας σκόπιμα το αποκρύβουμε έτσι ;

  2. Pane-6

    ΑΝΟΥΣΙΟ ΑΡΘΡΟ. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΑ ΕΠΟΧΗ. Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Ε[ΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΛΙΠΟΥ Β ΤΕΛΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΦΑΧΤΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΛΩΘΕΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΣΠΑΡΑΓΜΟΥΣ.. ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΑΝΕ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ , ΜΗΛΟΣ Κ.Τ.Λ . ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ.

  3. ευπλους

    Fortza Hellas Verona, Atalanta Bergamo, Lacio με τα αυθεντικα χρωματα της ελληνικης σημαιας, κλπ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.