Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Είναι έτοιμα τα σχολεία να υποδεχθούν μαθητές; Τι απαντά ο πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ

Είναι έτοιμα τα σχολεία να υποδεχθούν μαθητές; Τι απαντά ο πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ

Μηδενική υπήρξε και στην Αιτωλοακαρνανία η συμμετοχή των καθηγητών στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη 6 Μαΐου, πρώτη ημέρα επιστροφής των εκπαιδευτικών σε λύκεια-γυμνάσια εν όψει της έναρξης των μαθημάτων, αρχής γενομένης  την 11η Μαΐου για την Γ’ Λυκείου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου Παιδείας από τους συνολικά 73.668 καθηγητές (πλην Ειδικής Αγωγής), συμμετοχή στη τρίωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ δήλωσαν μόνο 276 , δηλαδή ποσοστό 0,37%. Αντίστοιχη υπήρξε η εικόνα  στην Αιτωλοακαρνανία όπως επιβεβαίωσε, ερωτώμενος από το agrinionews.gr, και ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Κατσίφας.

Το βασικό ωστόσο ζήτημα είναι η ετοιμότητα των σχολείων καθώς στις 18 Μαϊου επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές του Γυμνασίου  και όλων των τάξεων του Λυκείου.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, επισκεπτόμενος το 3ο Λύκειο, εξέφρασε ικανοποίηση τονίζοντας πως «τα Λύκεια της πόλης είναι έτοιμα να υποδεχθούν την επόμενη Δευτέρα τους μαθητές. Έχουν διατεθεί απολυμαντικά και έχει ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας είναι σαφείς και πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Ο δήμος προμήθευσε αντισηπτικά στα σχολεία ενώ παράλληλα  μερίμνησε για την αύξηση του αριθμού των καθαριστριών από Δευτέρα σε Γυμνάσια-Λύκεια. Ειδικότερα, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός κατά ένα με δύο άτομα ανά σχολείο, μέσω αποσπάσεων από πρωτοβάθμια σε δευτεροβάθμια.

Σήμερα πάντως είναι προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των εκπαιδευτικών με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Ζαρκαβέλη όπου και θα τεθούν τα ζητήματα και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Ο πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ σημειώνει εξάλλου πως μία αίθουσα σε κάθε σχολείο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει άτομα που δεν αισθάνονται καλά ή κάποιο ύποπτο για κορωνοϊό περιστατικό ενώ υπάρχει επαρκής προμήθεια σε είδη ατομικής προστασίας – υγειονομικό υλικό και αντισηπτικά.Αναφέρει εξάλλου πως εντός Σαββατοκύριακου,τόσο κατ’ ιδίαν αλλά και αξιοποιώντας την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης , οι διευθυντές θα ενημερώσουν διεξοδικά τους γονείς.

Ωστόσο ο κ.Κατσίφας φαίνεται πως συμμερίζεται κάποιους από τους προβληματισμούς που εκφράζονται από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς.

Υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να εκφραστεί σιγουριά για την τήρηση των όποιων μέτρων όταν πρόκειται για παιδιά – μαθητές και όχι ενήλικες ενώ πρόσθεσε πως οι οδηγίες αλλάζουν συνεχώς αναφέροντας ως παράδειγμα τη χρήση μάσκας που αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως υποχρεωτική.

Αντιπαρέρχεται εξάλλου της κριτικής που ασκείται στους εκπαιδευτικούς σημειώνοντας πως αρκετοί καθηγητές είναι άνω των 57 ετών και  κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες ενώ παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα οποία δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί-καταταχθεί στις λίστες των αρμόδιων υγειονομικών.

«Σε υπηρεσίες, τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες δεν αξιοποιείται μέρος της υποδομής και του προσωπικού. Από τους εκπαιδευτικούς ζητείται η πλήρης επιστροφή τους στα καθήκοντά τους σε εγκαταστάσεις ανεπαρκείς», σχολίασε αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αίθουσες στις οποίες λαμβάνουν χώρα τα συμβούλια των καθηγητών και οι οποίες είναι ιδιαίτερα μικρές . «Πως είναι δυνατόν να τηρηθούν μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας», διερωτάται…

Προσθέτει εξάλλου ο κ.Κατσίφας πως έχει ζητηθεί η βιντεοσκόπηση και ζωντανή μετάδοση μαθημάτων κάτι που απαγορεύεται βάσει νόμου. «Δεν είναι δυνατόν να βιντεοσκοπήσουν μαθητές, η χρήση κινητών απαγορεύεται, βλ. προστασία προσωπικών δεδομένων», σημειώνει προσθέτοντας πως καταργείται στην πράξη η τηλεκπαίδευση στην οποία επενδύθηκαν πολλά και για την οποία ειπώθηκαν τόσα λόγια το προηγούμενο διάστημα.

Σημειωτέον πως ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησαν χθες τρεις οδηγίες για τους γονείς μαθητών που επιστρέφουν στα σχολεία, ενώ ανακοίνωσαν τους τηλεφωνικούς αριθμούς για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έθεσε τους 10 απαράβατους όρους για την επαναλειτουργία των σχολείων. Οι πιο σημαντικές ανακοινώσεις για τα σχολεία έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης, με την ΚΥΑ που ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, την οργάνωση των διαλειμμάτων και άλλες κρίσιμες παραμέτρους.

Ο ΕΟΔΥ δημιούργησε ειδικά checklist για τους μαθητές των σχολείων. Οι 6 οδηγίες είναι οι εξής:
-Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
-Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.
-Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
-Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου.
-Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.
-Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά

Ομοίως, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε τις 6 οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων:
-Ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
-Εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
-Βοηθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
-Ενημερώστε τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ).
-Παρακολουθήστε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
-Αφιερώστε χρόνο για να ενημερώσετε τους μαθητές σας για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.