Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Η Αιτωλία το 1000 π.Χ.

Η Αιτωλία το 1000 π.Χ.
arxaiaaitoliaxartis
Πρώτη πηγή: Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, Αρχαία Αιτωλία, 1939. Κοσμεί το βιβλίο του Μ. Βazin Αρχαία Αιτωλία που εκδόθηκε το 2017 από την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χάρτης του εξωφύλλου του Κωνσταντίνου Στεργιόπουλου που σχεδιάστηκε το 1939. Κοσμεί το βιβλίο του Γάλλου αρχαιολόγου Monsieur Hugues Bazin, Μέλους της Γαλλικής Σχολής των Αθηνών που έζησε από το 1831 έως το 1868. το οποίο μετέφρασε ο Πάνος ΣΤ Μακρυνός, επιμελήθηκε ο Χαράλαμπος Δ. Χαραλαμπόπουλος και  εξέδωσε η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου το 2017.

Το βιβλίο περιέχει όλα τα πονήματα του Γάλλου αρχαιολόγου και αξίζει κανείς να το προμηθευτεί. Όσο για το χάρτη του 1000 π.Χ. που αναδημοσιεύει το agrinionews.gr έχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: Onνομάζει “Αιολίς την Αιτωλική πεδιάδα, τοποθετεί το φύλο των Αγραίων στο σημερινό περίπου Ίναχο ενώ στο χάρτη έχουν σημανθεί αρχαίες πόλεις όπως Πλευρών, Αλίκυρνα, Χαλκίς και Θεστιείς στην αιτωλική πεδιάδα κ.α.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Το βιβλίο απο τη βιβλιοθήκη στη Ναυπάκτο, ο περηιγειτης στήν Αιτωλία βρήκε αιωλοις; αν υπειρχαν τέτοιος πολιτισμός στήν Αιτωλία θα βρεθούν με ανασκαφές, και απο ειδικούς ιστορικούς ερευνητές, και όχι αυτά που λέει ο κάθε ένας όπως τών συμφέρει, ποιοι είναι οι αιωλοις; Η και άλλη πολιτισμοί; Γιατί πάνε να μπερδεύουν τους Αιτωλούς την Αιτωλία με άλλους πολιτισμούς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.