Δευτέρα, Μάρτιος 25, 2019

Αιτωλοακαρνανία, κράτα κόσμο στα χωριά όπως η Ελβετία…αλλά δεν μπορείς!

albinenelvetia

Η ιστορία μπορεί να αναφέρεται σε χωριό της Ελβετίας αλλά έχει φοβερές ομοιότητες σε κάποια σημεία με την Αιτωλοακαρνανική πραγματικότητα.  Όπως μαραζώνουν τα χωριά της Αιτωλοακαρνανικής υπαίθρου ιδίως τα ορεινά, έτσι  μαραζώνει και το Albinen, ένα ορεινό χωριό 1350μ Ανατολικά του Μοντρέ της Ελβετίας. Οι νέοι το εγκαταλείπουν, το σχολείο έκλεισε, αλλά πολλά εξοχικά σπίτια έχει. Αυτόν τον ορεινό μαρασμό, που τελικά είναι πανευρωπαϊκός, προσπάθησε το συμβούλιο του χωριού ( σα να λέμε Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας)  να τον ανασχέσει.

οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που αποφασίζουν να αγοράσουν ή να χτίσουν ένα σπίτι στο Albinen θα λαμβάνουν επιχορήγηση 21.500 ευρώ (25.000 φράγκων) ανά ενήλικα και 5.600 ευρώ (10.000 φράγκα) ανά παιδί. Αυτό σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να πάρει παραπάνω από 60.000 ευρώ για να αποφασίσει να μετακομίσει στο Albinen.

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών και να συμφωνήσει να παραμείνει στο χωριό για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Το ακίνητο που πρόκειται να αγοραστεί ή να κατασκευαστεί πρέπει να έχει ελάχιστη αξία 172.000 ευρώ (200.000 φράγκα) και να χρησιμοποιείται σαν πρώτη και μόνιμη κατοικία και όχι σαν εξοχικό.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, που καθιστούν την προσφορά του Albinen λογική. Αλλιώς η είδηση θα ξέπεφτε κάλλιστα στην άκρατη φημολογία των hoax.

Και πάμε στο δια ταύτα: Φυσικά και δεν θα μπορούσε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας να δίνει επιδοτήσεις “κατά κεφαλήν” για να μείνει κάποιος. Όμως έχει αναρωτηθεί κανείς, ότι κατά κεφαλήν επιδοτήσεις έχουν παίξει στο παρελθόν αλλά και τώρα; Ποιος ξεχνάει τα Leader προγράμματα και τον τομέα του τουρισμού; Ποιος ξεχνάει τους τομείς μεταποίησης ορεινών προϊόντων; Και φυσικά ποιος ξεχνάει τις επιδοτήσεις ιδίως στην κτηνοτροφία, που ισχύουν ακόμα και σήμερα;

Με άλλα λόγια η ιστορία του Albinen υπήρχε και υπάρχει  στην ορεινή πινέζα της Αιτωλοακαρνανίας. Όχι με τη μορφή της απευθείας προσφοράς, αλλά μέσω των πολυδαίδαλων μηχανισμών του ΕΣΠΑ, που ξέπεφταν στο λαβύρινθο της αυτοδιοικητικής γραφειοκρατίας. Απλά ο πομπός ( το ΕΣΠΑ) είχε μήνυμα(χρήμα) να στείλει, ο δίαυλος ( κεντρική κυβέρνηση-αυτοδιοίκηση) το λάμβανε και χάνονταν εκεί. Ο δέκτης ( οι υπάρχοντες και οι επίδοξοι κάτοικοι) όχι μόνο δεν το λάμβαναν, αλλά το αγνοούσαν κι όλας.

Έτσι λοιπόν ας αναγάγουμε την ιστορία του Albinen ως μια πονεμένη μικροϊστορία με αναγωγή στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία. Άλλωστε   οι τοπικές κεφαλές εκεί περισσότερο ντόρο στο διαδίκτυο ήθελαν να κάνουν…

Λ.Υ.

albinenxartis

Ελβετικό χωριό σας δίνει 60.000 ευρώ για να μετακομίσετε εκεί

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. ΦΑΒΑΣ

  “Με άλλα λόγια η ιστορία του Albinen υπήρχε και υπάρχει στην ορεινή πινέζα της Αιτωλοακαρνανίας. Όχι με τη μορφή της απευθείας προσφοράς, αλλά μέσω των πολυδαίδαλων μηχανισμών του ΕΣΠΑ, που ξέπεφταν στο λαβύρινθο της αυτοδιοικητικής γραφειοκρατίας. Απλά ο πομπός ( το ΕΣΠΑ) είχε μήνυμα(χρήμα) να στείλει, ο δίαυλος ( κεντρική κυβέρνηση-αυτοδιοίκηση) το λάμβανε και χάνονταν εκεί. Ο δέκτης ( οι υπάρχοντες και οι επίδοξοι κάτοικοι) όχι μόνο δεν το λάμβαναν, αλλά το αγνοούσαν κι όλας”.

  AYTA EINAI ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Ο ΕΠΙΔΟΞΟΣ (ΟΙ) ΚΑΤΟΙΚΟΣ (ΟΙ) ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΗΞΕΡΕ. ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΚΑΙ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΑΒΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΤΗ ΠΡΑΠΕΔΙΑ. 30-50 Leader ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΟΥΤΕ 1 ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΪΜΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΑΛΑ ΚΟΙΝΩΣ Ο ΚΛΕΨΑ΅ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ

 2. favas

  AYTA EINAI ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Ο ΕΠΙΔΟΞΟΣ (ΟΙ) ΚΑΤΟΙΚΟΣ (ΟΙ) ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΗΞΕΡΕ. ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΚΑΙ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΑΒΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΤΗ ΠΡΑΠΕΔΙΑ. 30-50 Leader ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΟΥΤΕ 1 ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΪΜΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΑΛΑ ΚΟΙΝΩΣ Ο ΚΛΕΨΑ΅ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ

 3. gone

  Η Ελλαδα δεν χρειαζεται επιδοτησεις για τον εποικισμο και την αναγεννηση των ομορφων χωριων της αλλα εχει να σχεδιο εις βαθος. Ολα τα ερημα χωρια μας και οι εκτασεις τους θα δωθουν δωρεαν απο το κρατος (και ετσι ειναι το σωστο να γινει) ισως και με μια ευγενικη οικονομικη επιβαρυνση των Ελληνων στους πολυπαθους προσφυγες που καταφθανουν κατα χιλιαδες καθε μερα στα συνορα μας. Ετσι θα ξαναλαμψουν και θα γεμισουν κοσμο προσφεροντας μια ανασα ζωης στην Ελλαδα και μια ελπιδα σε ολους αυτους που εκδιωχθηκαν βιαια απο τις χωρες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.