Κυριακή, Αύγουστος 18, 2019

Αιτωλοακαρνανία: Τρία προς πέντε η αναλογία γεννήσεων-θανάτων το 2016. Αύριο;

ypogennitikotia1

Ένα από τα τρέχοντα προβλήματα που δημιουργεί σε ορίζοντα δεκαετιών μεγάλες ανακατατάξεις είναι το δημογραφικό. Στην Αιτωλοακαρνανία δε τα πράγματα είναι απογοητευτικά. 1589 παιδιά γεννήθηκαν το 2016, ενώ έφυγαν από τη ζωή 2532. Με απλά μαθηματικά η αναλογία γεννήσεων θανάτων ήταν τρία προς πέντε.

Οι ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού προφανώς δεν είναι ίδιοι, καθώς το 2001 η Αιτωλοακαρνανία είχε 224.429 μόνιμους κατοίκους, ενώ το 2011 μειώθηκε σε 210.000. Αν προσθέσουμε σε αυτά και άλλους παράγοντες όπως την εσωτερική/εξωτερική μετανάστευση, τότε το πρόβλημα παραμένει σταθερά ίδιο με σταθερούς ρυθμούς.

Αν δει κάποιος το ζήτημα σε οριζόντια σκοπιά, τότε θα κατανοήσει ότι η Αιτωλοακαρνανία ακολουθεί τον γενικότερο κανόνα της Ελλάδος. Στη γειτονία μας υπήρχαν το 2016 και πολύ χειρότερες περιπτώσεις όπως π.χ. το 99 προς 232 της Ευρυτανίας ( υπερβαίνει το ένα προς δύο η αναλογία γεννήσεις-θάνατοι). Βέβαια υπάρχει το μοναδικό παράδειγμα της Κρήτης: Είναι  η μόνη περιοχή της Ελλάδας, που οι γεννήσεις ξεπερνούν τους θανάτους και ο πληθυσμός αυξάνεται. 6619 έναντι 5962.

Ίσως το συγκριτικό παράδειγμα της Κρήτης να αποτυπώνει και τη φύση του προβλήματος. Καλύτερη οικονομία λόγω τουρισμού και λόγω πιο οργανωμένου εμπορίου και γεωργίας ίσως να είναι οι λόγοι που η εικόνα της μεγαλονήσου να είναι αντιστρόφως ανάλογη από εκείνη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Εϋλογα όμως δημιουργούνται ερωτήματα για το ποια θα είναι η εξέλιξη του πληθυσμού άνω των 18 όταν σε μια ολόκληρη Αιτωλοακαρνανία τροφοδείται με 1500 μόλις άτομα. Ο χρόνος θα δείξει.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.