Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

EUROFOR-Althea: Η Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη στη Βοσνία με το Αιτωλικό όνομα

EUFOR_Althea

Ο αιματηρός πόλεμος της Βοσνίας τελείωσε το 1995 και επισφραγίστηκε με τη συμφωνία του Ντέιτον. Αυτή προέβλεπε παρουσία στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή,η οποία θα επιτηρούσε τα συμφωνηθέντα μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων.

Το 2004 η ειρηνευτική δύναμη SFOR αντικαταστάθηκε από την EUROFOR (European Union Force). Ένα αξιοσημείωτο που ανακάλυψε το agrinionews.gr σε διαδικτυακή του έρευνα είναι ότι   το όνομα της προέρχεται από την Αιτωλική μυθολογία και είναι το “Αλθαία”.
Η Αλθαία ήταν σύζυγος του βασιλιά της Καλυδώνας (στην Αιτωλία) Οινέως. Η Αλθαία ήταν κόρη του βασιλιά Θεστίου και της Ευρυθέμιδας, και επομένως αδελφή της Λήδας.Απέκτησε με τον Οινέα τους Τοξέα, Θυρέα, Κλύμενο, τον ήρωα Μελέαγρο και τις Μελεαγρίδες Γόργη και Δηιάνειρα.Μια παραλλαγή του μύθου αναφέρει ότι, όταν η Αλθαία ήταν έγκυος, κατάπιε ένα βλαστάρι ελιάς και το «γέννησε» μαζί με τον Μελέαγρο. Αργότερα όμως, όταν πληροφορήθηκε τον φόνο των αδελφών της από τον γιο της, έκαψε την ελιά κι έτσι ο Μελέαγρος πέθανε. Τα πρώτα στοιχεία για τον μύθο της Αλθαίας βρίσκονται στον Όμηρο και στον Ησίοδο.

Να ήταν αυτή η παραλλαγή άραγε του μύθου, η οποία ενέπνευσε το όνομα του Ευρω-στρατού στην ουσία που εδρεύει στη Βοσνία;

Η ουσία είναι πάντως ότι τον κλάδο αυτό της Ελαιάς προσπαθούν να “ξαναφυτέψουν”  στην περιοχή. Το επιχειρούν βέβαια  σκεπάζοντας λάθη, παραλείψεις και αδικίες του παρελθόντος στην ταραγμένη αυτή γωνιά των Βαλκανίων μέσα από ένα μυθικό πρόσωπο της Αιτωλικής γης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.