Κυριακή, Αύγουστος 18, 2019

Ευηνοχώρι: Αναβίωσαν και φέτος τα «Εικονίσματα» (φωτο)

Αναβίωσαν και φέτος στο Ευηνοχώρι τα «Εικονίσματα», με πρωτοβουλία του τοπικού Λαογραφικού Συλλόγου ο οποίος κοινοποίησε στον Τοπικό Τύπο την ακόλουθη ανακοίνωση.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» αναβίωσε και φέτος το παλιό Μποχωρίτικο έθιμο «Στα Εικονίσματα» με την βοήθεια του Ιερέα μας πατέρα Δημήτριου Ζήση και των Ιεροψαλτών της ενορίας μας.

Με το τέλος του Εσπερινού της Αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα, ο ιερέας παρέδωσε τις Εικόνες του Αγίου Αθανασίου στους παρευρισκόμενους πιστούς και ξεκίνησε την Λιτανεία στους δρόμους του χωριού μας.

Στο τέλος όλοι οι πιστοί ασπάστηκαν τα Εικονίσματα και τα παρέδωσαν ξανά στον ιερέα.

Το Μποχωρίτικο αυτό έθιμο έχει τις ρίζες του στα τέλη της 10ετίας του 1880, όταν μια επιδημία τύφου ταλάνιζε την περιοχή μας αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς.

Στην απελπισία τους οι κάτοικοι και ο ιερέας έβγαλαν τα Εικονίσματα του Αγίου Αθανασίου (πολιούχος τότε του Ευηνοχωρίου και παντοτινός προστάτης του) σε Λιτανεία και ως εκ θαύματος η επιδημία εξαφανίστηκε.

Από τότε και κάθε Πάσχα οι κάτοικοι του Ευηνοχωρίου μετά Τον Εσπερινό της Αγάπης, εις ανάμνηση, τελούν την Λιτανεία αυτή η οποία έγινε πλέον έθιμο. Ένα έθιμο που συνεχίσθηκε έως το 1959, την χρονιά που κτίσθηκε η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου όπου και έγινε πλέον πολιούχος του Ευηνοχωρίου. Μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, το 2009, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» στην προσπάθειά του να ζωντανέψει τα παλιά έθιμα του χωριού μας αναβίωσε και αυτό με ιδιαίτερη συμμετοχή και επιτυχία.

Επίσης, με το τέλος των Εικονισμάτων γίνεται και το Κάψιμο του Ιούδα πάλι απ’ τον Μποχωρίτικο Σύλλογο. Ένα ακόμη έθιμο συνυφασμένο με τα Εικονίσματα, όπου καίγεται συμβολικά αλλά και φαντασμαγορικά το ομοίωμα του Ιούδα, συμβολίζοντας την κάθαρση από κάθε είδους κακία, προδοσία και φιλαργυρία…

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.

Χριστός Ανέστη

Πηγή: aixmi-news.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.