Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Ευρυτανία: Πιο κοντά στην Αιτωλοακαρνανία ή στη Λαμία;

Ευρυτανία: Πιο κοντά στην Αιτωλοακαρνανία ή στη Λαμία;

leaderΠάει καιρός που η κατάργηση των Νομαρχιών έφερε στο κενό δυστυχώς την πρόταση για Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας.  Ήταν τότε ίσως και η τελευταία δυνατή υπενθύμιση των άρρηκτων δεσμών Αιτωλοακαρνανίας & Ευρυτανίας.

Δεσμοί που δεν υπαγορεύονται από διοικητικές χαράξεις στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Αν και παλαιότερα υπήρξε νομός Αιτωλοακαρνανίας & Ευρυτανίας, πολύ ισχυρότεροι ήταν οι ανθρώπινοι δεσμοί, που δημιουργούνταν από τις διαδρομές της εσωτερικής ελληνικής μετανάστευσης.

Αποκορύφωμα ήταν η δεκαετία του ’50, μετά τον εμφύλιο όπου ολόκληρα χωριά από την Ευρυτανία κυριολεκτικά μετοίκησαν στην Αιτωλική πεδιάδα, στον κάμπο του Μεσολογγίου αλλά και εντός του Αγρινίου και στις παρυφές του. Απόδειξη ολόκληρα χωριά ( Κεφαλόβρυσο, Άγιος Νικόλαος) ή οδοί με Ευρυτανικά ονόματα στο Αγρίνιο ( Αγράφων, Απεραντίων, Δομνίστας κτλ).

Όταν η πληθυσμιακή ροή στέρεψε ουσιαστικά την αφετηρία της, την Ευρυτανία,  οι σχέσεις παγιώθηκαν. Οι Ευρυτάνες, όπου και αν βρίσκονταν, προσπάθησαν να αναδείξουν τον τόπο τους και να ανατρέψουν τις δύσκολες συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος της γενέτειρας τους. Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι δεύτερης και τρίτης γενιάς έδωσαν προτεραιότητες στα αστικά κέντρα που μεγάλωσαν, με τους μόνους που αντιστέκονταν να ήταν οι Ευρυτανικοί Σύλλογοι, που κατάφεραν ως ένα μεγάλο βαθμό να συγκρατήσουν την συνειδησιακή επαφή των Ευρυτάνων στη γενέτειρά τους.

Όλα αυτά άλλαξαν ροπή, όταν  η Ευρυτανία ήρθε πιο κοντά στη Λαμία από ζήτημα οδικής πρόσβασης. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσδεση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος πύκνωσε τα δίκτυα μετακίνησης προς και από την Λαμία. Αντίθετα τα δίκτυα μετακίνησης προς την Αιτωλοκαρνανία αντικατοπτρίζονταν στις αναμνήσεις των δεύτερης & τρίτης γενιάς Ευρυτάνων, σε όσους από αυτούς κατάφεραν να διατηρήσουν το σπίτι τους στο χωριό και στο έργο των Ευρυτανικών Ενώσεων και Συλλόγων, καθώς και  των Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που είχαν ως αναφορά τη διαδρομή τους από την Ευρυτανική γη στον Αιτωλικό κάμπο.

Ο πιο συνεκτικός δεσμός πλέον Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία είναι τα μονοήμερα στον Προυσό, που οι Αιτωλοακαρνάνες επιλέγουν να κάνουν για θρησκευτικούς λόγους. Δευτερευόντως είναι τα τοπικά δίκτυα της Δυτικής Ευρυτανίας, που επικοινωνούν με τα χωριά του Βάλτου και φυσικά ο μήνας Αύγουστος για όσους πάνε στα χωριά τους, με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες λόγω μεγάλης απόστασης. Πρόσφατα ως κοινή βάση αναδεικνύεται και η Λίμνη Κρεμαστών, λόγω του διαλόγου ανάπτυξης που ξεκίνησε. Βέβαια εδώ να σημειώσουμε και την έλλειψη συντονισμού σε ευκαιρίες ανάπτυξης, που έδιναν προγράμματα όπως το Leader. Ενώ η Ευρυτανία κάλπαζε, η Αιτωλοακαρνανία θύμιζε εικόνα άλλης δεκαετίας ως φτωχός συγγενής, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πως να έρθουν κοντά δύο χώροι, όταν είναι οικονομικά ανομοιογενείς;

Με τις υπάρχουσες συνθήκες και οδικό δίκτυο, η πλάστιγγα γέρνει προς τη Λαμία. Μόνο ο νέος  δρόμος Αγρινίου-Καρπενησίου μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα, όταν γίνει και αυτό σε βάθος χρόνου.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Ο Νόμος Ευρυτανίας με προτευουσα το μαγευτικό Καρπενήσι χιλιομετρικά θά μπορούσε νά ανήκει στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

  2. Ανώνυμος

    Καταρχήν ιστορικά δεν υπάρχει νομός έυρυτανιας, υπάρχει μόνο των ευρυτανων πόλις κράτη, όπως γενικά οι πόλις κράτη των Ελλήνων Αιτωλών, τη ακριβός έγινε και διαμορφώθηκε η σημερινή κατάσταση της περιοχής δε γνωρίζω, σίγουρα πουθενά στο κόσμο δε διαλύθηκε χώρα κατά αυτόν το τρόπο, ποιός ο λόγος αυτός που η χώρα Αιτωλία διαμορφώθηκε έτσι, και γιατί, αφού η ιστορία το παρελθόν δεν αφεινη να παραποιησουν, και γιατί αυτή η αδιαφορία και η απομάκρυνση σήμερα η Αιτωλία από την Ευρυτανία, δεν είναι η ίδια χώρα, ήταν ποτέ ίδια χώρα η Ακαρνανία με την αιτωλια τη λέει η ιστορία

  3. ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΦΑΓΟΜΑΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕΣΟΛΛΟΓΙΟΥ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΤΕΙ.ΑΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΝΙΔΡΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ , ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ,ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΣΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΛΟΓΙ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ-ΔΙΗΚΟΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ,ΕΝΩ Η ΑΧΑΙΑ ΑΣ ΤΑΒΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.ΑΣ ΠΑΨΟΥΜΕ ΠΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ 3 ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.