Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Εξαγγελίες Δέδε για σημαντικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία (video)

Εξαγγελίες Δέδε για σημαντικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία (video)


Σημαντικά έργα που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωσε χθες, από το Μεσολόγγι ,ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες  , κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Απόστολο Κατσιφάρα. 3

Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε και τον Διευθυντή του γραφείου του υπουργού κ. Σπίρτζη, Σταύρο Καραγκούνη , υποδέχτηκαν  σήμερα  ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι . Παρόντες η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Γ. Λύτρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Νίκος Μπαλαμπάνης.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εξαγγελία ενός συνόλου από έργα που αφορούν σε αντιπλημμυρικά και γενικότερα σε πρόληψη φυσικών καταστροφών αλλά και οδικά και αναπτυξιακά έργα για την Αιτωλοακαρνανία.
Στην προσφώνησή της η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ως «οικοδέσποινα» όπως χαρακτηριστικά είπε, έκανε λόγο για απόλυτη κατανόηση στα προβλήματα της περιοχής από το υπουργείο και για εξαιρετική συνεργασία με πολιτικό στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η κυρία Σταρακά έκανε λόγο για «σπουδαίο έργο που επιτελείται στο Υπουργείο» με απτά αποτελέσματα για την περιφέρεια και την Αιτωλοακαρνανία και για λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα με ολοκληρωμένα έργα που καθιστούν την Αιτωλοακαρνανία διαμετακομιστικό κόμβο και δίνουν αναπτυξιακή προοπτική.
Ως προτεραιότητα χαρακτήρισε τα έργα που φέρνουν οδική ασφάλεια ,στηρίζουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και διασφαλίζουν τις κοινωνικές δράσεις που έχει ανάγκη η περιοχή.

Οι αναφορές Κατσιφάρα
Ευχαριστίες για την καλή συνεργασία εξέφρασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κτασιφάρας τονίζοντας πως όσα έργα ανακοινώθηκαν είναι αποτέλεσμα τετράμηνης δουλειάς και είναι ώριμα και έτοιμα να ενταχθούν. «Η Περιφέρεια έχει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και διεκδικούμε σταθερά πόρους για να τον υπηρετήσουμε» υπογράμμισε. Σημείωσε πως η Ιόνια Οδός σε συνδυασμό με τη νέα Πατρών –Κορίνθου και τη γέφυρα αλλάζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές αλλά σημείωσε πως πρέπει να ολοκληρωθούν οι «κρίσιμες αναπτυξιακές αρτηρίες» Άκτιο- Αμβρακία και Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό –Τσακώνα τις οποίες χαρακτήρισε «ανοιχτές πληγές». Υπογράμμισε πως οι δρόμοι Αγρίνιο- Καρπενήσι και Πλατυγιάλι-Ιόνια Οδός πρέπει να ακολουθήσουν στο σχεδιασμό του ΥΠΟΜΕΔΙ.
Έκανε αναφορά στη χρησιμότητα του έργου Πογωνιά –Πλαγιά που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στα δυτικά παράλια σε συνδυασμό με τη διπλή σύνδεση της Λευκάδας με την Βόνιστα και Άκτιο που θα υλοποιήσει η Πρειφέρεια.
Τόνισε την ανάγκη συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου εκφράζοντας ικανοποίηση για τα 5 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται ως Α’ φάση και έδωσε ειδικό βάρος στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Στη δική της τοποθέτηση η κ. Τριανταφύλλου επεσήμανε ότι «η περιοχή μας βγαίνει από την απομόνωση και για πρώτη φορά υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στα αναπτυξιακά έργα μαζί με την προστασία από τις θεομηνίες που έχουμε όλο και συχνότερα.

Τα έργα 
Ο κ. Δέδες παίρνοντας τον λόγο μίλησε για έναν σχεδιασμό σε βάθος διετίας καθώς, όπως είπε, άλλαξε η ατζέντα για την Αιτωλοακαρνανία και δεν γίνονται έργα « χύδην ή εμβαλωματικού τύπου» αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για να αλλάξει η Δυτική Ελλάδα και να βγουν από την υστέρηση περιοχές που αδικήθηκαν στο παρελθόν.
Αναλυτικά ο κ Δέδες ανακοίνωσε τις εξής πρωτοβουλίες του ΥΠΟΜΕΔΙ για την περιοχή:
– χρηματοδότηση, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της μελέτης για την οριζόντια σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, η οποία θα φθάσει έως την έκδοση των τευχών δημοπράτησης ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο εξεύρεσης πόρων για την υλοποίησης του έργου.
-Συνέχιση των έργων στην Ιόνια με την ανάθεση στον παραχωρησιούχο εκπόνησης συμπληρωματικών μελετών αδαπάνως για το δημόσιο για αντιπλημμυρικά. Όπως είπε «επιδιώκουμε ώριμες μελέτες αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να αξιολογήσουμε και αμέσως να προχωρήσουμε σε δέσμη παρεμβάσεων και το ίδιο θα συμβεί και με την Ολυμπία Οδό»
-Προώθηση των ώριμων μελετών αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις στην Περίστα και την Κλεπά Ορεινής Ναυπακτίας.
– χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου κατασκευής του δρόμου Πογωνιά – Πλαγιά με το ποσό των 6.300.000€.
-Χρηματοδότηση δύο έργων (3 εκατ.ευρώ) ορεινής οδοποιίας στο δήμο Θέρμου για την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου των οδικών δικτύων που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Πίνδος» και για την ολοκλήρωση του δρόμου Μελίγκοβα – Αμβρακιά.
– Διάθεση  από το ΥΠΟΜΕΔΙ του ποσού των 5.000.000€ για την βελτίωση και συντήρηση του Εθνικού δρόμου από το Αγρίνιο έως τον κόμβο Κουβαρά , ενώ θα ακολουθήσει , σε μεταγενέστερο χρόνο, χρηματοδότηση και για αλλά σημεία της Εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Ο κ. Δέδες τόνισε ακόμη , απαντώντας σε ερωτήσεις, πως η υφιστάμενη σύνδεση καλύπτει επαρκώς το Μεσολόγγι. Για τον οδικό Άξονα Αμβρακία -Άκτιο, ο κ. Δέδες ανέφερε ότι η πρώτη εργολαβία, από τις τέσσερις συνολικά του έργου, είναι σε εξέλιξη ενώ στις υπόλοιπες τρεις θα προχωρήσει σε συμπληρωματικές συμβάσεις ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.
«Θεωρώ ότι έχουμε εκπονήσει ένα επαρκές τεχνικό πρόγραμμα για την περιοχή και πως με την συνεργασία που έχουμε με τους τοπικούς φορείς μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε θέση για αναπτυξιακές προϋποθέσεις για όλη την Περιφέρεια», κατέληξε ο Γ.Γ. κ. Δέδες.
Στα πλαίσια αυτά το αμέσως προσεχές διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες θα βρεθεί και πάλι στη  Δυτική Ελλάδα, για ανακοινώσεις που θα αφορούν έργα για την Ηλεία και την Αχαϊα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατασκευή της Πατρών-Πύργου.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.